فایل ورد کامل تحقیق علمی درباره کاهو و روشهای کشت آن؛ تحلیل فرآیندهای زراعی، مدیریت تولید و ارزش تغذیهای
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
فایل ورد کامل تحقیق علمی درباره کاهو و روشهای کشت آن؛ تحلیل فرآیندهای زراعی، مدیریت تولید و ارزش تغذیهای دارای ۲۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد کامل تحقیق علمی درباره کاهو و روشهای کشت آن؛ تحلیل فرآیندهای زراعی، مدیریت تولید و ارزش تغذیهای کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی فایل ورد کامل تحقیق علمی درباره کاهو و روشهای کشت آن؛ تحلیل فرآیندهای زراعی، مدیریت تولید و ارزش تغذیهای،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد کامل تحقیق علمی درباره کاهو و روشهای کشت آن؛ تحلیل فرآیندهای زراعی، مدیریت تولید و ارزش تغذیهای :
کاهو و روش کشت
چکیده :
کاهو به دلیل داشتن ریشه های سطحی وکم عمق توصیه کشت آن دراراضی شالیزاری از اهمیت خاصی برخوردار است . کاهو درحال حاضر علاوه براراضی خشکه ،درمزاع شالیزاری بعد ازبرداشت برنج کشت می گردد. براساس آمار حدود ۵۰۰۰ هکتار اززمینهای شالیزاری درمازندران به کشت دوم کاهو اختصاص یافته است . کاهو پیچ بابل رقم بومی مازندران توسط مرکز تحقیقات کشاورزی مازندران درسال ۱۳۸۰ خالص گردید و دردست معرفی جهت کشت درمنطقه می باشد به منظور بررسی اثرات تاریخ کاشت ، تراکم بوته ومیزان کود ازته
مصرفی( کود اوره ) برروی عملکرد کاهوپیچ بابل آزمایش فوق بصورت اسپلیت فاکتوریل درقالب طرح بلوکهای کامل تصادفی باچهارتکرار به مدت ۲ سال و ۲۴ تیمار درایستگاه تحقیقاتی قراخیل اجراء گردید. درهرتکرار دو تاریخ کاشت ، سه فاصله بوته و چهارتیمار کوداوره درنظرگرفته شد. کاهوپیچ بابل بعنوان رقم بومی مازندران، ازدیربازمورد کشت وکارقرارداشته ، باتوجه به ارزشهای فنوتیپی بااستفاده از روش سلکسیون انفرادی از سال ۱۳۷۷ اصلاح وخالص گردید. دراین تحقیق، عامل A بعنوان تاریخ کاشت نشاکاهو درزمین اصلی دراول آبان واول آذر
درنظرگرفته شد. عامل B ، تغییرات فاصله بوته درسه سطح ۲۰،۲۵و۳۰ سانتی متر وفاصله بین ردیفها ۵۰ سانتی متر، بهمراه عامل c که شامل چهارسطح کودازته ،۰- ۱۰۰- ۲۰۰- ۳۰۰ کیلوگرم درهکتار(اوره ۴۶% ازت ) بصورت تقسیطی درکرتهای فرعی می باشد. تجزیه واریانس مرکب نشان دهنده اختلاف معنی دار درتاریخ کاشتهای مختلف وهمچنین تفاوت
بسیارمعنی داری بین تراکم های مختلف بوده است. هرچند بامصرف مقادیر مختلف کود اوره ، عملکرد کاهو متفاوت بوده ولی اختلاف معنی داری درعملکرد مشاهده نگردید.
تیمار ۳C 1B 2A که در آن فاصله ۲۰×۵۰ وتاریخ کاشت نشا درزمین اصلی اول آذر و کود اوره بمیزان ۲۰۰ کیلوگرم درهکتار برتربوده است . نتایج بدست آمده ازافزایش عملکرد ، کشت کاهو در اول آذر با الگوی کاشت ۲۰×۵۰ سانتیمتر و میزان مصرف کود اوره ، ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار توصیه می گردد ، عملکرد این تیمار معادل ۵۲ تن در هکتار بوده است .
