فایل ورد کامل مقاله کارآفرینی در کارخانه روغنکشی از دانههای کلزا؛ بررسی فرآیندهای تولید، استانداردهای صنعتی و بازار مصرف
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
فایل ورد کامل مقاله کارآفرینی در کارخانه روغنکشی از دانههای کلزا؛ بررسی فرآیندهای تولید، استانداردهای صنعتی و بازار مصرف دارای ۸۴ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد کامل مقاله کارآفرینی در کارخانه روغنکشی از دانههای کلزا؛ بررسی فرآیندهای تولید، استانداردهای صنعتی و بازار مصرف کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی فایل ورد کامل مقاله کارآفرینی در کارخانه روغنکشی از دانههای کلزا؛ بررسی فرآیندهای تولید، استانداردهای صنعتی و بازار مصرف،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد کامل مقاله کارآفرینی در کارخانه روغنکشی از دانههای کلزا؛ بررسی فرآیندهای تولید، استانداردهای صنعتی و بازار مصرف :
خلاصه طرح :
در این طرح به بررسی کارخانه روغن کشی از دانه های کلزا پرداخته شده است ، برای بررسی طرح از روش های آماری و اقتصادی و برآورد های مالی استفاده شده است ، این طرح شامل چهار فصل میباشد ، فصل اول به بیان کلیاتی از قبیل مقدمه ، تاریخچه ، مجوز های قانونی مورد نیاز ، وضعیت بازار ، میزان واردات و صادرات و ; پرداخته است ، فصل دوم به بیان روش انجام کار پرداخته است ، بازدید از واحد کاری مشابه ، نیروی انسانی ، نحوه تامین سرمایه و ; از جمله عناوین
موجود در این فصل میباشد ، فصل سوم به بررسی طرح از دیدگاه اقتصادی پرداخته است ( طرح توجیهی یا BP ) ، عناوینی از قبیل نیروی انسانی مورد نیاز ، میزان سرمایه گذاری ، مواد اولیه مورد نیاز ، ماشین آلات مورد نیاز و ; از جمله عناوین موجود در این فصل میباشد ، در نهایت فصل چهارم به بیان نتیجه اجرای طرح می پردازد .
فصل اول
آنالیزگزینه های پروژه و انتخاب اولیه پروژه
گزینه های فوق از لحاظ فاکتورهای زیر (با فرض تولید در کلاس جهانی) مورد تحلیل قرارگرفت:
• دسترسی به مواد اولیه ارزان
• کمبود تولید داخلی در مقابل تقاضا یا عدم تولید
• نرخ بازده در بخش مورد نظر
• میزان سرمایه گذاری مورد نیاز
آنالیزگزینه های سرمایه گذاری موجود بر اساس فاکتورهای فوق از طریق مقایسه جفتی توسط نرم افزار
EXPert choice انجام گرفت و در نهایت گزینه روغن کشی از دانه های روغنی بعنوان بهترین گزینه
انتخاب گردید.
از آنجا که صنعت روغن نباتی یکی از صنایع مواد غذایی به کار می رود در ادامه لازم میدانم به امتیازات ویژه این گروه از صنایع اشاره نمایم:
– سرمایه گذاری نسبتا پایین در مقایسه با بسیاری از صنایع دیگر
– ارزبری کم
– ارزش افزوده بالا
– مصرف کم انرژی
– بازده سریع سرمایه گذاری
– نیاز مستمر و روزانه مصرف کنندگان
– دارا بودن بازارهای مصرف در داخل و خارج
گذشته از اینها، باید توجه داشت که روغن نباتی یک کالای استراتژیک می باشد و بعد از غلات، بطور کلی چربیها،اصلی ترین ماده غذایی مورد نیاز انسان هستند.
۱-۱ صنایع روغن کشی:
روغن کشی از دانه های روغنی بوسیله چرخهای عصاری در ایران، از قرن ها پیش مرسوم بوده و بیشتر مصرف داروئی داشته است. مصرف روغن نباتی به عنوان یک ماده غذائی به همراه دیگر محصولاتی نظیر برنج وآرد، از سال ۱۳۲۵ معمول شده است.
مردم ایران با اکراه و از روی ناچاری به استفاده از روغن نباتی مبادرت می نمودند و آن را فاقدمواردمورد نیاز بدن دانسته، حتی مصرف آنرا مضر می دانستند تا اینکه بتدریج با آگاهی از ترکیبات وخواص مواد تشکیل دهنده روغن نباتی، به مصرف آن روی آوردند و در بسیاری از موارد آنرا بر استفاده از روغن نباتی ترجیح دادند.
