فایل ورد کامل تحقیق پرورش طیور و تحلیل علمی روشهای مدیریتی، بهداشتی و نقش اقتصادی در صنعت دامپروری
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
فایل ورد کامل تحقیق پرورش طیور و تحلیل علمی روشهای مدیریتی، بهداشتی و نقش اقتصادی در صنعت دامپروری دارای ۲۶ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد کامل تحقیق پرورش طیور و تحلیل علمی روشهای مدیریتی، بهداشتی و نقش اقتصادی در صنعت دامپروری کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی فایل ورد کامل تحقیق پرورش طیور و تحلیل علمی روشهای مدیریتی، بهداشتی و نقش اقتصادی در صنعت دامپروری،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد کامل تحقیق پرورش طیور و تحلیل علمی روشهای مدیریتی، بهداشتی و نقش اقتصادی در صنعت دامپروری :
پرورش طیور
قسمت عمده ای از هزینه های سرمایه گذاری واحد پرورش طیور سرف تهیه جایگاه نگهداری می شود و در صورتی که به این موضوع اهمیت داده نشود ممکن است بر روی طیور که حیوان آسیب پذیر هستند آثار نامطلوبی بگذارد، در پرورش طیور گوشتی به علت که پرندگان حساس و در حال رشد هستند، بروز هر گونه مشکل محیطی ناشی از سهل انگاری در ساختمان می تواند منجر به ایجاد استرس، کاهش تولید، تلفات و شیوع بیماری ها شود و صدمه های جبران ناپذیری را به واحد فوق وارد کند.
این واحد پرورش طیور گوشتی در قسمت جنوب شرقی کشور قرار دارد و این منطقه، منطقه ای است گرمسیر محسوب می شود و باید برای ساخت سالن باید نکاتی مورد توجه قرار گیرد که شامل:
۱- بررسی وضعیت اقتصادی منطقه و امکان فروش محصولات آن
۲- نوع پرنده پرورشی، نحوه پرورش و ظرفی واحد پرورش طیور.
۳- وجود راه مطلوب برای حمل و نقل نهادهای مورد نیاز و امکان رساندن محصول تولیدی به بازار مصرف.
۴- امکان تامین کارگر ماهر و افراد متخصص.
۵- بررسی امکان مکانیزاسیون و افراد متخصص.
۶- رعایت فاصله مجاز بین واحد پرورش و منطقه های مسکونی، منابع آلودگی و سایر واحدهای دامپروری.
۷- استفاده از مصالح ساختمانی ارزان قیمت و با کیفیت و کارآیی مطلوب و همچنین امکان گسترش واحد پرورش طیور در آینده و در هر امکان که در این ارتباط تاسیسات زیربنای مثل راه، فاضلات و منابع تامین آب، برق، کارگر و غیره باید مدنظر قرار گیرد.
۸- مجوز مکانی لازم از اداره ها و ارگان های مربوط دریافت شود و با رعایت اصول علمی محاسبه های اقتصادی و سوددهی صورت گیرد.
۹- در خصوص انتخاب محل واحد پرورش طیور نکات زیر توجه باید بشود:
۱) زمین ارزان قیمت و نزدیک به شهر یا مراکز مصرف باشد.
۲) زمین از نظر ساختمانی خاکی یا شنی و دور از مسیر سیل، طوفان، باد و غیره باشد.
۳) جهت ساختمانی در مناطق گرمسیر باید شمالی و یا شرقی باشد.
۴) برای حمل مواد مصرفی به واحد پرورش طیور و انتقال تولیدات و ضایعات باید راه مناسب موجود باشد، اما تاسیس واحد پرورش طیور در کنار و یا نزدیک خطوط راه آهن، جاده های اصلی فرودگاه، و محل های پر سر و صدا مناسب نیست.
۵) محل ساختمان پرورش طیور باید از نظر خطرات ناشی از سوانح طبیعی، حمله حیوانات وحشی، سرقت و غیره امن باشد و بتوان امنیت آن را تامین کرد.
۶) در صورتی که کارگران واحد پرورش طیور در محل ساکن نباشند، باید در فاصله نزدیک امکان اسکان آنها میسر باشد. ( شرایط احداث ساختمان پرورش طیور)
۱) زمین:
برای احداث جایگاه ما و تاسیسات پرورش طیور باید زمین هایی استفاده کرد که از نظر کشاورزی با ارزش نیستند، دارای استحکام لازم هستند، امکان زه کشی مناسب وجود داشته باشد دارای شیب زیاد نباشند و نسبت به زمین های اطراف مرتفع باشند تا آب برف و باران به آن ها نفوذ نکند.
۲) دارا بودن راه مناسب و امکان گسترش:
مزرعه پرورش طیور باید دارای راه مناسب باشد و در ضمن لازم است محل آن را در زمین اصلی طوری در نظر گرفت که در صورت لزوم بتوان آن را در آینده گسترش داد.
۳) امکان تهیه آب مناسب و مورد نیاز
تامین آب مناسب بسیار مناسب است؛ در این خصوص مقدار و کیفیت آب قابل دسترس در مزرعه اهمیت دارد که آب مورد مصرف طیور در شرایط استاندارد به صورت زیر است:
نوع پرنده سن پرنده ( هفته) آب مورد نیاز (لیتر/پرنده/روز)
جوجه کشی ۸ ۳۸%
مرغ مادر گوشتی بالغ در حال تولید ۳۵ ۳۲%
البته در گرما و در صورت نامناسب بودن کیفیت خوراک و آب مصرفی مقدار آن افزایش می یابد. در ضمن ضروری است با مقادیر زیر، آب مورد نیاز جهت شستشو، خنک کردن سالن، مصرف کارگرها و … نیز اضافه شود. که مقدار آن تقریقاً برابر جدول بالا است.
