فایل ورد کامل مقاله اثر مکملیاری کلسیم بر پرولیپیدی؛ بررسی علمی در زنان دارای اضافهوزن و چاقی
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
فایل ورد کامل مقاله اثر مکملیاری کلسیم بر پرولیپیدی؛ بررسی علمی در زنان دارای اضافهوزن و چاقی دارای ۱۵۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد کامل مقاله اثر مکملیاری کلسیم بر پرولیپیدی؛ بررسی علمی در زنان دارای اضافهوزن و چاقی کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی فایل ورد کامل مقاله اثر مکملیاری کلسیم بر پرولیپیدی؛ بررسی علمی در زنان دارای اضافهوزن و چاقی،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد کامل مقاله اثر مکملیاری کلسیم بر پرولیپیدی؛ بررسی علمی در زنان دارای اضافهوزن و چاقی :
بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی
«جهت اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته علوم تغذیه»
مقدمه:
امروزه، اضافه وزن و چاقی (به ترتیب نمایه توده بدنی یا BMI بین ۹/۲۹-۲۵ و ۳۰ کیلوگرم بر متر مربع (۱ )) به شکل اپیدمی جهانی در آمده است، تا جایی که سازمان جهانی بهداشت (WHO ) واژه “globesity”را برای آن در نظر گرفته است. اپیدمی چاقی به جوامع صنعتی و پیشرفته محدود نبوده و تخمین زده میشود که بیش از ۱۱۵میلیون نفر در کشورهای در حال توسعه از مشکلات مربوط به چاقی رنج میبرند (۲). برای نمونه، در یک مطالعه ملی در زنان ۶۰-۴۰ ساله شهری ایران، در ۹/۳۸% اضافه وزن و ۹/۲۷% چاقی مشاهده شده است (۳).
علاوه بر چاقی، هیپرلیپیدمی نیز از مهمترین عوامل خطرساز بیماریهای قلبی – عروقی است (۴) که خود اولین علت مرگ و میر شناخته شده است(۵). نکته قابل توجه اینکه چاقی، خود یک عامل خطرساز برای هیپرلیپیدمی بوده و هر ساله در کشورهای مختلف هزینههای هنگفتی صرف کنترل و درمان چاقی و بیماریهای مرتبط با آن از جمله هیپرلیپیدمی میشود که اهمیت پیشگیری و درمان ارزانتر آن را بیشتر میکند. برای مثال هزینههای ملی مربوط به تشخیص، درمان و مدیریت اضافه وزن، چاقی و بیماریهای مربوطه در ایالات متحده ۵/۷۸ میلیارد دلار در سال ۱۹۹۸تخمین زده شده است (۶).
بیش از ۲۰سال پیش، از آنالیز دادههای اولین بررسی ملی سلامت و تغذیه(NHANES-I) آمریکا (۷و۸) ارتباط معکوس بین دریافت کلسیم و وزن گزارش شد. مطالعه NHANES-III(9) و مطالعات مقطعی بعدی نشان دادند که افزایش دریافت کلسیم با BMIو وزن پایینتر (۱۰و۱۱)، چربی تام بدنی کمتر (۱۵-۱۲، ۷)، چربی شکمی کمتر (۱۶، ۱۳،۱۲، ۷)، محیط کمر کمتر ( ۱۷و ۷ ) و حتی برگشت وزن کمتر پس از رژیمهای کاهش وزن (۱۸و۱۲) همراه بوده و این تاثیرات در سنین کمتر از ۱۸ سال نیز مشاهده میشود (۲۳-۱۹).
علاوه بر روشهای معمول در کاهش وزن و کاهش لیپیدهای خون مثل رژیم درمانی، ورزش، داروها شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه کلسیم میتواند در تنظیم چربیهای بدن و چربیهای خون نقش داشته باشد. بعضی مطالعات نشان دادهاند که افزایش دریافت کلسیم با کلسترول LDLکمتر (۲۹-۲۴)، کلسترول تام کمتر(۳۰، ۲۸، ۲۷، ۷)، نسبت کلسترول تام به کلسترول HDL کمتر (۷)، نسبت کلسترول LDL/HDL کمتر(۲۹)، نسبت کلسترول HDL/LDL بالاتر (۳۱)، آپولیپوپروتئین
Bکمتر(۳۲، ۲۶، ۲۵)، نسبتI ApoA-I/ApoBبیشتر(۳۲) و تریگلیسرید کمتر (۳۰) همراه است. در عین حال بعضی مطالعات این تاثیرات، و یا بخشی از آنها را تأیید نکردهاند (۳۸- ۳۷، ۲۴، ۱۶، ۱۴).