روغن نباتی در حال حاضر به صورمختلفی چون: جامد،مایع ومارگارین مورد مصرف قرارمی گیرد که نوع جامد آن به علت قابلیت طولانی تر، بالاتر بودن نقطه ذوب و همچنین بهبود در پلاستیسیته روغن های قنادی و مارگارین،که باعث بهتر شدن طعم وبوی روغن می گردد مورد استفاده بیشتری دارددر مقابل،نوع مایع آن دارای ارزش غذایی بالاتر و فاقد کلسترول می باشد.
مصرف این فرآورده غذایی سالیانه رو به افزایش بود ه و می باید باتوجه به عوامل مختلفی چون رشد جمعیت، رشد مهاجرت ، تغییر سلیقه،رددرآمدو; با برنامه ریزی صحیح برای توسعه کشت دانه های وصنایع روغن کشی وتصفیه ،اقدامات مقتضی را جهت نیل به خودکفایی به عمل آورد.
۲-۱ صنعت روغن کشی از دانه های گیاهی:
این صنعت به موازات کارخانجات تصفیه روغن از سا
ل ۱۳۱۷ آغاز به کار و در دهه ۱۳۳۰ اکثر کارخانجات روغن کشی موجود تاسیس شد.
لازم به ذکر است که اکثر این کارخانجات به واحدهای تصفیه روغن تعلق داشته ودر حقیقت تامین کننده قسمتی از مواد اولیه مورد نیاز این واحدها می باشند.
۳-۱ صنعت تصفیه روغن نباتی:
اولین کارخانه تصفیه روغن به منظور مصارف غذایی در سال۱۳۱۷ توسط دولت در ۳کیلومتری ورامین احداث ودرسال۱۳۲۵ به بهره برداری کامل رسید. دومین کارخانه توسط بخش خصوصی تحت عنوان ” گل” در سال ۱۳۲۲ به بهره برداری کامل رسید . در ابتدا استقبال چندانی از محصولات این کارخانجات به عمل نیامد چون عادات مصرف روغن نباتی هنوز به وجود نیامده بودبه تدریج به دلیل کمبود و گرانی روغن حیوانی و از طرفی آشنایی بیشتر مردم با مصرف روغن نباتی ، این فرآورده به عنوان کالایی ضروری به لیست مصارف غذایی خانوارها راه یافت .
۴-۱ تعداد وظرفیت کارخانجات روغن کشی و تصفیه روغن فعال:
در حال حاضر،۴۴واحدهای روغن کشی فعال در کشور به ظرفیت اسمی ۱۰۰۷۵۷ تن (فعال در روغن کشی از دانه های کلزا ،آفتابگردان و پنبه دانه و گلرنگ) و ۲۳واحد روغن کشی در دست ساخت به ظرفیت اسمی۳۲۲۴۷۴ تن وجود دارد .و از طرف دیگر، مجموع ظرفیت اسمی واحدهای تصفیه روغن در ۱۹استان ۹۲۷۹۵۰ تن است.
لازم به ذکر است که در سال ۸۱ ،یک میلیون و ۱۶۰ هزار تن روغن نباتی در کشور تولید شده است.جزییات بیشتر در مورد این واحدها ار میتوانید در پیوست ببینید.
۵-۱ میزان کشت دانه های روغنی :
در سال زراعی۸۰-۷۹، در مجموع ۲۴۷۶۳۴ تن دانه روغنی در کشور کشت شده که نسبت سال های گذشته رشد داشته و در سالهای آینده بر اسا س برنامه ریزی های انجام شده توسط وزارت جهاد کشاورزی با جهشی در میزان کشت آنها (بخصوص کلزا ،چون سرآمد دانه های روغنی دیگر است.) روبرو خواهیم بود و امید است که درآینده ای نزدیک به خودکفایی برسیم .از این رو لزوم ایجاد کارخانجات روغن کشی در کشور بهتر روشن می شود.
جزییات بیشتر در مورد این واحدها ار می توانید در پیوست ببینید.
۶-۱ میزان واردات دانه های روغنی ،روغن خام :
نوع روغن خام میزان واردات (تن) مبادی
سویا
۸۰۹۰۰۰
برزیل،آرژانتین،پاراگوئه،
هلند،امارات،آلمان
آفتابگردان وگلرنگ ۵۹۰۰۰ آرژانتین،اکراین،برزیل،
امارات
نخل ۳۰۰۰۰ امارات ،مالزی
قابل ذکر است که در سال۸۱ بیش از ۹۰۰۰۰ تن روغن نباتی به کشورهای نظیر افغانستان و
آسیای میانه صادر شده است.