کیفیت آب نیز مهم است. کیفیت آب از جنبه های مختلف قابل ارزیابی است. نخست این که ضروری است آب مصرفی طیور فاقد گل و لای و مواد جامد معلق باشد، زیرا صرف نظر از اینکه آب مناسبی جهت استفاه طیور نیست باعث مشکلات متعدد در آب خوری ها نیز می شود. همچنین آب مورد مصرف باید فاقد میکروب های بیماری زا باشد. در غیراین صورت ضروری است آب با مواد ضد عفونی کننده مثل کلر ضد عفونی شود. مقدار مواد جامد آب (سختی آب) نیز مهم است. مجموعه مواد جامد آب را با روش های مختلف از جملع تبخیر آب و یا اندازه گیری میزان عبور جریان الکتریسیته می سنجند و بر این اساس استاندارد آب مناسب طیور به صورت جدول زیر است:
وضعیت آب
کمتر از ۱۰۰۰ آب مناسب جهت استفاده تمام طیور
۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ آب مناسب استفاده طیور است اما ممکن است باعث آبکی شدن مدفوع شود
۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ آب به نسبت قابل قبول برای طیور، اما ممکن است باعث کاهش تولید و بالا رفتن تلفات و بویژه در بورقلمون ها شود.
۵۰۰۰ تا ۷۰۰۰ آب مناسب طیور نیست و باعث افزایش تلفات و کاهش شدید تولیدات می شود.
۷۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ آب غیر قابل استفاده برای طیور، اما می توان جهت مصرف چهار پایان استفاده کرد.
بیشتر از ۱۰۰۰۰ غیر قابل استفاده برای حیوانات پرورش ( دام ها)
وجود مقادیر اندک بعضی از مواد سمی می تواند باعث مسمومیت پرنده شود. دراین خصوص می توان از مس، آهن، سرب، جیوه، مولیبدن، سلنیوم، روی،فلوئور، نیتراتو نیتریت نام برد. نیترات و نیتریت به میزان ۵۰۰ قسمت در میلیون کشنده است و اگر مقدار آن از ۵۰ قسمت در میلیون بالاتر باشد آب مضر و غیر قابل مصرف برای طیور است.
۴) امکان تهیه برق مورد نیاز:
جهت کارکرد تعداد زیادی از وسایل مورد استفاده و همچنین تامین روشنایی، نیاز به برق است که ضروری است امکان تهیه برق ارزان قیمت و مطمئن برای مزرعه فراهم باشد، برای این منظور تامین برب از شبکه سراسری برق مطلوب است و در غیر این صورت لازم است با موتور برق، برق مورد نیاز تامین شود. در عین حال برای واحدهای حساس مثل جوجه کشی ها ، در نظرگرفتن موتور برق اضطراری، ضروری است.
۵) شرایط جغرافیایی و اقلیمی
اقلیم منطقه:
آب و هوای گرم و مرطوب با تابستان های طولانی در جنوب کشور. آب و هوار گرم و خشک در مرکز، شرق و جنوب شرقی کشور. با این تنوع آب و هوایی لازم است سعی شود با توجه به شرایط اقلیمی و جوی این منطقه تاسیسات پرورش طیور به نحوی طراحی و احداث شود که در حد امکان با شرایط خاص این منطقه سازگار باشد. در این منطقه جهت وزش باد مهم است. در این منطقه که منطقه ای گرمسیر است بهتر آن است که ساختمان ها عمود بر جهت وزش باد ساخته شوند. به طوری که بتوان از جریان باد برای خنک کردن سالن استفاده کرد. در این واحد که در منطقه گرمسیر است بهتر آن است که ساختمان دارای پنجره شمالی و شرقی باشند تا کمتر اشعه خورشید باعث گرم شدن داخل ساختمان شود. به خاطر
بادهای موسمی ۱۲۰ روزه در این منطقه بهتر است در اطراف سالن برای جلوگیری از صدمات باد و اثرات نامطلوب اشعه خورشید درختان خزان دار کاشته شود. زیرا در زمستان درختان را ریختن برگهای خود باعث عبور نور خورشدی می شوند و در تابستان برگ ها از تابش شدید اشعه خورشد به سالن جلوگیری می کنند. جهت ساختمان و پنجره های آن در مناطق گرمسیر ( با توجه به جریان باد و تابش خورشید)
۶) مصالح ساختمانی مناسب
با توجه به شرایط منطقه که منطقه ای گرمسیر است باید از مصالحی استفاده شود که راحت و قیمت آن ها ارزان و مقاوم به گرما باشد. مصالحی که ساختمانی با آن احداث می شود شامل آجر، سیمان، شنی، ماسه، خاک، گچ، سنگ، آهن، آلومینیوم، قیر و مشتقات آنها شامل بتون، بلوک سیمانی، صفحات سیمانی، موزاییک و غیره است. برای مناطق گرمسیر از مواد عایق گرما و رطوبت مثل پشم شیشه، پلی استر، پلی اتیلن انواع پلاستیک و مقواهای فشرده نیز استفاده می شود که در این واحد از پشم شیشه استفاده شده است. برای آجرکاری این واحد از آجر توپر استفاده می کنند. در بعضی جاها از آجر کاری توخالی بلوک های سیمانی، بتون، تیرآهن و مواد عایق هم استفاده می شود.