مطالعه ملی انجام شده در سال ۸۱-۱۳۷۹ در ایران (۳۵) نشان داده است که میانگین دریافت کلسیم در ایران۵۹۴ میلی گرم است
این در حالی است که میانگین نیاز۱۰۳۶ میلی گرم بوده و به این ترتیب میانگین دریافت کلسیم در ایران زیر %۷۰ نیازمندی است. با توجه به اطلاعات موجود این فرضیه شکل میگیرد که شاید با افزایش دریافت کلسیم از طریق مکمل یاری بتوان پروفایل لیپیدی افراد مبتلا به اضافه وزن یا چاقی را بهبود بخشید، بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر مکمل ۱۰۰۰میلی گرمی کلسیم بر پروفایل لیپیدی زنان غیر یائسه مبتلا به اضافه وزن یا چاقی طی ۳۰ روز بود.
اهداف و فرضیات:
هدف اصلی:
بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
اهداف ویژه:
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر “کلسترول تام” سرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر “کلسترول “LDLسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر” کلسترول “HDLسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر” کلسترول “VLDLسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر “تری گلیسرید” سرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر” “ApoAI سرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر” “ApoB سرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر “نسبت کلسترول “LDL/HDLسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر “نسبت “ApoA-I/ApoBسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر ” وزن ” زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر ” چربی زیر پوستی ” زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
– بررسی تأثیر مکمل یاری کلسیم بر” “BMIزنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی.
هدف کاربردی:
در صورت مشاهده تأثیر مثبت، از مکمل یاری کلسیم به عنوان روشی کمکی و ارزان برای بهبود پروفایل لیپیدی به زنان مبتلا اضافه وزن یا چاقی پیشنهاد گردد.
فرضیات:
– مکمل یاری کلسیم بر “کلسترول تام” سرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر” کلسترول “LDLسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر” کلسترول “HDLسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر “کلسترول “VLDLسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر “تری گلیسرید” سرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر” “ApoAIسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر” “Apo-Bسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر “نسبت کلسترول “LDL/HDLسرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر “نسبت “ApoAI/ApoB سرم زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر “وزن ” زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر “چربی زیر پوستی” زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
– مکمل یاری کلسیم بر” “BMIزنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی تأثیر دارد.
جدول متغیرها:
متغیر ¬مستقل وابسته کمی کیفی تعریف عملی مقیاس
پیوسته گسسته اسمی رتبهای
سن * – * – – – با پرسش برمبنای تاریخ تولد افراد شرکتکننده محاسبه خواهد شد. نسبتی
وزن – * * – – – با استفاده از ترازوی دیجیتال جرم فرد موردنظر برحسب کیلوگرم تا ۲ رقم اعشار ثبت میشود. نسبتی
