فایل ورد کامل مقاله گزارش کارآموزی کنترل کیفیت صابون؛ تحلیل علمی روشهای آزمایش و استانداردهای تولید
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
فایل ورد کامل مقاله گزارش کارآموزی کنترل کیفیت صابون؛ تحلیل علمی روشهای آزمایش و استانداردهای تولید دارای ۷۹ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد کامل مقاله گزارش کارآموزی کنترل کیفیت صابون؛ تحلیل علمی روشهای آزمایش و استانداردهای تولید کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی فایل ورد کامل مقاله گزارش کارآموزی کنترل کیفیت صابون؛ تحلیل علمی روشهای آزمایش و استانداردهای تولید،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد کامل مقاله گزارش کارآموزی کنترل کیفیت صابون؛ تحلیل علمی روشهای آزمایش و استانداردهای تولید :
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول: ۱
تاریخچه شرکت پاکسان ۲
محصولات تولیدی شرکت پاکسان ۴
فصل دوم: ۶
سورفکتانتها یا مواد فعالکننده سطحی ۷
سورفکتانتهای آنیونی ۹
سورفکتانتهای کاتیونی ۹
سورفکتانتهای آمفوتریک ۱۰
سورفکتانتهای غیریونی ۱۱
فصل سوم: ۱۳
تاریخچه صابون ۱۴
تعریف صابون ۱۶
ساختمان شیمیایی صابون ۱۷
اشکال تجاری صابون ۱۹
تئوری صابونی شدن ۲۲
صابونی شدن تری گلیسرید به وسیله سود ۲۲
صابونی شدن اسید چرب آزاد توسط سود ۲۲
سرعت واکنش صابونی شدن ۲۳
فصل چهارم ۲۶
مواد اولیه صابونسازی ۲۷
چربیها و روغنها ۲۷
طبقهبندی روغنها و چربیها براساس خواص صابون حاصل ۲۹
اسیدهای چرب ۳۲
اسیدهای چرب اشباع شده ۳۲
اسیدهای چرب اشباع نشده ۳۳
آب ۳۶
بازهای معدنی ۳۶
بازهای آلی ۳۶
مواد افزودنی ۳۷
کلرورها ۳۷
سیلیکاتهای محلول ۳۷
فسفاتهای قلیایی ۳۸
بنتونیت ۳۸
روغن لانولین یا پارافین ۳۸
آنتیاکسیدانها ۳۹
EDTA 39
سولفات منیزیم ۳۹
سیلیکات منیزیم ۳۹
رنگ ۴۰
دیاکسید تیتانیوم ۴۰
اپتیکال برایتنر ۴۰
محافظتکنندهها و ضدعفونیکنندهها ۴۰
اسانس ۴۱
فصل پنجم ۴۲
روشهای تولید صابون ۴۳
تهیه صابون به روش سرد ۴۳
تهیه صابون به روش نیم جوش (نیمهگرم) ۴۳
تهیه صابون به روش جوشاندن مکرر (گرم) ۴۴
تهیه صابون به روش پیوسته و مداوم ۴۶
مرحله تکمیل صابون ۴۸
بستهبندی صابون ۵۰
فصل ششم: ۵۱
آزمایشات مربوط به اسیدهای چرب ۵۲
اندیس صابونی ۵۲
اندیس یدی ۵۲
اندیس اسیدی ۵۳
تایتر ۵۳
رنگ ۵۴
آزمایشات مربوط به صابون پخت ۵۵
اندازهگیری قلیائیت و کل مواد چرب ۵۵
اندازهگیری گلیسرین ۵۶
اندازهگیری نمک ۵۷
روش شکستن صابون (جداکردن اسید چرب آن) ۵۸
آزمایشات مربوط به آب صابون ۵۹
اندازهگیری نمک آب صابون ۵۹
اندازهگیری درصد قلیائیت و صابون همراه ۵۹
اندازه گیری درصد گلسیرین آب صابون ۶۰
آزمایشات مربوط به آب به دست آمده از دیگ بخار ۶۱
تعیین کانداکتیویته و کل املاح محلول ۶۱
اندازهگیری سختی کل ۶۱
اندازهگیری قلیائیت فنلفتالئین و قلیائیت متیل اورانژ ۶۱
تعیین درصد خلوص سود ۶۳
تعیین درصد خلوص سولفات منزیم ۶۳
منابع و مآخذ ۶۴
فهرست جداول
نمودار خواص صابونی انواع روغن و صابون آنها ۳۱
جدول اسیدهای چرب اشباع ۳۴
جدول اسیدهای چرب غیراشباع ۳۵
چکیده:
صابون یک محصول بهداشتی است و برای جلب رضایت مصرفکننده بایستی کیفیت این محصول مورد بررسی قرار گیرد تا در صورت وجود هرگونه مشکل برای رفع آن اقدام شود.
در این مجموعه، آزمایشاتی که در آزمایشگاه کنترل کیفیت بر روی محصول صابون انجام میشود شرح داده شدهاست پس از انجام این آزمایشات محصول موردنظر تأیید و یا رد میشود.
بنابراین ابتدا باید روش تولید صابون یا به عبارتی واکنش صابونی شدن و نیز مواد اولیه صابون بررسی و سپس به بحث کنترل کیفیت آن پرداخت.