۷)نحوه ارتباط ساختمان های پرورش طیور با سایر ساختمان ها و فاصله های مجاز:
ساختمان های پرورش طیور ضروری است که دارای ارتباط منطقی با سایر قسمت های واحد پرورشی باشند، مثلاً سالن های پرورش از کارخانه تهیه خوراک مزرعه فاصله زیادی نداشته باشند، ضمن اینکه نباید فاصله آن قدر کن باشد که صدای دستگاه ها باعث استرس طیور شود. سالن پرورش طیور نباید نزدیک اماکن مسکونی باشد؛زیرا از نظر سلامت و آرامش
ساکنان آلودگی های محیط زیست، بوی نامطبوع و از نظر بهداشتی برای انسان ها مضر است. بنابراین ضروری است واحد پرورش از بافت شهری دور باشد و برای جلوگیری از اتلاف وقت و نزدیک بودن کارگرها به مزرعه توصیه می شود خانه های مسکونی کراگران در نزدیکی مزرعه در محل مناسبی ساخته شود. ساختمان پرورش طیور از واحدهای پرورش سایر دام ها و طیور نیز باید فاصله مناسبی داشته باشند، چون آلودگی آنها می تواند باعث مشکلات بهداشتی در واحد پرورش طیور شود. در این واحد پرورش توجه به جهت باد و جلوگیری از ورود آلودگی به وسیله باد مهم می باشد. در واحد پرورش طیور نباید پرندگان دیگری نگهداری بشوند، چون می توانند باعث آلودگی شوند و یا باعث ایجاد استرس شوند؛ از جاده اصلی و فرودگاه این واحد دور می باشد تا ایجاد استرس در طیور به وجود نیاید.
فواصل مجازی که توسط جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان داده شده است به شرح زیر می باشد:
فاصله واحد پرورش طیور گوشتی (متر)
حریم رودخانه : ۱۰۰
حریم دریا: ۱۰۰۰
حریم راه آهن: ۲۰۰
حریم جاده فرعی: ۱۰۰
حریم جاده اصلی: ۱۵۰
حریم فرودگاه: ۱۰۰۰
حریم کارخانه صنایع غذایی ۱۰۰۰
کارخانجات کوچک : ۲۰۰
کارخانجات متوسط ۵۰۰
کارخانجات بزرگ: ۱۰۰۰
محدوده شهر متوسط ۱۰۰۰
محدوده شهر بزرگ ۲۰۰۰
محدوده روستای کوچک ۲۰۰
محدوده روستا تا ۱۰۰ خانوار ۵۰۰
محدوده روستای بیش از ۱۰۰ خانوار ۵۰۰
سردخانه مواد پروتئینی ۵۰۰
کشتارگاه طیور ۱۰۰۰
کشتارگاه نشخوار کنندگان ۲۰۰
کارخانه خوراک دام و طیور ۱۰۰۰
کارخانه جوجه کشی ۱۰۰۰
میدان عرضه دام ۲۰۰
زنبور داری ۱۰
واحد پرورش پرندگان زینتی ۲۵۰
واحد پرورش بوقلمون، اردک و غاز ۱۰۰۰
واحد پرورش موغ گوشتی و تخمگذار ۱۰۰۰
مزرعه مرغ مادر ۲۰۰۰
مزرعه پرورش ۳۰۰۰
مزرعه پرورش لاین ۵۰۰۰
واحد پرورش سگ و گربه ۲۰۰
واحد پرورش حیوانات پوستی ۱۰۰۰
واحد پرورش اسب ۱۰۰۰
واحد پرورش شتر ۲۰۰
مزرعه پرورش گوسفند و بز ۲۰۰
مزرعه پرورش گاو ۲۰۰
( سطح زیربنای واحد پرورش مرغ گوشتی)
در این واحد پرورش ابعاد سالن ۱۲× ۹۰۰ است و ظرفیت نگهداری ۱۱۳۰۰۰۰ جوجه را دارد به طوری که در هر متر مربع ۵ تا ۶ قطعه مرغ بالع و جوجه یکروزه ۱۰۰ تا ۱۵۰ قطعه در هر متر مربع می توان نگه داشت.
( آبخوری و دانخوری) اندازه آبخوری و دانخوری آن به این صورت است که ۱۲ مرغ رد متر مربع و آبخوری ۲ سانتیمتر برای هر جوجه و دانه خوری ۸ سانتیمتر برای هر جوجه است. در این واحد مرغداری از آبخوریهای سیفونی استفاده می شود و فاصله آن از آبخوری دیگر ۵/۱ متر می باشد و در وسط آب خوریها دان خوریهای قرمز رنگ نصب گردیده است و فاصله آنها هم مشابه آبخوریها ۵/۱ متر می باشد و در دو طرف ساکن نصب گردیده است.
( کف سالن)
در این سالن پس از یک خاکبرداری کوچک و نصب لوله های فاضلاب و کانالهای انتقال آب روی آن را به عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر پوشش از قلوه سنگ ریخته و کوبیده شده است و آن گاه برای استحکام بیشتر و جلوگیری از نفوذ حشره ها یک شبکه توری ریز در کف آن قرار داده اند و سپس برای جلوگیری از نفوذ رطوبت روی آن دو لایه قیر گونی گذاشته اند و به عنوان پوشش نهایی روی آن را به ضخامت ۸ تا ۱۰ سانتیمتر بتون قرار داده اند. لازم به ذکر است که کف سالن مرغداری را به جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت و آب، کف را ۳۰ سانتیمتر بلند تر از سطح زمین احداث گردیده است.
کف این واحد را طوری درست کرده اند که به راحتی فضولات و آب از ان خارج می شود که این سالن را از دو طرف شیبی معادل ۲ درصد و یا ۱ سانتیمتر در هر متر به طرف وسط سالن که در آن لوله های فاضلاب و یا کانال انتقال آب نصب شده است هدایت می کند و این حالت یک جوی کوچک را در وسط سالن دارد.
(سقف سالن)
ارتفالع سفق از کف ۳ متر است و نوع سقف به کار رفته در آن به دلیل اقلیم منطقه که منطقه گرم و خشک و کویری و همراه با بادهیای موسمی فرم سالن را در آن به صورت طاق ضربی و یا نمای گنبدی (سالن های سنتی) درست کرده اند که دارای بازده و کارایی مناسبی می باشد و با توجه به منبع حرارتی آن هک یک هیتر می باشد بر روی سقف آن و یا بر روی هر گنبد آن یک دود کش در نظر گرفته شده است.