قد * – * – – – با مترسنج نواری بر حسب سانتیمتر تا ۲ رقم اعشار ثبت میشود. نسبتی
BMI – * * – – – از محاسبه نسبت وزن بر مجذور قد (kg/m2) به دست آورده خواهد شد. نسبتی
TSF – * * – – – با استفاده از دستگاه کالیپر برحسب میلیمتر از میانه بازوی فرد اندازهگیری میشود. نسبتی
کلسترول تام – * – * – – با استفاده از کیت آزمایشگاه بر حسب میلیگرم درصد اندازه گیری میشود. نسبتی
تری گلیسرید – * – * – – با استفاده از کیت آزمایشگاهی بر حسب میلیگرم درصد اندازهگیری میشود. نسبتی
کلسترول LDL – * – * – – با استفاده از کیت آزمایشگاهی بر حسب میلیگرم درصد اندازهگیری میشود. نسبتی
کلسترول HDL – * – * – – با استفاده از کیت آزمایشگاهی بر حسب میلیگرم درصد اندازهگیری میشود. نسبتی
کلسترول VLDL – * – * – – با استفاده از کیت آزمایشگاهی بر حسب میلیگرم درصد اندازهگیری میشود. نسبتی
Apo- A- I – * – * – – با استفاده از کیت آزمایشگاهی بر حسب میلیگرم درصد اندازهگیری میشود. نسبتی
Apo- B – * – * – – با استفاده از کیت آزمایشگاهی بر حسب میلیگرم درصد اندازهگیری میشود. نسبتی
HDL / LDL – * * – – – از نسبت دو متغیر به دست آمده محاسبه میشود. نسبتی
Apo-A-I/Apo-B – * * – – – از نسبت دو متغیر به دست آمده محاسبه میشود. نسبتی
مکمل کلسیم * – – – * – مکمل کربنات کلسیم حاوی یک گرم کلسیم عنصری یا دارونما. اسمی
فصل اول
«کلیات»
مقدمهای بر کلسیم:
کلسیم از فراوانترین املاح موجود در بدن است، به طوری که حدود ۲-۵/۱ درصد وزن بدن و ۳۹% املاح بدن را تشکیل میدهد. حدود ۹۹% کلسیم در استخوانها و دندان وجود دارد. کلسیم دندانها قابل به حرکت در آمدن و برگشت به خون نیست. اسکلت بافت دینامیکی است که در صورت نیاز سبب برگشت کلسیم و املاح دیگر به خون و مایعات خارج سلولی میگردد. به هر حال بعد از
بزرگسالی احتباس کلسیم دریافت شده از طریق غذا و مکملها توسط استخوان محدود میشود مگر آنکه کلسیم همراه با ویتامین Dیا یک داروی محافظت کننده استخوان مصرف گردد.
۱% باقیمانده کلسیم در خون و مایعات خارج سلولی و در داخل سلول بافتها وجود دارد که سبب تنظیم بسیاری از عملکردهای متابولیکی مهم میگردد. کلسیم سرم در دامنه باریکی بین ۸/۸ تا ۸/۱۰میلیگرم در دسی لیتر تنظیم میشود که از این مقدار غلظت کلسیم یونیزه ۲/۵ – ۴/۴ میلی گرم در دسی لیتر است و این تعادل بین کلسیم استخوان و خون بیشتر از همه مدیون هورمون PTHاست (۳۶).
نیاز (DRI)و مسمومیت:
AIو ULکلسیم توسط کمیته غذا و تغذیه براساس برآورد نیازمندی های بزرگسالان در جدول۱-۱ آمده است.
دریافت خیلی زیاد کلسیم (برای مثال ۲۰۰۰ میلی گرم یا بیشتر در روز) به خصوص همراه با میزان بالای ویتامین D (مثل مصرف زیاد مکملهای توأم کلسیم و ویتامین D) از علل اصلی هیپرکلسمی است. این مسمومیت ممکن است منجر به افزایش کلسیفیه شدن بافتهای نرم به خصوص کلیه گردد که میتواند خطرناک باشد.
یبوست از دیگر عوارض جانبی دریافت کلسیم اضافی است، امّا این عارضه مسمومیت محسوب نمیشود (۳۶).
مهمترین عملکردهای کلسیم:
کلسیم کافی غذایی برای کسب مناسب حجم و تراکم استخوان در سالهای قبل از بلوغ و نوجوانی و همچنین در سالهای بعد برای پیشگیری از پوکی استخوان مورد نیاز است. کلسیم بر پایداری غشاء و انتقال غشاءهای سلولی، عبور یونها از غشای اندامکهای سلولی، آزاد شدن ناقلهای عصبی در سیناپس، عملکرد هورمونها و آزاد شدن و فعال شدن آنزیمهای داخل و خارج سلولی تأثیر دارد.