ـــــــــــــــــــــــــــــــــ
واژه های کلیدی: کاهو- تراکم بوته – تاریخ کاشت- کود اوره .
مقدمه :
کاهو به دلیل داشتن ریشه های سطحی وکم عمق توصیه کشت آن دراراضی شالیزاری از اهمیت خاصی برخوردار است (۶). کاهو درحال حاضر علاوه براراضی خشکه ،درمزاع شالیزاری بعد ازبرداشت برنج کشت می گردد. براساس آمار حدود ۵۰۰۰ هکتار اززمینهای شالیزاری درمازندران به کشت دوم کاهو اختصاص یافته است (۴). کاهو پیچ بابل رقم بومی مازندران توسط مرکز تحقیقات کشاورزی مازندران درسال ۱۳۸۰ خالص گردید و دردست معرفی جهت کشت درمنطقه می باشد(۳) کاهوپیچ ازنوع کاهو روز بلند بوده یعنی در طی روزهای بلند بگل می رود ، بهمین منظور در طول روزهای کوتاه پاییز و زمستان اقدام به کاشت و برداشت می نمایند .
کاهو دارای ۴ تیپ مختلف است (۱۱). ۱- کاهو پیچ Capitata 2- کاهو پیچ معمولی Langifolia
۳- کاهو برگی Crispa 4- کاهو ساقه Asparagina می باشد که نوع اخیر درایران موجود نیست. این کاهو ازنوع Lactuca sativum. var capitata بوده که برگهای بیرونی ، برگهای داخلی را کاملاً می پوشاند . وپوم آن کاملاً بسته می باشد. این کاهو درطول روز بلند وحرارت بالا تولیدساقه گلدهنده نموده که ازکیفیت محصول کاسته می شود. کاهو دارای اسیدهای آلی مانند اسیدسیتریک واسیدمالئیک وماده آلکالوئید تلخ بنام اکتوسین ، تیامین ، مواد معدنی وکلروفیل به دلیل نسبت مناسب پتاسیم به ناتریم درتنطیم آب بدن نقش بسزایی دارد .
کومارین ها ازجمله موادی هستند که دربذر کاهو باعث ایجاد خواب می شود واین خواب باقراردادن بذر درمعرض نور برطرف می گردد ( ۹ ) . اولین قدم برای افزایش عملکرد گیاهان زراعی ، تعیین فاکتورهای مختلف زراعی تاریخ مناسب کاشت ومیزان تراکم بوته از اهمیت ویژه ایی برخوردار است. براساس تحقیقات ماینارد ولورنز فاصله بوته های کاهو ۳۵- ۲۵ سانتی متر وفاصله بین ردیفها را
۶۰-۴۰ سانتی متر مناسب دانسته اند. همچنین تراکم کاهو درکشت متراکم ۴۵×۳۰ سانتی متر را ۷۴۰۰۰ بوته را ذکر کرده اند (۱۲).