۷-۱ مصرف روغن نباتی :
بنا بر عللی که در زیر به آنها اشاره خواهد شد میزان مصرف روغن نباتی روزبروز افزایش خواهد یافت: ازدیاد جمعیت، افزایش درآمد ، و بالا رفتن میزان شهرنشینی، عادت به مصرف و غیره در حال حاضر ،مصرف سرانه روغن نباتی در ایران حدود ۸/۱۶ کیلوگرم است که در سال ۱۳۴۶،این میزان ۹/۴ کیلوگرم بوده است. این خود بیانگر افزایش چشمگیر آن در سالهای گذشته است.
البته مصرف سرانه روغن در کشور ما نسبت به کشورهای اروپایی و آمریکایی بسیار پایین است مثلا
در آمریکا این سرانه،۵۰ کیلوگرم ودر اروپا ،۴۰ کیلوگرم است.
۸-۱ مواد اولیه روغن نباتی :
مواد اولیه ای که در صنعت روغن کشی کشور مورد استفاده قرار می گیرد عبارتند از :
پنبه دانه، تخم افتابگردان،سویا، کلزا ، گلرنگ و زیتون دانه های کشت شده پس از تامین بذر کشت سال بعد، قسمتی به عنوان خوراک دام وطیور بوسیله دامداران خریداری و مصرف می شود وبقیه جهت روغن کشی به کارخانجات تحویل می شود.البته مقداری نیز همان طور که در قسمت قبل بیان شده از طریقر واردات تامین میشود.
نوع دانه
متوسط کشت در هکتار
درصد روغن دانه
روغن تولیدی از هر هکتار به کیلو
پنبه دانه ۲۸۰۰ ۲۲ ۶۱۶
سویا ۴۰۰۰ ۱۸ ۷۲۰
آفتابگردان ۳۵۰۰ ۲۲ ۷۷۰
کلزا ۳۰۰۰ ۳۸ ۱۱۴۰
کنجد ۲۵۰۰ ۴۸ ۱۲۰۰
بادام زمینی ۴۰۰۰ ۳۲ ۱۲۸۰
گلرنگ ۴۰۰۰ ۳۵ ۱۴۰۰
۹-۱ ارزیابی و تحلیل اقتصادی:
با توجه به مباحث مطرح شده در مورد بالا بودن میزان واردات روغن خام، میزان تقاضا، میزان کشت و کمبود ظرفیت واحدهای روغن کشی موجود به نظر می رسد که اقدام جهت احداث واحدهای روغن کشی جدید متناسب با رشد کشت دانه های روغنی در کشورحیاتی به نظر می رسد.
جدول زیر میزان تولید دانه های روغنی و راندمان روغن در هر هکتار تحت شرایط مناسب را نشان دهد.
فصل دوم
فر آیند تولید
نمودار کلی فرآیند تولید
دانه نباتی
گنجاله
۱-۲ ذخیره و نگهداری اولیه دانه های روغنی:
اصولا دانه های نباتی همانند موجودات زنده در طی دوران انبارداری تنفس می کند که آنرا توسط عاملی بنام ضریب تنفسی می سنجند.اکسیژن جذب شده/ دی اکسید کربن دفع شده = ضریب تنفسی این ضریب در دانه ها و شرایط مختلف متفاوت است. معمولا دانه های سالم روزانه به ازای هریک کیلوگرم وزن خود،یک میلی گازکربنیک متصاعد می کنند که این مقدار در دانه های نا سالم به ۵ میلی لیتر می رسد و این مقدار گاز باید در طراحی انبارو تهویه آن مدنظر قرار گیرد. با کنترل
اتمسفر می توان تنفس دانه را کاهش داد.مثلا از طریق افزایش فشار دی اکسید کربن در فضای انبار .
هر چه زمان نگهداری در انبار بیشتر باشد رنگ بیشتری در روغن های حاصل از دانه های مزبور تولید خواهد شد که این امر به علت اکسیداسیون اسید های چرب و غیره اتفاق می افتد. ین تدید رنگ با نامساعد بودن شرایط انبار زیادتر خواهد شد.
۲-۲ عوامل موثر در نگهداری دانه های روغنی:
الف – عوامل داخلی
۱- رطوبت :
مقدار رطوبت مناسب برای دانه های روغنی مختلف متفاوت است.برای کلزا این مقداربین۷ تا۵/۱۰ درصد می باشد. اگر رطوبت از حد بحرانی بالاتر باشد شاهد فساد دانه هاخواهیم بود. تعیین میزان رطوبت بحرانی به رطوبت نسبی هوا نیز بستگی دارد.مثلا در شمال کشور که رطوبت هوا بیشتر است رطوبت بحرانی را کمتر در نظر می گیریم.