کلسیم برای انتقال عصبی و تنظیم عملکرد عضله قلب ضروری است. تعادل مناسب یونهای کلسیم، سدیم، پتاسیم و منیزیم سبب تأمین کشش عضلات و کنترل تحریکپذیری عصبی میشوند. علاوه بر این یونهای کلسیم نقش حیاتی در انقباض عضلات صاف دارند.
کلسیم یونیزه با تحریک ترشح ترومبوپلاستین از پلاکتهای خون تشکیل لخته خون را شروع میکند. همچنین، یونهای کلسیم کوفاکتور بسیاری از واکنشهای آنزیمی مانند تبدیل پروترومبین به ترومبین میباشند که به پلیمریزاسیون فیبرینوژن به فیبرین و مرحلههایی در تشکیل لختههای خون کمک میکند (۳۶).
منابع غذایی و دریافت:
علاوه بر لبنیات که غنیترین منابع را تشکیل میدهند، سبزیجات سبز تیره برگی شکل مثل کلم، برگهای سبز شلغم، برگهای سبز خردل، بروکلی، استخوانهای ریز ساردین و ماهی آزاد کنسرو شده و صدف منابع خوب کلسیم هستند. همچنین لوبیای سویا حاوی مقدار زیادی کلسیم است.
از مکمل کلسیم برای افزایش دریافت کلسیم استفاده میشود که معمولترین شکل آن کربنات
کلسیم است. نوع دیگر آن سیترات کلسیم است که در مقایسه با کربنات کلسیم حاوی مقدار کمتری کلسیم است امّا محلولتر میباشد و به این جهت برای بیماران مبتلا به آکلریدری مناسب است. جذب کلسیم با وعدههای غذایی که موجب محلولیت بیشتر یونهای کلسیم در معده میشود، افزایش مییابد.
براساس بررسی مداوم دریافت های غذایی افراد در آمریکا، عمدهترین منبع کلسیم در رژیم غذایی شیر، پنیر، نان، بستنی و ماست منجمد همراه با کیکها، شیرینی و دوناتها است (۳۶). در ایران نیز گزارش ملی سال ۸۱- ۱۳۷۹ (۳۵) نشان میدهد که میانگین دریافت کلسیم در کشور۵۹۴ میلی گرم است این در حالی است که میانگین نیاز ۱۰۳۶ میلی گرم بوده و به این ترتیب دریافت کلسیم
در ایران زیر ۷۰% نیاز است. همچنین در این طرح نشان داده شد که بیشترین دریافت کلسیم در ایران از گروه نان و غلات (۹/۳۳%) و عمدتا نان (۶/۳۰%) میباشد، این در حالی است که لبنیات ۵/۳۲% دریافت کلسیم مردم را تشکیل داده و عمدهترین تشکیل دهنده این درصد را ماست با ۴/۱۶% تشکیل میدهد.
همچنین گزارشات به دست آمده از مطالعه قند و لیپید تهران نشان میدهد که در تمام گروههای سنی و جنسی تهرانی. دریافت کلسیم از۸۰۰ میلی گرم تجاوز نکرده است(۳۷).
ارتباط دریافت پائین کلسیم با بیماریهای مزمن:
دریافت پایین کلسیم ممکن است عامل مهمی در ابتلاء به بسیاری از بیماریهای مزمن باشد که مهمترین آنها به شرح زیر است:
استئوپورز:
استئوپورز و توده پائین استخوانی یک تهدید جدی علیه سلامتی میباشد. تغذیه صحیح نقش اساسی در پیشگیری و درمان آن داشته و از بین عوامل تأثیرگذار تغذیهای، ریز مغذیهای کلسیم و ویتامین Dپر اهمیتترین عوامل هستند. کلسیم اثر مثبتی بر توده استخوانی در تمام سنین دارد گرچه نتایج مطالعات همیشه ثابت نبوده است (۳۸). در شرایطی که نیاز کلسیم به هر دلیلی با رژیم تأمین نمیشود نیاز مکمل کلسیم و ویتامین Dوجود دارد (۳۹). به هر حال تأمین نیازهای کلسیم به خصوص در زمان پیک توده استخوان با هدف پیشگیری در سنین بالاتر از اهمیت زیادی برخوردار است (۴۰).