شکل سقف بر روی سالن:
شکل
( پنجره ها)
در این واحد سطح پنجره را ۵ درصد سطح کف سالن در نظر گرفته اند. پنجره ها در دیوارهای طولی نصب می شوند و از مساحت محاسبه شده آن ها به میزان ۷۵ درصد در دیوار جنوبی و ۲۵ درصد در دیوار شمالی با فاصله های معین از یکدیگر قرار می گیرند. در این واحد به دلیل گرمسیر بودن منطقه بر روی پنجره ها سایبان نیز نصب شده است.
در این سالن هواکش هایی در سقف نصب شده است و برای خروج هوا از آن استفاده می شود که به ازای هر ۱۰۰۰ کیلوگرم وزن زنده معادل ۱ متر مربع هوا نیاز است.
( مقدار تولید مدفوع، حرارت و رطوبت برای مرغها)
وزن بدن (gr) مقدار دفع مدفوع در شبانه روز (gr) مقدار تولید گرما ( کیلوکالری در ساعت) میزان رطوبت تولیدی از تنفس و مدفوع در شبانه روز (gr)
۵۰۰ ۴۴ ۸۰ ۹۶۰۰
۹۰۰ ۸۲ ۱۲۰ ۱۴۱۰۰
۱۴۰۰ ۱۱۴ ۱۴۰ ۱۷۶۰۰
۱۸۰۰ ۱۴۰ ۱۶۰ ۲۰۳۰۰
۲۳۰۰ ۱۶۲ ۱۸۰ ۲۱۸۰۰
۲۷۰۰ ۱۷۸ ۲۰۰ ۲۳۵۰۰
( کنترل دما)
چون طیور مانند سایر حیوانات خونگرم است می تواند دمای بدن خودش را حفظ کند. البته این کار در محدوده ای از درجه حرارت محیط مقدور است و برای سلامتی و تولید مناسب نیز درجه حرارت مناسبی به عنوان درجه حرارت اکسایش حیوان وجود دارد. درجه حرارت محیط اگر از محدوده ای پایین تر برود باعث ناراحتی حیوان می شود. و به آن استرس سرمایی می گویند و اگر از محدوده ای بالاتر برود باز باعث ناراحتی حیوان می شود و به آن استرس گرمایی می گویند. این محدوده دمایی به رطوبت محیط، وضعیت حیوان و سن آن بستگی دارد؛ اما اگر درجه حرارت محیط به ۴۶ درجه سانتیگراد برسد، باعث مرگ پرنده می شود. دمای بدن یک جوجه تازه از تخم خارج شده حدود ۷/۳۹ درجه سانتیگراد است که به تدریج افزایش می یابد تا این که در سن سه هفتگی ثابت می شود. دمای بدن پرندگان بالغ در حدود ۶/۴۰ تا ۷/۴۱ درجه سانتیگراد است و آن بستگی به گونه، نژاد، جنس و شرایط فیزیولوژیکی پرنده نیز دارد.
حرارت بدن را طیور به روشهای مختلفی از دست می دهند و این به علت متابولیسم و سوخت مواد مغذی است که در بدن طیور ایجاد حرارت می کند و روش های مختلفی دارد برای از دست دادن حرارت که عبارت است از:
۱- تشعشع: هنگامی که درجه حرارت سط
ح بدن حیوان بالاتر از هوای مجاور باشد، دمای بدن از طریق تشعشع کاهش می یابد.
۲- تماس: هنگامی که سطح بدن حیوان در تماس با عوامل محیطی سردتر ( کف سالن و وسایل) باشد، گرای بدن به آنها منتقل و بدن خنک می شود.
۳- جا به جایی هوا: هنگامی که هوای خنک در تماس با سطح بدن پرنده قرار یگرد؛ گر و منبسط می شود و به طرف بالا صعود می کند. به این ترتیب گرمای بدن حیوان منتقل می شود. به همین دلیل طیور در سرما پرهای بدن هود را سیخ می کنند تا مانع از جریان هوا شوند. همچنین یکی از راه ها خنک کردن بدن طیور در گرما، افزایش سرعت جریان هوا در سالن است.
۴- تبخیر آب: در بیشتر پستانداران دفع حرارت بدن به وسیله عرق کردن و تبخیر آب انجام می گیرد. اما در بدن طیور غدد عرقی وجود ندارد. آنها از طریق تبخیر ریوی و دستگاه تنفس مقادیری آب تبخیر می کنند و به این ترتیب خنک می شوند. بنابراین یکی از راههای خنک کردن حیوان خیس کردن آن است.
۵- دفع مدفوع: مقدار اندکی از گرمای بدن از طریق دفع مدفوع دفع می شود.
۶- تولید تخم مرغ: با خروچ تخم مرغ نیز مقدار اندکی از گرمای بدن حیوان دفع می شود.
مکانیسم تنظیم حرارت بدن در طیور:
در درجه حرارت های پایین و کمتر از ۲۵ درجه سانتی گراد، حدود ۷۵ درصد از کل حرارت تولیدی بدن به وسیله راه های انتقال دفع می شود؛ اما در صورت بالا بودن دما و رطوبت سالن این دفع حرارت مشکل خواهد بود. دمای مناسب برای پرندگان بالغ را ۱۸ تا ۲۴ درجه و یا ۲۱ درجه سانتیگراد در نظر می گیرند. اگر دمای هوا از این محدود کمتر شود، حیوان با بالا بودن متایولیسم، گرمای بیشتری تولید و به این ترتیب خود را گرم می کند. این موضوع صرف نظر از کاهش تولید و سرزندگی حیوان از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه نیست و در دمای بالاتر از این محدوده نیز حیوان به وسیله روش های زیر سعی می کند دمای بدن خود را کاهش بدهد که عبارت است از:
۱- منبسط شدن رگ های سطحی بدن: تا گرمای بدن از طریق پوست دفع شود.
۲- باز کردن پر و بال: تا هوا در اطراف بدن جریان یابد و بدن خنک شود.