میزان متوسط عملکرد کاهو درکشور ۲۷ تن درهکتار ودرمازندران در شرایط زارع ۲۰ تن درهکتار گزارش شده است ، بنابراین میزان متوسط عملکرد کاهو در مازندران کمتر از متوسط تولید کشور است ، در استان مازندران می توان با بکارگیری روشهای به زراعی مناسب نسبت به افزایش عملکرد
گام برداشت (۳). همچنین به دلیل تأثیر چشمگیر ازت برروی رشد رویشی گیاهان به خصوص سبزی ها ، کشاورزان همواره مقادیر زیادی کودهای ازته رابرای افزایش محصول به اراضی سبزیکاری می دهند(۱۳). کودهای ازته برای افزایش عملکرد وکنترل کیفی بصورت تقسیطی یعنی در چند مرحله باید استفاده گردد. وجود نیترات زیاد دربرگها می تواند آثار زیانباری برای انسان وسایرموجودات مصرف کننده
داشته باشد(۱۴). زارعی طی تحقیقی تجمع نیترات درکاهو درارتباط بامصرف کودهای ازت دار انجام داد(۱۰) . مقدار نیترات درقسمتهای مختلف کاهو به این صورت بوده :
برگهای داخلی > برگهای خارجی > ساقه تجمع نیترات درکاهو می تواند به دلایل شرایط آب وهوائی
( بخصوص میزان نورکم ) واستفاده ازکودهای ازته باشد( ۱۵). درصورت تجمع نیترات
(بیشتر از ۲۵۰۰ پی پی ام ) سلامت مصرف کننده رابه خطر می اندازد که میزان آن بستگی به عوامل متعددی ازجمله مقدار ونوع کود حاوی نیتروژن ، دفعات مصرف، رقم ، شدت نور ، دما ، طول روز وزمان برداشت دارد(۱۴).
بنابه اظهارات برونوس وهمکاران ، کولیتوارهای روز کوتاه بیشتر از روز بلند درساختن نیترات موثر واقع می شود(۱۶). بیماری سفیدک داخلی کاهو Bremia Lactuca درشرایط مرطوب وخنک مازندران درفصل زراعی ، ازبیماریهای مهم آن محسوب می شود. این بیماری سبب آلودگی درصد زیادی از بوته ها درمزارع کاهو می گردد. چنانچه دربعضی مواقع نیمی از برگهای کاهو بدون استفاده ودور ریخته می شود. بیماری سفیدک داخلی کاهو اولین بار درسال ۱۸۴۳ توسط ریگل شناخته شد ودرایران نیز این بیماری توسط ارشاد درسال ۱۳۴۳ از سواحل بحر خزر وفارس گزارش گردید(۷). علائم بیماری سفیدک داخلی ابتدا لکه های زرد رنگ روی برگ کاهو ظاهر شد، بعد از مدتی پوشش سفیدوخاکستری رنگ بارقارچ درپشت لکه ها بوجود آمده و درنهایت این لکه ها نکروزه شده وباعث ایجادلکه های خشکیده روی برگهای کاهو می شود.طی تحقیقات انجام شده برروی۱۴ ژرم پلاسم کاهو،کاهو پیچ بابل رقم موردنظر در این آزمایش ازنظر مقاومت به بیماری ازسایرتیمارهابرتربوده وبعنوان ژرم پلاسم متحمل انتخاب گردید (۷).
مواد وروش :
جهت تهیه نشاکاهو ، بذرکاهو در دو تاریخ خزانه گیری ، اواخر شهریور ونیمه دوم مهر درخزانه بدون پوشش انجام پذیرفت . زمین خزانه راقبلاً آماده کرده ودارای خاک نرم تازه وعمیق بوده که به ارتفاع ۲۰ تا۳۰ سانتی متر بالاتر از سطح زمین باپوششی ازکود حیوانی پوسیده وغربال شده به ضخامت ۴-۳ سانتی متر پوشانیده شد. بذور کاهو درروی خطوط بفواصل ۱۵ سانتی متر باعمق خیلی کم کشت گردید.
جهت جلوگیری ازتراکم ، بذور باماسه نرم مخلوط شد. پس ازکاشت درمواقع نیاز ، آبیاری بطور مرتب صورت می گرفت. بذور ۱۰ روز بعد کاشت درخزانه اول ، شروع به جوانه زنی نموده و در دومین کاشت نیز ۴ تا۵ روز بعد ازکشت ، سبز گردید. نشاهای کاهو درمرحله ۴ برگه شدن به زمین اصلی براساس نقشه آزمایش بافواصل مورد نظر انتقال داده شدند. قبل از کاشت ، ابتدا جهت توصیه کود شیمیایی نمونه خاک مرکب سطحی تهیه و از آن آزمایشات روتین + بافت انجام گردید که نتیجه حاصل ازنمونه خاک بشرح ذیل می باشد.