رطوبت مهمترین عامل در تخریب دانه ها و کنجاله ها است چرا که میکرو ارگانیسم هاو حشرات به یک حداقل رطوبت برای رشد خود نیاز دارند. آنزیمها نیز در صورت پایین تربودن میزان رطوبت از یک حد مشخص قادر به فعالیت نخواهند بود.
۲- میزان رسیدگی و آسیب دیدگی دانه ها
ب- عوامل خارجی
۱- دما :
۱-۱- حرارت حاصل از تنفس دانه ها
تمیز نبودن دانه ها باعث افزایش دما در انبار ها می شود که این خود باعث خرد شدندانه ها و حتی پودر شدن آنها می شود. به هم زدان دانه ها به همراه هوا دادن ملایم باعث کاهش دما در عین افزایش نیافتن رطوبت دانه ها می شود.افزایش درجه حرارت باعث افزایش اسیدهای چرب شده که خودمستلزم مصرف زیادترمحلولهای قلیایی در زمان تصفیه است. حرارت بالا گاهی باعث آتش سوزی می شود.
دمای محیط
حرارت محیط نیز درجه حرارت انبار را تحت تاثیر قرار می دهد لذا باید انبار را ایزولهکرد.همچنین با توجه به رطوبت محیط در شب هایی که هوا سردتر است باید هوادهی نمود.
وجود مواد خارجی
موادی از قبیل خاک، برگ و ساقه ها می توانند آلودگی میکروبی را افزایش دهنهمینطور حشرات و جوندگان ،لذا تمییز نمودن دانه خیلی مهم است.عمل ذخیره سازی در سیلوهای خاص تحت شرایط دما و رطوبت کنترل شده که در بالا ذکر گردید انجام می شود.
۲-۲ حمل و نقل دانه ها:
حمل و نقل دانه ها معمولا به کمک نقاله های مختلف انجام می شود برای این واحد،نقاله های تسمه ای یا تسمه /نوار نقاله (Belt Conveyor) در نظر گرفته شده است.
نقاله قادر است دانه ها را به طور افقی و حتی مایل با زاویه حداکثر ۲۰درجه حمل نماید.عرض نوار نقاله ها ۳۰تا۴۰ سانتی متر می باشد.در قسمت زیرین ،سه غلتک طوری قرار گرفته اند که نوار به شکل مقعر درمی آید.یک نوار نقاله با قدرتKW 4 براحتی ۴۰متر مکعب دانه را طی یک ساعت در حدود ۴۰متر جابجا می کند. جنس آنها از لاستیک، پارچه های ضخیم و یا سیم های فولادی است.
۳-۲ پاک کردن دانه ها (Cleaning ):
جداسازی ناخالصیها از دانه ها قبل از انبار کردن از سه جنبه حائز اهمیت است:
۱- بعضی از فلزات و چوبها باعث خرابی دستگاه می شوند.
۲- وجود مواد سلولوزی باعث کاهش پروتئین در کنجاله می گردد.
۳- از آنجا که این مواد اکثرا مرطوبند لذا سبب تخمیر و تولید حرارت در زمان نگهداری دانه هامیشوداز طرف دیگرپرشدن فاصله بین دانه ها،عبورهوا رادچار اشکال می کنندکه این خود دمای دانه ها را افزایش می دهد.
عمومی ترین نا خالصیهایی که در ارتباط با دانه ها مطرح است عبارتند از: خاک و برگ،ساقه ها ،ذرات شن ،خرده های آهن و دانه های بیگانه.برای الک کردن و جدا سازی فلزات از دستگاه بو جاری استفاده می شود که شرح آن درزیر می آید:
ابتدا توسط مگنت دواری ذرات باردار موجود در لابلای دانه ها جذب شده سپس وا
ردالک مسطح لرزانی می شوند در اینجا برای جداسازی دانه های چسبیده به هم یا به غربال از الک از قسمت های زیرین و در تماس با گلوله ها تعبیه شده اند استفاده می شود.همچنین مکش از قسمت فوقانی و جریان باد از قسمت تحتانی سیستم بطور همزمان باعث می شود که مواد سبک تروریز تر تواما جدا شوند. شکل منافذ نیز متاثراز شکل دانه های کلزا می باشد.