فشارخون بالا:
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد بین دریافت کلسیم و فشارخون بالا ارتباط معکوسی وجود دارد تا جایی که پیشنهاد شده است علاوه بر محدودیت متوسط سدیم (۶-۴ گرم در روز) باید مکمل کلسیم نیز تجویز شود یا حداقل باید از کفایت دریافت کلسیم بیمار مطمئن شد (۴۱). فشارخون بالا میتواند از دست دهی کلسیم ادراری را افزایش دهد که این مسئله نه تنها نیاز کلسیمی فرد را بالا میبرد و احتمال کاهش توده استخوان را افزایش میدهد، بلکه موجب مستعد
شدن بیمار در ابتلاء به سنگهای کلیوی نیز میگردد (۴۲). افزودن بر آن گزارشاتی در مورد ارتباط فشارخون زنان باردار با مکمل یاری کلسیم وجود دارد. متاآنالیز ۱۰کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی نشان داده است که در جوامع با دریافت پائین کلسیم، مکمل یاری کلسیم موجب ۶۸% کاهش در بروز پره اکلامپسی خواهد شد(۴۳)، به علاوه تحقیقات انجام شده روی مدلهای حیوانی
(۴۴) و مدلهای انسانی (۴۵) مادرانی که در دوره بارداری دریافت کلسیم پائینی داشتهاند نشان داده است فشارخون فرزندان در سالهای بعد به شکل معنیداری بالاتر از فرزندان متولد شده از مادران با دریافت کلسیم بالاتر است.
سنگ کلیه:
سنگهای کلیوی به دلیل شیوع بالا (بیش از ۱۵% جامعه (۴۶)) و هزینههای فردی و ملی آن، یک مشکل سلامتی عظیم محسوب میشود. به همین دلیل گرچه عملهای جراحی موفقی برای درمان آن شناخته شده امّا از اهمیت پیشگیری آن کاسته نشده است (۴۷) مطالعات زیادی روی اثر کلسیم رژیمی و مکمل کلسیم بر روی سنگهای کلیوی انجام شده و نتایج به دست آمده دال بر آن است که این ماده مغذی اثر مفیدی سنگهای کلیوی کلسیمی دارد(۴۸).
به هر حال دریافت کافی کلسیم در افرادی که سابقه سنگسازی داشتهاند از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و این افراد بیشتر باید برای پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ مراقب مصرف کافی کلسیم خود باشند(۴۹).
سرطان:
دریافت کلسیم با بروز بعضی سرطانها ارتباط دارد. مطالعات نشان دادهاند که کلسیم اثر پیشگیری کننده بر آدنومها و کارسینومهای کولون-رکتوم دارد(۵۰). مرور دادههای مطالعات گوناگون نشان داده است که ارتباط مستقیمی بین مصرف شیر، مواد لبنی و کلسیم با سرطان پروستات وجود دارد.
مطالعات تجربی نیز تاکنون نشان دادهاند که مصرف این مواد موجب افزایش تجمعی بروز سرطان پروستات، پیشرفت و ماندگاری آن میشوند(۵۱). گرچه بعضی محققین معتقدند هنوز روشهای پیشرفتهای برای اندازهگیری و تعیین مؤثر یا غیر مؤثر بودن کلسیم و ویتامین Dوجود ندارد و احتمال خطا در مطالعات قبلی زیاد بوده و لازم است مطالعات بیشتری انجام شود تا بتوان نظر قطعیتری داد(۵۲).
نشان داده شده که بعضی مواد لبنی مثل شیر کامل، خیلی از پنیرها که حاوی مقادیر نسبتا بالایی چربی اشباع شده هستند اثر افزایش دهنده بر احتمال ابتلاء به سرطان سینه دارند. از آنجایی که احتمال میرفت علت این ارتباط وجود مواد آفت کش که تاثیرات سرطانزایی دارند و فاکتورهای رشد مثل فاکتور رشد شبه انسولین Iکه رشد سلولهای سرطانی سینه را افزایش
میدهند باشد، مطالعاتی با این فرضیه که کلسیم و ویتامین Dموجود در مواد لبنی موجب کاهش خطر ابتلاء به سرطان سینه است شکل گرفت و در مطالعهای مروری با کنار هم گذاشتن مطالعات مختلف نشان داده شد که بیشتر مطالعات این اثر را تأیید نمیکند و احتمالا مطالعاتی که اثر مثبت نشان دادهاند خطا در اندازهگیریها داشتهاند. مطالعات اپیدمیولوژیک وجود ارتباط قوی بین مصرف شیر یا دیگر لبنیات و خطر سرطان سینه را تایید نمیکنند(۵۳).