بافت
درصد سیلت درصد شن درصدرس K
p.p.m
a.v P
p.p.m
a.v کربن آلی T.N.V P4 EC عمق خاک
لوم رسی ۳۸% ۲۶% ۳۶% ۱۸۰ ۵۲ ۷/۱ ۲۹ ۵/۷ ۷۷/۰ ۳۰-۰ سانتی متر
درعمق ۳۰- ۰ سانتی متر خاک شور نیست . واکنش خاک قلیائی ضعیف است ، درصد آهک بالا بوده ومیزان درصدکربن آلی آن خوب است ، میزان پتاسیم قابل جذب خاک کم می باشد . بافت خاک لوم رسی است .
براساس نتیجه آزمایش ، خاک نیازی به کود فسفات نداشته ومیزان ۱۵۰ کیلوگرم درهکتار کود سولفات دویتاس وهمچنین کود اوره ۴۶% براساس تیمارهای مورد بررسی به مقدار ۰- ۱۰۰- ۲۰۰- ۳۰۰ کیلوگرم درهکتار که ۲/۱ آن طبق نقشه ازمایشی درکرتها ریخته شد. کود اوره بصورت تقسیطی ، یعنی ۲/۱ باقیمانده در طول دوره رویشی به کاهو داده شد . پس از آن خاک رازیرورو نموده ، قبل ازانتقال نشا به زمین اصلی ، ابتدا ازعلف کش تر فلان بمیزان ۵/۲ لیتر درهکتار استفاده شد، جهت کنترل علف هرز بسیار موثر واقع گردید. کود حیوانی
پوسیده گاوی بطور یکنواخت بمیزان ۱۰ تن درهکتار درجهت بهبود ساختمان خاک مورد استفاده قرار گرفت و قبل از کاشت ، درمرحله آماده سازی زمین استفاده گردید. آزمایش بصورت اسپلیت فاکتوریل درچهار تکرار با۲۴ تیمار بادوکرت اصلی برای ۲ تاریخ کاشت نشا اول آبان واول آذر درنظر گرفته شد ودرکرتهای فرعی باتغییرات فاصله بوته درسه سطح ۲۰×۵۰ – ۲۵×۵۰- ۳۰×۵۰ سانتی متر بترتیب باتراکم های ۰۰۰/۱۰۰ و ۸۰۰۰۰ و ۶۶۰۰۰ بوته گنجانیده شد. تیمارازته ( کود اوره ) همانطوریکه ذکر گردید درچهارسطح ۰- ۱۰۰- ۲۰۰ – ۳۰۰
کیلوگرم درهکتار بوده است . هرکرت شامل ۳ خط ۵ متری بوده که از خط وسط جهت تعیین عملکرد ، برداشت بعمل آمد. درطول دوره آزمایش نسبت به انجام عملیات زارعی مانند سله شکنی ،مبارزه با آفت حلزون باطعمه مسموم مخـــلوط ســـم ســـوین وسبـــوس ( ۱ کیلوگرم سوین +۲۵ کیلوگرم سبوس ) درهنگام غروب اقدام گردید. حلزون از آفات مهم کاهو بشمار رفته که خسارت زیادی به آن وارد می نماید. به دلیل رطوبت وبارندگی کافی دردوره رویشی کاهو ، نیازی به آبیاری کاهو درمازندران نمی باشد وبصورت دیم نیز آزمایش انجام شد. زمان برداشت کاهو هنگامی که پوم برگی تشکیل شد ، صورت پذیرفت .برداشت دوتاریخ کاشت کاهو درسال اول باتوجه به شرایط آب وهوائی بترتیب درتاریخ های ۱۸/۱۲/۸۰ و ۲۵/۱۲/۸۲ بوده ولی درسال دوم برداشت تاریخ کاشت اول ۲۹/۱۱/۸۱ ودومین تاریخ کاشت درتاریخ ۱۱/۱/۸۲ برداشت گردید. بااستفاده از آزمون دانکن ، میانگین عملکرد تیمارها گروه بندی گردید. درهنگام برداشت کاهو ، ارزیابی بیماری سفیدک داخلی باتعیین درصدآلودگی درتیمارهای مختلف سطوح متفاوت کود ازته وتراکم بوته وتاریخ کاشت انجام پذیرفت .