۳- کاهش اشتها: تا گرمای تولیدی در بدن کاهش یابد. این موضوع باعث کاهش رشد و تولید تخم مرغ و ضعیف شدن پوسته تخم مرغ نیز می شود.
۴- کاهش فعالیت: حیوان سعی می کند با کاهش فعالیت گرمای تولیدی در بدن را کاهش دهد؛ این موضوع باعث کاهش مصرف خوراک، تولید و بازدهی می شود.
۵- نفس، نفس زدن: اگر دمای هوا از ۳۰ درجه سانتیگراد بالاتر برود، حیوان شروع به نفس نفس زدن می کند تا به این ترتیب از طریق تنفس بیشتر و تبخیر تنفس مقداری از حرارت بدن را دفع کند. این مکانیسم در حالتی که رطوبت نسبی هوا بالا باشد چندان کارآمد نیست. با مکانیسم نفس نفس زدن آب بدن کاهش می یابد و حیوان برای جبران آن، آب بیشتری مصرف می کند که باعث ایجاد اسهال در طیور می شود. در این حالت مقدار زیادی دی اکسید کربن (CO2) خون دفع می شود و تعادل اسید و باز خون به هم می خورد و پوسته تخم مرغ نیز ضعیف می شود.البته با بزرگتر شدن پرنده به علت افزایش نسبت حجم با سطح بدن و افزایش چربی در لایه های پوست تحمل حیوان نسبت به بالا رفتن درجه حرارت محیط کاهش می یابد و استرس گرمایی در بدن مرغ ایجاد می کند.
برای دفع مشکل کمبود حرارت آن می توان از هیتر و یا مادر مصنوعی استفاده کرد که در این واحد از هیتر استفاده می شود که در انتهای سالن قرار گرفته و این هیتر، هیتری است که با سوخت گازوئیل کار می کند و در سالن ممکن است ایجاد CO2 بکند بنابراین در استفاده از آن باید دقت کافی را به کار برد تا باعث ایجاد صدمات به واحد پرورشی نشود و راه دیگر آن به کار بردن پنچره در سقف است که این نپجره ها در مناطق گرمسیر می شود استفاده کرد و در بالای سقف های گنبدی و یا طاق ضربی نصب می کنند و برای ورود نور و تهویه مناسب هستند که با استفاده از این پنجره می شود در روز گرمای سالن را تا حدودی تامین کرد و شیشه و قاب فلزی پنجره ها رسانای خوبی برای گرما هستند و باعث گرم شدن سالن می شوند. ولی چون اشعه ماورای بنفش از شیشه عبور نمی کند، نور عبوری فاقد اثر ضد عفونی کننده است.
راه دیگر در برابر گرما عایق نمودن ساختمان در برابر گرما است، چون معمولاً دمای هوای خارج سالن، پایین تر یا بالاتر از داخل آن است، بنابراین یکی از راه های مهم حفظ دمای مناسب سالن عایق کردن آن در برابر انتقال حرارت است. به این دلیل که قسمت عمده حرارت از طریق عبور از مصالح ساختمانی سقف دیوارها و اندکی هم از راه کف منتقل می شود، لازم است در ساخت سالن پرورش طیور از مصالح مناسبی استفاده بشود که به مقدار کمتری انتقال دهنده حرارت باشند. در این سالن از ایرانیت و پشم شیشه و آلومینیوم استفاده شده است و در سقف این ها را کار گذاشته اند و بعد از آن روی تمام اینها توری های زنبوری شکل نصب کرده اند.
(رطوبت در سالن پرورش طیور)
کنترل رطوبت در سالن پرورش طیور اهمیت زیادی دارد، زیرا اگر رطوبت سالن کاهش پیدا کند باعث افزایش گرد و خاک درسالن می شود و همچنین اگر رطوبت افزایش پیدا کند باعث رشد میکروب ها، کاهش توانایی دفع حرارت حیوان، کاهش ظرفیت تنفس طیور و درکل ناراحتی حیوان می شود. در سالن مرغداری معمولاً مشکل کمبود رطوبت پیش نمی آید، در صورتی که چنین مشکلی داشته باشد با آب پاشی کردن و یا تبخیر آب با دستگاه های مه پاش می توان رطوبت را بالا برد؛ اما معمولاً مشکل بالا بودن رطوبت وجود دارد. رطوبت
مناسب هوای سالن به دمای هوا و شرایط پرنده بستگی دارد؛ یعنی در حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد، رطوبت مناسب بستر برای جوجه های در حال رشد ۲۰ تا ۴۰ و برای پرندگان بالغ ۱۰ تا ۳۰ درصد است. توانایی نگهداری بخار آب (رطوبت هوا در ماهای مختلف متفاوت است و هر چه دمای هوا بالاتر باشد، این توانایی بیشتر خواهد شد. هرگاه درجه حرارت هوا کاهش پیدا کند و یا هوا با جسم سردی تماس پیدا کند، بخار آب موجود در خود را به صورت مایع آزاد می کند که این موضوع در سالن پرنداری چون باعث بالا رفتن رطوبت محیط و سطوح می شود، مناسب نیست، برای جلوگیری از این مشکل؛ سقف را عایق می کنند و سطح داخلی دیوارها را با رنگ روشن و براق می پوشانند و هوای سالن را گرم می کنند.
راه هایی که باعث ایجاد رطوبت در سالن می شود:
۱- هوانی سالن: کاهش دمای هوا و تشکیل شبنم در سطح های سالن سبب بالا رفتن رطوبت می شود که برای رفع این مشکل دمای سالن را می توان بالا برد.
۲- نفوذ رطوبت از کف سالن: برای جلوگیری از آن می توان اقدام به عایق کار کف سالن کرد که با استفاده از دو لایه قیرگونی می شود این مشکل را رفع کرد.
۳- ریختن آب از آبخوریها: لازم است به طور مرتب آب خوریها را کنترل کرد.
۴- تنفس: دفع آب به وسیله تبخیر تنفس.