علاوه بر موارد ذکر شده، براساس فرضیههای رایج کلسیم بر روی اضافه وزن، چاقی و هیپرلیپیدمی نیز اثرات مفید دارد، امّا مطالعات در مورد آنها همچنان ادامه داشته و نتایج قطعی گرفته نشده است.
لیپیدهای خون:
تری آسیل گلیسرولها (تری گلیسریدها):
تری آسیل گلیسرولها استرهای گلیسرول و اسیدهای چرب بوده و شکل ذخیرهای اسیدهای چرب بدن را تشکیل میدهند. در چربیهای طبیعی کمتر دیده میشود که تنها یک نوع اسیدچرب هر سه عامل الکلی گلیسرول را استری کرده باشد و بیشتر چربیهای طبیعی مخلوطی از آسیل گلیسرولهای مختلف میباشند (۵۴) در جدول ۲-۱ معیارهای تشخیص و وضعیت لیپیدها،
لیپوپروتئینها و آپولیپوپروتئینها آمده است. در مورد HDL، عدد کمتر از ۴۰نشان دهنده عامل خطر بیماریهای قلبی – عروقی و مقادیر برابر و بالاتر از ۶۰به عنوان عامل حمایتی از این بیماریها محسوب میشود(۵۵).
کلسترول:
کلسترول از مشتقات هسته استروئیدی بوده و در تمام سلولهای بدن و به ویژه در بافتهای عصبی یافت میشود، از ترکیبات اصلی سازنده غشاء سلولی و نیز ترکیبی در لیپوپروتئینهای موجود در خون میباشد. عامل هیدروکسیل کلسترول با یک اسید چرب، استر کلسترول تولید کرده و این ماده در چربیهای حیوانی به مقادیر قابل توجهی وجود دارد امّا روغنهای گیاهی فاقد آن میباشند(۵۴).
ارتباط مستقیمی بین کلسترول تام و بیماریهای قلب و عروق وجود دارد. اندازهگیری کلسترول تام شامل همه بخشهای لیپوپروتئین میشود. ۷۰-۶۰ % کلسترول تام به ۳۰-۲۰% LDL، به HDL و ۱۵-۱۰% به VLDL مربوط میشود(۵۵).
لیپوپروتئینها:
اصولا لیپوپروتئینهای پلاسما تمام کلسترول و چربیهای استریفیه موجود در خون را منتقل میکنند. براساس اندازه ذره، ترکیب شیمیایی، خصوصیات فیزیکی- شیمیایی و قابلیت شناور شدن و حرکت الکتروفورزی، چهار نوع لیپوپروتئین اصلی (شیلومیکرون، VLDLیا لیپوپروتئین با وزن مخصوص خیلی کم، LDL یا لیپوپروتئین با وزن مخصوص کم، HDL یا لیپوپروتئین با وزن مخصوص زیاد) و چند نوع
لیپوپروتئین دیگر که از لحاظ مقدار ناچیز هستند (لیپوپروتئینهای با وزن مخصوص متوسط یا IDL و لیپوپروتئین aیا LPa) شناخته شدهاند(۵۶). چهار گروه اصلی لیپوپروتئین شناسایی شده، دارای اثرات و ویژگیهای فیزیولوژی بوده و از نظر تشخیص حالات مرضی نیز حائز اهمیت هستند. این چهار گروه عبارتند از:
۱- شیلومیکرونها که سبکترین لیپوپروتئینها بوده و منشاء آنها چربیها و به ویژه تری آسیل گلیسرولهایی هستند که در روده جذب شدهاند. شیلومیکرونها حاوی مقادیر بسیار اندکی پروتئین میباشند.