۴-۲ خشک کردن دانه ها :
خشک کردن عبارتست از خارج نمودن آب از دانه ها در اثر حرارت ،در نتیجه این فرآینداز فعالیت باکتریها و عمل آنزیمها ،مشروط بر اینکه میزان رطوبت به پایین تر از نقطهبحرانی نرسد جلوگیری به عمل می آید.در جریان خشک کردن در ضمن حذف رطوبت سطحی، رطوبت مرکزی به سطح منتقل می شود که این نقل و انتقالات رطوبتی تا زمانیکه رطوبت به حد مطلوب نرسیده باشد ادامه خواهد یافت.عمل خشک کردن دانه ها در انبارک خشک کننده(Batch-In-Bin) انجام می شود.پر کردن انبارک ،خشک کردن وتخلیه معمولا درطول یک روزانجام می شود دراین انبارکهای مجهز به
همزن،می توان ارتفاع دانه ها را تاحدود۳متر افزایش داد.مخلوط کردن دانه ها در آن به این صورت است که یک هلیس متحرک (میله دارای مارپیچ مجهز به پره های حلزونی ) دانه ها را از پایین و طرفین خود به سمت بالا هدایت می کند. بدین وسیله رطوبت در توده دانه یکنواخت می شود.تصویری از این ماشین را در صفحه بعد مشاهده می کنید.
۵-۲ نگهداری دانه های روغنی در سیلو:
در واحد مورد نظر از سیلوهای استوانه ای مرتفع استفاده شده است. در این سیلوها از تکنیکهای مدرن برای خروج هوا،کنترل درجه حرارت و رطوبت و هجوم آفات به آنها استفاده شده است. دانه ها توسط بالا بری که در کنار سیلو قرار گرفته به نوک آن فرستاده میشود.این سیلوها دو جداره ای بوده که جداره داخلی مشبک است. هوای مرطوب ما بین دو استوانه توسط مکش به خارج هدایت می شود.البته این لایه هوا خودبه صورت عایق عمل کرده استوانه داخلی را سرد نگه می دارد. هوای مورد نیاز دانه توسط کانال تغذیه هوا تامین می شود.
در پایین این سیلو ها برای کمک به خروجی طبیعی دانه ها از یک سیستم تغذیه و یک هلیس استفاده می شود. در مجموع استفاده از حداقل نیروی انسانی و همچنین بیترین استفاده از فضا، از جمله مزایای این سیلوهاست.
۶-۲ پخت دانه ها:
پخت (StacK COO Ker) مورد استفاده برای این منظورازروی دستگاه پرس مستقر و دارای چند طبقه است. دیگ دو جداره است. حرارت توسط بخار موجود درجداره وکف طبقات به فلسها منتقل می شود. بالا بودن درجه حرارت در دیگ پخت باعث افت رطوبتی فلسها می شود.
۷-۲ فشردن فلس ها با ماشین پرس مداوم حلزونی پله ای (Screw Press)
در این ماشین حلزون در داخل استوانه مشبک مخروطی قرار دارد. بار ازسمت قطورتر وارد دستگاه شده و با چرخش حلزون به جلو رانده می شود . با جلو رفتن بار از فضای مابین حلزون و بدنه کاسته شده و بر فشار وارد بر دانه ها افزوده می گردد و بدین ترتیب روغن از استوانه مشبک خارج می شود.
مزایای این روش روغن کشی نسبت به استخراج با حلال را می توان سادگی و عدم آتش سوزی سرمایه گذاری اندک و قیمت تمام شده پایین بیان نمود.
۸-۲ فیلتراسیون روغن
عمل فیلتراسیون در دستگاه فیلتر پرس (Press Fihter) انجام می شود که ذرات کنجاله و جامدات مختلف دیگر را از روغن جدا می کند.
۹-۲ نگهداری روغن
آنگاه روغن در سیلوهای نهایی نگهداری می شود.
مشخصات واحد روغن کشی
مواد اولیه اصلی
ردیف
مواد اولیه اصلی
مشخصات فنی مصرف سالیانه تامین
مقدار واحد
۱ کلزا حاوی۰۴۰/۰(۰۳۸/۰قابل استخراج) ۱۶۸۰۰ تن ۱
۲ کیسه ۵۰کیلوگری جهت بسته بندی کنجاله ۱۰۰ هزار عدد ۱