۵- دفع آب به وسیله مدفوع: این مقدار حدود دو برابر مصرف خورک در روز است و به عوامل متعددی بستگی دارد که در موارد زیر مصرف و دفع آب در طیور افزایش می یابد و در نتیجه رطوبت سالن بالا می رود.
۱) هوای گرم
۲) بالا رودن نمک جیره
۳) بالا بودن پروتئین جیره
۴) بالا بودن الیاف خام جیره
۵) پایین بودن انرژی جیره
۶) بالا بودن مواد محلول در آب
۷) وجود میکروارگانیسم ها در آب
۸) در صورتی که خوراک به صورت پلت باشد.
۹) طیور دچار اسهال باشند.
۱۰) نگهداری طیور در قفس هک مصرف و ریخت و پاش آب بالا می رود.
بهترین راه خروج رطوبت اضافی سالن به وسیله تهویه است.( هوای سالن پرورش طیور)
هوای سالن پرورش طیور بر روی سلامت و آسایش حیوان تاثیر فراوان دارد. به علت متابولیسم بالای طیور ضروری است اکسیژن به مقدار کافی در اختیار آن ها قرار گیرد.
وجود بعضی از گازهای سمی که به وسیله حیوان، وسایل گرم کننده و میکرو ارگانیسم های سالن تولید می شوند نیز می تواند باعث عدم آسایش حیوان و حتی مرگ آن شود. به طور عمده این گاز ها شامل دی اکسید کربن، منواکسید کربن، متان، سولفید هیدروژن و آمونیاک است. مقدار قابل تحمل هر یک از گازهای سمی به شرح زیر است:
گاز حد مجاز (درصد) مقدار کشنده (درصد)
اکسیژن – کمتر از ۶
دی اکسید کربن ۱ ۳۰
آمونیاک ۰۰۲۵/۰ ۰۵/۰
متان ۴ ۵
سولفید هیدروژن ۰۰۴/۰ ۰۵/۰
آمونیاک: مهم ترین گاز سمی موجود در سالن پرورش طیور است.بالا رفتن تراکم گاز آمونیاک در سالن باعث ایجاد تهوع و سوزش چشم کارگران می شود و به طیور آسیب می رساند. میزان گاز آمونیاک براساس- قسمت در میلیون (PPM) بیان می شود و برای اندازه گیری آن از کاغذهای مصرف استفاده می شود. به این ترتیب که آنها را مرطوب می کنند و در سالن نگه می دارند، تغاییر رنگ آن از نارنجی تا آبی بیانگر میزان غلظت آمونیاک در سالن است، غلظت آمونیاک تا PPM 15 قابل حس نیست، اگر به PPM20 تا PPM25 برسد قابل حس خواهد شد؛ در غلظت PPM30 تا PPM50 باعث تحریک و سوزش چشم ها و در غلظت PPM50 تا ۱۰۰ باعث عوارض تنفسی می شود و رشد و تولید کاهش می یابد و اگر غلظت آن هب
PPM100 برسد، باعث ایجاد تاول روی سینه و اگر به PPM500 برسد، باعث مرگ حیوان می شود. و ضروری است غلظت آمونیاک در سالن از ۲۵ قسمت در میلیون بیشتر نشود. آمونیاک از تجزیه اسیداوریک و سایر مواد حاوی نیتروژن مدفوع طیور به وسیله میکروارگانیسم های بستر تولید می شود. افزایش دفع مواد حاوی نیتروژن به وسیله طیور، بالا رفتن رطوبت بستر، گرمای محیط، وجود میکروارگانیسم ها در بستر و قلیایی بودن بستر می تواند باعث افزایش تولید آمونیاک در سالن شود. برای کاهش غلظت گاز آمونیاک در سالن می توان موارد زیر را رعایت کرد:
۱- افزایش تهویه سالن
۲- تعویض بستر و خشک نگه داشتن آن
۳- تنظیم جیره و کاهش دفع پروتئین، نیتروژن و آب به وسیله طیور
۴- کاهش PH بستر به کمتر از ۷، برای این کار می توان از ۲ لیتر اسید فسفریک و یا ۱ کیلوگرم سوپر فسفات برای هر متر مربع بستر استفاده کرد.
(تهویه)
هوای سالن پرورش طیور برای تامین اکسیژن، دفع رطوبت آمونیاک و نگهداری درجه حرارت مناسب باید به طور مرتب جریان داشته باشد. حرکت هوا در سالن باید در تمام نقاط آن یکنواخت باشد و جریان هوا نیز همیشه به یک سمت باشد. این کار با انجام تهویه در سالن پرورش طیور انجام می گیرد. هر سیستم تهویه از دو قسمت هواده و هواکش تشکیل می شود، این دو جز باید به صورتی تنظیم شوند که در زمان استفاده، اثر یکدیگر را در سالن از بین نبرند و خنثی نکنند.
در این سالن ا زتهویه سقفی استفاده می شود که هواکش ها به فاصله ۶۰ متر از یکدیگر در سقف نصب شده اند و هواده ها و یا همان پنجره ها در دیوارها قرار گرفته اند که در این منطقه برای تامین هوا از جریان باد استفاده می شود و فاصله پنجره ها از یکدیگر مانند هواکش ها ۶۰ متر می باشد.
( خنک کردن سالن)
خنک کردن سالن پرورش طیور اهمیت زیادی دارد؛ زیرا در صورت بالا رفتن حرارت، مشکلات متعددی بروز می کند، برای خنک کردن سالن پرورش طیور راه های زیادی وجود دارد اما اصول آن بر پایه این است که گرفتن حرارت ( کاهش درجه حرارت) از طریق تبخیر آب است.