۲- VLDL که در کبد ساخته میشوند و عمل آن انتقال تری آسیل گلیسرولهای تولید شده در کبد به سایر اعضای بدن میباشد.
۳- LDL که محصول آخر متابولیسم VLDLمیباشد.
۴- HDL که در واکنشهای متابولیسمی شیلومیکرونها، VLDLو نیز در متابولیسم کلسترول شرکت دارد(۵۴).
آپولیپوپروتئینها:
در هر لیپوپروتئین یک یا چند آپولیپوپروتئین (پروتئین یا پلیپپتید) وجود دارد. براساس نامگذاری ABC، آپولیپوپروتئین اصلی) HDL – لیپوپروتئین) با نام A مشخص میشود. آپولیپوپروتئین اصلی ) LDL – لیپوپروتئین) آپولیپوپروتئین Bاست، که در VLDLو شیلومیکرون نیز یافت میشود؛ امّا آپو Bموجود در شیلومیکرونها((B-48 کوچکتر از آپوB-100 موجود در LDLیا VLDL است. آپولیپوپروتئینها چندین نقش دارند:
۱) کوفاکتور آنزیمها هستند، ۲) این ترکیبات میتوانند به عنوان پروتئینهای ناقل لیپیدها عمل کنند. ۳) این ترکیبات به عنوان لیگاندهایی برای اتصال با گیرندههای لیپوپروتئین بافتها عمل میکنند(۵۷).
دو جزء اصلی آپولیپوپروتئین Aعبارتند از ApoA-II و ApoA-I. ApoA-I حدود ۷۵% از ApoA در
ساختمان HDL را تشکیل میدهد، در کبد و روده ساخته شده و فعال کننده آنزیم لستین کلسترول آسیل ترانسفراز( (LCATکه کلسترول را در پلاسما استریفیه میکند میباشد ApoA-II حدود ۲۰% از ApoA موجود در ساختمان HDLرا تشکیل میدهد و نقش فیزیولوژیک آن مشخص نشده است.
آپولیپوپروتئین B، ۹۵% پروتئین LDLو همچنین۴۰% از قسمت پروتئین VLDLو شیلومیکرون را تشکیل میدهد. چند نوع ApoBوجود دارد، جزء اصلی ApoB-100است که توسط کبد ساخته میشود و در لیپوپروتئینهای با منشأ داخلی ( LDLو VLDL) وجود دارد. ApoB-48از روده منشأ میگیرد و در شیلومیکرونها وجود دارد(۵۶).
متابولیسم لیپوپروتئینها:
به نظر میرسد عمل اصلی لیپوپروتئینهای پلاسما انتقالتری گلیسریدها و کلسترول از محل تشکیل آنها در روده و کبد به مکانهای ذخیره و مصرف انرژی باشد. تری گلیسرید و کلسترول به صورت ذرات لیپوپروتئینی غنی از تری گلیسرید (شیلومیکرونها و (VLDLوارد پلاسما میشوند که این ترکیبات اسیدهای چرب موردنیاز بافتها برای تأمین انرژی و ذخیره را فراهم میکند. چربی خارجی موجود در رژیم غذایی از محل جذب آن در روده، توسط شیلومیکرونها منتقل میشود. تریگلیسریدی که
در داخل بدن ساخته میشود توسط VLDLاز کبد منتقل میشود. شیلومیکرون و VLDLتقریبا بلافاصله پس از ورودشان به داخل جریان خون به دنبال عمل لیپوپروتئین لیپاز که تریگلیسریدها و دی گلیسریدها را هیدرولیز میکند متحمل تغییراتی در داخل عروق میشوند.
این هیدرولیز در اثر ApoC-IIکه در ذات غنی از تریگلیسرید وجود دارد تحریک میشود. در طی این فرآیند، شیلومیکرون بیش از ۹۵% جرم خود را که به خصوص شامل تریگلیسریدها و همین طور آپولیپوپروتئینهای Aو Cاست از دست میدهد. لیپیدها و آپولیپوپروتئینهای سطحی شیلومیکرون، هر دو به HDLمنتقل میشوند.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
یزد دانلود |
دانلود فایل علمی 