۳ کمک فیلتر جهت تسهیل عملیات در فیلتر پرس ۸۰۰۰ کیلوگرم ۲
ردیف
تولیدات
مشخصات فنی ظرفیت اسمی
مقدار واحد
۱
روغن خام اسیدیته (حداکثر۲/۰درصد)
رطوبت (حداکثر۵/۰ درصد)
فسفاتیدها(حداکثر۳/۰ درصد)
واکس (حداکثر۳/۰ درصد) ۶۳۰۰
تن
۲ کنجاله بصورت فشرده جهت مصارف خوراک ودام ۱۰۰۰ تن
۱ ) تهیه درداخل ایران
۲ ) تهیه از خارج
محصولات نهایی
ماشین آلات و تجهیزات اصلی
ردیف ماشین آلات و تجهیزات مشخصات فنی تعداد تامین
۱ سیلو برای ذخیره سازی اولیه دانه ،دارای رطوبت سنج و دما سنج ۲ ۱
۲ تسمه نقاله انتقال دانه های روغنی و کنجاله بطول۱۰متر ۳ ۱
۳ الک بوجاری مجهز به مگنت،غربال و مکش هوا،موتور ،گیر بکس ۱ ۱
۴ سیلو ازجنس کربن استیل،سقف محدب و انتهای قیفی ۱ ۱
۵ برج پخت سیلندری شکل و ایستاده،دو جداره،۴۰متر مکعبی ۱ ۱
۶ پرس مارپیچی،حلزونی،ظرفیت۳۰تن درروز ۱ ۲
۷ مخزن ذخیره روغن،کربن استیل،یک متر مکعبی ۲ ۱
۸ تانک ته نشین کننده،ایستاده،دارای صافی ورودی،یک مترمکعبی ۱ ۱
۹ پمپ روغن سانتریفوژ،ازجنس فولاد زنگ نزن ۲ ۱
۱۰ فیلتر پرس از نوع قاب و صفحه ،کربن استیلو صفحات مشبک ۱ ۲
۱۱ مخزن برای ذخیره سازی روغن خام،کربن استیل ۲ ۱
۱۲ سیلو برای ذخیره سازی کنجاله،۱۰متر مکعب ۱ ۱
۱۳ بسته بندی بسته بندی کنجاله در کیسه های ۵۰کیلوگرمی پلی اتیلن ۱ ۱
بخش های مختلف کارخانه
ردیف بخش ها مشخصات تعداد کارکنان مساحت(متر مربع)
۱ ذخیره اولیه دانه های ورودی به کارخانه ۲۰۰
۲ پیش تولید الک و خشک کردن و ذخیره سازی ۴ ۱۰۰
۳ ذخیره اصلی دانه های آماده برای روغن کشی ۲۰۰
۴ تولید پخت پرس و فیلتر کردن ۵ ۲۰۰
۵ پس تولید ذخیره روغن خام و بسته بندی ۳ ۱۰۰
۶ ذخیره نهایی روغن خام ۱۵۰
۷ انبار ذخیره کنجاله ها و کیسه ها و کمک فیلتر ۲۰۰
۸ مدیریت تولید ۱ ۱۵
۹ نگهداری و تعمیرات شامل انبار کوچک ۲ ۴۰
۱۰ آزمایشگاه کنترل کیفیت ۱ ۱۵
۱۱ امور فنی و خدمات داخلی شامل انبار ۴ ۱۰۰
۱۲ رستوران به همراه آشپزخانه ۲ ۸۰
۱۳ پشتیبانی شامل واحد انبار داری ۲ ۳۰
۱۴ امور مالی و حسابداری ۱ ۳۰
۱۵ مدیریت مجتمع دفتر مدیریت واتاق منشی ۲ ۳۰
تعداد کارکنان
مدیریت کارشناس تکنسین کارگر ماهر کارگرساده کل کارکنان
۱ ۲ ۶ ۱۴ ۱۸ ۴۱
زمین و ساختمانها (متر مربع)
ساختمان اداری
سالن تولید
انبار
تاسیسات،خدمات و متفرقه
زمین(سیلوها،فضای سبزو راه هاو;.)
کل زمین
۱۵۰ ۶۰۰ ۳۰۰ ۳۵۰ ۱۳۰۰ ۲۷۰۰
توان(Kw)
فرآیند تولید ۴۴۰
تاسیسات و تعمیرات ۳۵
ساختمانها ۲۶
محوطه ۶
سایر ۷۵
جمع ۵۸۲
کل انرژی مورد نیاز
بر آورد توان برق مورد نیاز
بر آورد انرژی مورد نیاز
توان برق
(کیلو وات) آب روزانه
(متر مکعب)
۵۸۲ ۲۲۰/۶
بر آورد انرژی مصرفی
برق
(کیلو وات ساعت) آب
(متر مکعب)
۱۶۶۸۱۰۰ ۱۵۵۵
فصل سوم
طرح استقرار
۱-۳ مقدمه
در طرح استقرار برای یک سیستم عملیاتی همواره بهینه سازی تخصیص فضا به عناصر مختلف کارخانه می باشیم.مخصوص سعی براین است که امکانات وسایل وتجهیزات در کارخانه بنحوی مستقر شوندتا بتوانیم تقاضای پیش بینی شده را از لحاظ کمیت،کیفیت وزمان مقرربا کمترین هزینه تامین نماییم. همچنین باید سعی شود زمینه برای ا
فزایش بهره وری و ارضاءنیازهای روانی و اجتماعی افراد ایجاد گردد. طرح استقرار قسمت عمده ساختار تعامل بین افراد در محل کار را ایجاد می کند.