جهت تعیین نیترات دربرگ کاهو ، ازهرتیمار یک نمونه کاهو به آزمایشگاه خاک و آب ارسال گردید. اندازه گیری نیترات به روش کالریمتری بعد ازاحیا ( روش دی آزو ) توسط دستگاه اسپکتو فتومتر قرائت گردید(۱۹).
تیمارهای مورد بررسی :
اول آبان = ۱A A 0 2= 1B B 0= 1C C
اول آذر=۲A تاریخ کاشت ۲۵= ۲B فاصله بوته ۱۰۰=۲C میزان کوداوره
۳۰=۳B برحسب سانتی متر ۲۰۰=۳C برحسب
۳۰۰= ۴C kg/h
نتایج:
جدول ۱- تجزیه واریانس مرکب درآزمایش تاریخ کاشت وفاصله بوته ها ومیزان کود ازته مختلف کاهو درسالهای ۸۱- ۱۳۸۰
منابع تغییرات
S.O.V درجه آزادی
DF M.S
سال ۱ ns987/664
اشتباه ۶ ۴۹۹/۱۷۲
تاریخ کاشت ۱ *۶۵۹/۱۸۴۰
سال × تاریخ کاشت ۱ *۱۴۲/۲۲۲۷
اشتباه ۶ ۵۳۷/۲۳۶
فاصله بوته ۲ **۷۸۱/۱۹۳۳
سال × فاصله بوته ( تراکم ) ۲ *۲۸۹/۱۹۴
تاریخ کاشت × تراکم ۲ ns799/23
سال × تراکم × تاریخ کاشت ۲ ns 397/48
میزان کود ۳ ns 112/160
سال × میزان کود ۳ ns 661/61
تاریخ کاشت × میزان کود ۳ ns 989/120
سال × تاریخ کاشت ×میزان کود ۳ ns 036/14
تراکم × میزان کود ۶ ns 407/101
سال × تراکم × میزان کود ۶ ns 566/56
تراکم × تاریخ کاشت × میزان کود ۶ ns 557/59
سال × تراکم × میزان کود ۶ ns 682/97
اشتباه ۱۳۲ ns 542/61
جمع ۱۹۱
۲۱% = CV
=ns معنی دارنیستند.
*=اختلاف معنی دار درسطح ۵%
**=اختلاف معنی دار درسطح ۱%
جدول ۲- مقایسه میانگین مربوط به اثرات متقابل درتاریخ های کاشت بر عملکرد محصول درایستگاه زراعی قراخیل طی دوسال (۸۱- ۱۳۸۰) :
تیمارمورد بررسی عملکرد( تن درهکتار) گروه بندی
۲Y2A 72/41 A
۱Y1A 25/39 A
۲Y1A 63/38 A
۱Y2A 71/28 B
T/h 682/7 = L.S.D5%
T/h 64/11 = L.S.D1%
سال اول= ۱Y تاریخ کاشت اول =۱A
سال دوم = ۲Y تاریخ کاشت دوم= ۲A
جدول ۳- مقایسه میانگین مربوط به سال و اثرات متقابل و فواصل مختلف بوته بر عملکرد محصول درایستگاه زراعی قراخیل طی دوسال (۸۱-۱۳۸۰).
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
یزد دانلود |
دانلود فایل علمی 