آب برای بخار شدن مقداری گرما از محیط می گیرد. از این خاصیت برای خنک کردن سالن استفاده می شود. به این صورت که به وسیله هواکش، هوا از پوشال خیس عبور می کند و حین عبور مقداری از رطوبت آن را گرفته و به این ترتیب خنک می شود. این هوای خنک را به داخل سالن هدایت می کنیم. در منطقه گرمسیر علاوه بر این که سقف داخل عایق بندی است و دیوارها رنگ روشن و براق دارند در بیرون سقف برای جلوگیری از گرما پشت بام را با رنگ سفید پوشانده به این ترتیب اشعه خورشید منعکس شود و برای این کار از آهک و سیمان سفید و آب می توان استفاده کرد.
( تامین روشنایی سالن)
در این سالن از لامپ های فلورسنت استفاده می شود که کارایی تولید نور آن ها ۳ تا ۴ برابر لامپ های معمولی است و عمر مفید آن ها حدود ۱۰۰۰۰ ساعت است؛ و قسمتی از نور آنها در طیف های آبی و سبز است؛ این لامپ ها دارای هزینه نصب بالا هستند؛ اما مصرف برق و هزینه نگهداری کمتری دارند. بر روی این لامپ های فلورسنت انعکاس دهنده قرار دارد و نور را ۵۰ درصد افزایش می دهد، توصیه می شود لامپ ها مرتب تمیز شوند زیرا اگر کثیف باشند از شدت نور دهی می کاهد. این لامپ ها تا حد امکان نزدیک طیور نصب می شوند و طوری است که کارگران بتوانند از زیر آنرد شوند که این ارتفاع ۲ متر در نظر گرفته شده است نسبت به کف است. نحوه قرار گرفتن لامپ ها در سالن پرورش طیور تاثیر فراوانی بر میزان
کارآیی روشنایی سالن دارد. ضروری است در سطحی که طیور قرار دارند؛، شدت معینی نور تابیده شود و شدت نور در سالن یکنواخت است. فاصله بین ردیف های لامپ ها ۳ متر در نظرگرفته شده است و ما ۳ ردیف لامپ در این سالن داریم که طرز قرار گرفتن لامپ ها به صورت مثلثی در سالن قرار گرفته اند تا نقطه تاریک در سالن به وجود نیاید. در این سالن شدت نور سالن اهمیت دارد و میزان نور مورد نیاز با سن حیوان تغییر می کند و در ضمن در این سالن از نوردهی متناوب استفاده می شود و مقدار نور مناسب در ۵ روز نخست پرورش جوجه ها را ۹ وات در هر متر مربع در نظر می گیرند تا جوجه ها به آب خوری ها و دان خوری ها عادت کنند و بعد از آن مقدار شدت نور مناسب در دوره پرورش جوجه های گوشتی ۵/۱ وات است در هر متر مربع.
( آماده کردن سالن قبل از جوجه ریزی)
سالن را بعد از تخلیه جوجه ها آن را با فرمالین و آب شسته و فضولات را از کف آن جمع آوری می کنند و بعد ضدعفونی انجام می دهند و بعد از ضدعفونی سالن را شعله می دهند که این در آن مناطق گرمسیر بعد از یک دوره باید حتماً انجام گیرد در غیر اینصورت باعث ایجاد بیماری و خصاراتی به این واحد می شود. در این واحد جوجه ریزی و تخلیه آن با هم است و یا اینکه همه با هم وارد و همه با هم خارج می شوند و ظرفهای این سالن هم تمیز و ضدعفونی می شوند. قبل از ورود جوجه سالن را به مدت ۸ ساعت قبل هیتر را در درون آن روشن می کنند و دما را به ۳۲ درجه سانتی گراد می رسانند و دما را ثبات نگه می دارند.
بعد از رسیدن جوجه ها و قبل از وارد کردن آن ها با سالن، این جوجه ها را تست انجام می دهند که یک تست بسیار ساده است که جوجه را از قسمت گردن گرفته و بلند می کنند و در صورت اینکه جوجه شورع به پا زدن سریع کرد جوجه سالم است و در غیر این صورت جوجه مشکوک است و مورد آزمایش قرار می گیرد و در همان حین به آنها واکسن تزریق می کنند.
(برنامه تغذیه جوجه ها)
در این واحد پرورش طیور گوشتی از جیره غذایی که شامل ذرت، سویا، ماهی، صدف، فسفات، لیزین، متیونین مکمل و نمک استفاده می شود که به شرح زیر است:
جیره غذایی ( برای یک تن)
از روز ۵ تا ۱۴ روزگی
ذرت ۶۰۵ کیلوگرم
سویا ۳۰۰ کیلوگرم
ماهی ۶۰ کیلوگرم
صدف ۱۵ کیلوگرم
فسفات ۱۲ کیلوگرم
لیزین – –
متیونین ۱ کیلوگرم
مکمل مواد معدنی ۵/۳ + ۵/۳ مولتی ویتامین کیلوگرم
نمک ۱ کیلوگرم
از روز ۱۴ تا ۲۲ روزگی
ذرت ۶۳۸ کیلوگرم
سویا ۲۸۰ کیلوگرم
ماهی ۶۰ کیلوگرم
صدف ۱۴ کیلوگرم
فسفات ۵/۱۱ کیلوگرم
لیزین (gr) 100 گرم
متیونین (gr) 800 گرم
مکمل مواد معدنی ۵/۲ + ۵/۳ مولتی ویتامین کیلوگرم
نمک ۱ کیلوگرم
از روز ۲۲ تا ۳۲ روزگی
ذرت ۶۸۸ کیلوگرم
سویا ۲۵ کیلوگرم
ماهی ۴۵ کیلوگرم
صدف ۱۴ کیلوگرم
فسفات ۱۱ کیلوگرم
لیزین (gr) 200 گرم
متیونین (gr) 700 گرم
مکمل مواد معدنی ۵/۲ + ۵/۲ مولتی ویتامین کیلوگرم
نمک ۱ کیلوگرم
از روز ۳۲ تا ۴۲ روزگی
ذرت ۷۰۰ گیلوگرم
سویا ۲۳۰ کیلوگرم
ماهی ۴۰کیلوگرم
صدف ۱۳ کیلوگرم
فسفات ۵/۱۰ کیلوگرم
لیزین (gr) 300 گرم
متیونین (gr) 600 گرم
مکمل مواد معدنی ۵/۲ + ۵/۲ مولتی ویتامین کیلوگرم
نمک ۱ کیلوگرم
از روز ۴۲ تا ۴۹ روزگی
ذرت ۷۴۱ کیلوگرم
سویا ۲۰۰ کیلوگرم
ماهی ۳۰ کیلوگرم
صدف ۱۲ کیلوگرم
فسفات ۱۰ کیلوگرم
لیزین (gr) 300 گرم
متیونین (gr) 500 گرم
مکمل مواد معدنی ۵/۲ + ۵/۲ مولتی ویتامین کیلوگرم
نمک ۱ کیلوگرم
( برنامه واکسن جوجه های گوشتی)
جیره شیرخشک مولتی به جوجه ها می دهند و علت استفاده از شیر خشک به خاطر کم چرب بودن آن است و به این دلیل به جوجه ها می دهند که به موجب آن زنده ماندن واکسن و در واقع بازدهی بالا واکسن می باشد.