۲-۳ اهداف استقرار
ما مساله استقرارداخلی در جهت اهداف زیر محقق می شود:
۱- تسهیل فرآیند تولید از طریق روشهای زیر:
الف- استقرار تجهیزات در محلی که بهترین استفاده ازآن به عمل آید.
ب- کاهش تجمع بیهوده مواد و نیروی انسانی از طریق تعیین صحیح ایستگاههای کار
ج – دسترسی سریعتر به ابزار تعمیر و نگهداری
۲- به حداقل رساندن زمان فرایند عملیات از طریق موارد زیر:
الف- طراحی خطوط تولیدی مناسب برای گردش سریع مواد و کالا
ب- وسایل مناسب برای حمل و نقل کالا
۳ – حداکثر استفاده از فضایموجود
۴- حداکثر استفاده از نیروی انسانی با فراهم نمودن محیط کار مناسب و ایمن از آنجا که ارائه کردن یک راه حل بخصوص برای طرح استقرار بسیار پر هزینه است و تغییر دادن آن به سختی امکان پذیر است. لذا طرح های پیشنهادی باید از انعطاف کافی بر خوردار باشند تا سیستم تولیدی بتواند سریعا خود را با شرایط جدید وفق دهد.
۳-۳ طرح چیدمان واحدهای مختلف :
با توجه به آنچه در جدول در مورد مساحتهای واحد های مختلف کارخانه آمده است و نیز جدول در مورد رابطه بین بخش ها با استفاده از نرم افزارALDEP طرح تقریبا بهینه ای استقرار بخشها طراحی نمودیم که در صفحات بعد نیز خواهد آمد.
ردیف
بخش ها مساحت
(متر مربع) ردیف بخش ها مساحت (متر مربع)
۱ ذخیره اولیه ۲۰۰ ۶ خیره نهایی ۱۵۰
۲ پیش تولید ۱۰۰ ۷ انبار ۲۰۰
۳ ذخیره اصلی ۲۰۰ ۸ مدیریت تولید ۱۵
۴ تولید ۲۰۰ ۹ نگهداری و تعمیرات ۴۰
۵ پیش تولید ۱۰۰ ۱۰ آزمایشگاه کنترل کیفیت ۱۵
جدول۱- مساحت بخش های تولیدی و کمک تولیدی
جدول۲- جدول رابطه بین بخش های تولیدی
۱۰ ۹ ۸ ۷ ۶ ۵ ۴ ۳ ۲ ۱
E E E O O U U I A 1
A A A U U O I A 2
E E E I I O A 3
A A A U U A 4
E E E A A 5
E E E O 6
E E E 7
E E 8
E 9
۱ ذخیره اولیه ۱۱ حراست ۲۱ آشپزخانه
۲ الک بوجاری ۱۲ پله ۲۲ نمازخانه
۳ خشک کن ۱۳ اتاق استراحت ۲۳ توقفگاه
۴ ذخیره اصلی ۱۴ رختکن ۲۴ زمین ورزشی(والیبال)
۵ دیگ پخت وپرس مارپیچی ۱۵ توالت ۲۵ مدیریت مجتمع
۶ ته نشین کننده ۱۶ حمام ۲۶ پشتیبانی
۷ فیلتر پرس ۱۷ دستشویی ۲۷ امور مالی و حسابداری
۸ ذخیره کنجاله و بسته بندی ۱۸ دفتر امور فنی و داخلی ۲۸
منشی
۹ ذخیره روغن خام ۱۹ انبار ابزار ۲۹ اتاق جلسات
۱۰ انبار ۲۰ غذاخوری ۳۰ مدیریت تولید
۳۱ آزمایشگاه ۳۲ تعمیرات و نگهداری
لازم به ذکر است که در طراحی چیدمان فوق فقط برای قسمتهای تولیدی و کمک تولیدی از نرم افزار کمک گرفته شده و این نیز بدلیل بودن نرم افزارهای موجود از لحاظ در نظر گرفتن بعضی مسایل و لزوم جدا بودن قسمتهای اداری وخدمات کارمندی از دیگر قسمتها و غیره بوده است.
همانطور که گفته شد قسمتهای اداری باید دور از سرو صدا باشد و خدمات کارمندی از قبیل رختکن ، رستوران ، نمازخانه و غیره نیز بهتر است از قسمت تولید جدا باشد تاکارکنان ارامش بیشتری داشته باشند. حراست نیز به پارکینگ د ر نظر گرفته شده است. و در کل چیدمان کلی طوری طراحی شده که کارکنان به بخشهای مورد نظرشان سریع و راحت دسترسی داشته باشند البته از چیدمان کارخانه هایی که تا به حال بازدید به عمل آمده نیز استفاده شده است و حاصل آن چیزی است که در فوق مشاهده می فرمایید.
فصل چهارم
انتخاب مکان کارخانه
۱-۴ مقدمه
انتخاب مکان تولیداز اهمیت بالایی برخوردار است و به دلایل زیر این مسئله از تصمیمات دوراندیشانه مدیریت رده بالا محسوب میشود.
• انتخاب مکان تولید چهارچوب نسبتا دائمی محدودیتهای عملیاتی را معین میکند (قانون،نیروی کار ،جامعه وغیره) که تغییر ان ممکن است مشکل وپرهزینه باشد.
• انتخاب مکان تولیداثر قابل توجهی بر رقابت یا بقاءسازمان با ایجاد حداقل محدودیت در هزینه تولید و توزیع در بازارهای مطلوب دارد. لذا انتخاب باید طوری صورت گیرد که ه
زینه تولید وتوزیع کالا برای مشتریان بالقوه را به حداقل رساند.
برای یک موسسه جدید در مرحله طراحی سیستم،انتخاب مکان یک تصمیم گیری اجتناب ناپذیر است.در اینجا ازادی عمل انتخاب جا برای ساختن تسهیلات جدید اجاره ویا خرید تسهیلات موجود وجود دارد.
۲-۴ عوامل مهم در انتخاب مکان
عوامل مورد توجه در مساله مکان تولید ممکن است به ورودی های کلیدی تولید تکنولوژی فرایند ویا محیط بستگی داشته باشد.
مواد اولیه :
نزدیکی به منابع مواد اولیه در مواردی که فرایند کاهش وزن زیادی به همراه داردوهمچنین صنایعی که از فرایندهای تکنیکی استفاده میکنداهمیت پیدا میکند.
منابع انسانی:
بسته به نوع نیازمندیهای کارخانه به نیروی انسانی ،انتخاب مناطق با دستمزد کم ویا دسترسی به نیروی متخصص دارای اهمیت است.
۲- تکنولوژی فرایند :
رای برخی از موسسات استفاده از تکنولوژی ممکن است مکانهای معنی رابرای استقراربطور محدود مشخص نمایند که هزینه تهیهبعضی از ورودی های اصلی را برایشان کاهش دهدمثلا اب برای کارخانه کاغذ سازی
۳- عوامل محیطی :
قابلیت اعتماد ودسترسی به سیستم های پشتیبانی :
شامل اب،نیروی برق،تامین حرارت ،جاده های مناسب ارتباطات سریع وغیره.
شرایط فرهنگی اجتماعی:
این شرایط می تواندبسیاری از شرایطهای امکان سنجی واقتصادی را منتفی کندمثلا طرز تلقی مردم از صنعت جدید ویا کیفیت،در دسترس بودن وقابلیت اعتماد کارکنان جدید وسنتهاورسومات
ملاحظات قانونی وسیاسی:
این ملاحضات محدودیتها وفرصتهای چشمگیری رابه وجود می اورند.مثلاوجودقوانین محکم مربوط به استانداردهای الودگی ،قوانین منطقه ای، واردات ومالیات
۴- بازار مصرف:
نزدیکی به بازار مصرف نیز از اهمیت ویژه ای در انتخاب مکان کارخانه برخوردار است.
۳-۴ انتخاب مکان کارخانه
قبل از انتخاب مکان احداث کارخانه بایددر مورد شیوه تهیه مواد اولیه اصلی یعنی دانه های روغنی تصمیم گیری شود.انتخاب منبع تهیه دانه های روغنی کلزا:
اگر قیمت هرتن کلزا را برمبنای قیمت CIF وبه ازای خرید حداقل ۱۰۰۰تن در هر بار سفارش ۳۰۰دلاردر نظر بگیریم وباتوجه به اینکه درحال حاضر به خاطر نیاز شدیدکشور به دانه های روغنی عوارض گمرکی از ان اخذ نمی شوداگر ۱۰درصد قیمت ان را به هزینه های ثبت سفارش سود
بازرگانی و حمل ونقل منظور نماییم قیمت هرتن دانه کلزا در محل کارخانه حدودا۲۶۵۰۰۰ رالا به دست می آید که در مقایسه با کلزا کشت داخل حدود (۲۰۰۰۰۰۰تا ۲۲۰۰۰۰۰۰ رال برای هر تن) گرانتر است.
از طرف دیگر ،مدت زمان سفر دانه ها از یک کشور خارجی تا محل کارخانه باعث کاهش کیفیت دانه های روغنی و نیز خراب شدن مقداری از انها می شود.از نکات فوق بر می آید که منبع داخلی بهتر از منبع خارجی است.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
یزد دانلود |
دانلود فایل علمی 