روز اول: مولتی ویتامین + الکترولیت
روز دوم: تیامولتین مولتی ویتامین + الکترولیت
روز سوم: مولتی ویتامین + الکترولیت تیامولین
روز چهارم: تیامولین
روز پنجم: واکسن برونشیت
روز ششم: مولتی ویتامین+ مواد معدنی
روز هفتم: مولتی ویتامین+ مواد معدنی
روز هشتم: مولتی ویتامین + مواد معدنی
روز نهم: واکسن B1 – همراه با ۱ ظرف شیر خشک.
روز دهم: مولتی ویتامین + مواد معدنی
روز یازدهم: آب خالی
روز دوازدهم: آب خالی
روز سیزدهم: آب خالی
روز چهاردهم: واکسن گامبورو ( همراه با ظرف شیر خشک) + مولتی ویتامین + مواد معدنی
روز پانزدهم: مولتی ویتامین و مواد معدنی
روز شانزدهم: مولتی ویتامین + مواد معدنی
روز هفدهم: آب خالی
روز هجدهم: آب خالی
روز نوزدهم: واکسن لاسوتا ( همراه با ظرف شیر خشک)+ مولتی ویتامین
روز بیستم: مولتی ویتامین+ AD3E
روز بیست و یکم: مولتی ویتامین + AD3E
روز بیست و دوم:مولتی ویتامین+ AD3E
روز بیست و سوم: سولتریم به میزان یک شیشه همراه اکسی داخل دان که به میزان نیم کیلو در یک تن
روز بیست و چهارم: سولتریم به میزان یک شیشه همراه اکسی داخل دان که به میزان نیم کیلو در یک تن.
روز بیست و پنجم: سولتریم به میزان یک شیشه همراه اکسی داخل دان که به میزان نیم کیلو در یک تن.
سولتریم در این ۳ روز باید محلول در آب باشد که این به مقدار ۱۰۰۰ لیتر است.
روز سی و پنجم: مولتی ویتامین + AD3E
روز سی و ششم: مولتی ویتامین + AD3E
روز سی و هفتم: مولتی ویتامین + AD3E
روز چهلم: اوروتروپین – به مدت ۲۴ ساعت مصرف می شود و میزان آن یک پاکت در ۱۰۰۰ لیتر است.
( درجه حرارت و رطوبت در سالن)
از روز ۱ تا ۷ روزگی: حرارت oC32 رطوبت ۶۰ درصد
از روز ۸ تا ۱۴ روزگی: حرارت oC30 رطوبت ۷۰-۴۰ درصد
از روز ۱۵ تا ۲۱ روزگی: حرارت oC28 رطوبت ۷۰-۴۰ درصد
از روز ۲۲ تا ۲۸ روزگی: حرارت oC26 رطوبت ۷۰-۴۰ درصد
از روز ۲۹ تا ۳۵ روزگی: حرارت oC24 رطوبت ۷۰-۴۰ درصد
از روز ۳۶ تا ۴۲ روزگی: حرارت oC24 رطوبت ۷۰-۴۰ درصد
از روز ۴۳ تا ۴۹ روزگی: حرارت oC24 رطوبت ۷۰-۴۰ درصد
( تلفات و حذف سالن پرورش مرغ گوشتی)
روز تلفات حذف روز تلفات حذف
۱ ۲۶ ۱۰ ۲۶ – –
۲ ۴۲ ۱۵۶ ۲۷ – –
۳ ۱۶۰ ۱۸۰ ۲۸ – –
۴ ۸۸ ۶۸ ۲۹ ۱ –
۵ ۳۷ ۲۹ ۳۰ – –
۶ ۲۷ ۳۲ ۳۱ ۱ –
۷ ۲۷ ۲۴ ۳۲ – –
۸ ۱۶ ۲۱ ۳۳ – –
۹ ۱۴ ۲۳ ۳۴ ۱ –
۱۰ ۱۵ ۱۰ ۳۵ ۳ –
۱۱ ۱۵ ۱۸ ۳۶ ۲ –
۱۲ ۱۵ ۱۸ ۳۷ ۳ –
۱۳ ۱۰ ۹ ۳۸ ۱ –
۱۴ ۷ ۳ ۳۹ – –
۱۵ ۲ ۳ ۴۰ ۲ –
۱۶ ۴ ۱ ۴۱ ۱ –
۱۷ ۲ – ۴۲ – –
۱۸ ۱ – ۴۳ ۲ –
۱۹ – – ۴۴ ۱ –
۲۰ – – ۴۵ ۱ –
۲۱ ۳ – ۴۶ ۱ –
۲۲ ۲ ۱ ۴۷ ۲ –
۲۳ ۱ ۱ ۴۸ ۱ –
۲۴ – – ۴۹ ۲ –
۲۵ – –
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
یزد دانلود |
دانلود فایل علمی 