صابونی که برای انجام آزمایشات به آزمایشگاه کنترل کیفیت، به عنوان نمونه، آورده میشود به دو شکل است:
صابون پخت و صابون بستهبندی:
صابون پخت صابونی است که از تانکهای پخت متفاوتی نمونهگیری میشود و رنگ و اسانس هم ندارد در مورد این صابون پارامترهایی از قبیل قلیائیت، درصد نمک، درصد گلسیرین و TFM (کل مواد چرب) اندازهگیری میشود. صابون بستهبندی هم یک صابون تکمیل شده است و فقط پارامتر قلیائیت برای اندازهگیری میشود.
در آزمایشگاه کنترل کیفیت علاوه بر آزمایشات انجام شده بر روی صابون محصولات دیگری هم مورد آزمایش قرار میگیرند که عبارتند از اسیدهای چرب، چربیها و محصولات صنعتی از قبیل فوم حفاری، تگزاپون صدفی اسید استئاریک روغن سبزه و غیره.
فصل اول
تاریخچه شرکت پاکسان:
شرکت پاکسان ابتدا تحت عنوان شرکت تولید پاککن با مسئولیت محدود در دی ماه ۱۳۴۱ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید و در تیرماه ۱۳۴۲، نام و نوع شرکت به شرکت سهامی پاککن و سپس در ۳۰ مهرماه ۱۳۴۹ به شرکت سهامی خاص پاکسان تغییر یافت.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در سال ۱۳۵۸ اداره امور شرکت از سوی شورای انقلاب به لحاظ کنترل مالکیتی شرکت سرمایهگذاری توسعه صنایع بهشهر که مشمول بند (ب) لایحه قانونی حفاظت و توسعه صنایع بودهاست به سازمان ملی ایران واگذار شد. و در سال ۱۳۷۰ در راستای برنامه خصوصیسازی دولت جمهوری اسلامی ایران به بخش خصوصی منتقل گردید. در شهریور ۱۳۷۳ به شرکت سهامی عام تغییر یافت و در اسفند ۱۳۷۲ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد.
هم اکنون پاکسان تولیدکننده محصولات پاککننده و بهداشتی با پشتوانه بیش از سی و هشت سال تجربه توانسته است در زمینه صادرات در بازارهای خارجی به گونهای گسترده و چشمگیر بدرخشد و تولیدات خود را در زمره پرفروشترینها درآورد.
شرکت پاکسان دارای دهها لوح تقدیر و تشویق و جزو یکصد شرکت برتر کشور است. پاکسان اکنون محصولات خود را به کشورهایی نظیر جمهوریهای استقلال یافته آسیای میانه و حوزه قفقاز، روسیه، افغانستان، کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای اروپایی و آفریقایی صادر میکند. و نقش مهمی در صادرات کالاهای صنعتی کشور به عهده دارد.
پاکسان با انتخاب مرغوبترین مواد اولیه و بهرهگیری از گستردهترین دانش فنی کنترل و نظارت دقیق بر کیفیت تولیدات خود در لابراتورهای تخصصی بسیار مجهز، کارشناسان با تجربه و کارآزموده، همواره تولیدات خود را در استانداردهای بینالمللی و بستهبندیهای مناسب عرضهمیکند.
نشان استاندارد ایران و استاندارد بینالمللی ISO-9001 بر تمامی تولیدات پاکسان، معرف این ویژگیهاست. همچنین به منظور وجود کیفیت یکنواخت در تولید محصولات و تلاش درجهت ارتقای کیفیت آن با تنظیم نمودن فعالیتهای شرکت و ثبت و نگهداری منظم مستندات با توجه به حضور در بازارهای جهانی و افزایش صادرات علیالخصوص به کشورهای پیشرفته، مدیریت شرکت مصمم به اجرای پروژه ایزو و اخذ گواهینامه بینالمللی آن گردید و بنابراین شرکت توانست در اسفند ماه سال ۷۸ گواهینامه ISO-9001 را از موسسه QMI کانادا دریافت نماید.
محصولات تولیدی شرکت پاکسان
۱) صابون:
صابون دستشویی عروس و ارکید و گلنار و سیو
صابون رختشویی گلنار
صابون حمام گلنار و صابون بچه ارکید و صابون گلیسرینه
۲) خمیردندان:
خمیردندان تیوپی و پمپی پونه
خمیردندان لامینیت و دو رنگ پونه
خمیردندان آلومینیومی نسیم و پونه و ارکید و ژل پونه
۳) مایعات:
مایع ظرفشویی گلی و برف و مایع ظرفشویی بوف و مهناز و مکسلپوش و مایع آنتیباکتریال، مایع دستشویی ارکید با اسانس موز و سیب و توتفرنگی
مایع سفیدکننده برف، مایع نرمکننده لباس برف
مایع ماشینلباسشویی سپید
۴) شامپو:
شامپو شبنم چرب و خشک و معمولی – شامپو گیاهی شبنم
شامپو ارکید و شامپو بچه ارکید
شامپو گیاهی نسیم
۵) پودر:
پودر لباسشویی دستی برف
پودر ماشینلباسشویی سپید
پودر کفشویی برف و رخشا
۶) محصولات صنعتی: اسید چرب یک تقطیره، اسید چرب دو تقطیره، اسید چرب سویا اسید استئاریک، اسید سولفونیک، گلیسرین، رزیدیو، کوکونات دی اتانول آمید – تگزاپون صدفی، فوم حفاری، سوپکس.
۷) انواع جعبه که جهت بستهبندی محصولات شرکت مورد استفاده قرار میگیرد.
۸) تولیدات بطری جهت بستهبندی بعضی از محصولات شرکت.
برخی از این محصولات علاوه بر تامین مصارف پاکسان به سایر شرکتها نیز عرضه میگردد و در صنایع بهداشتی، دارویی، نظامی، لاستیکسازی، ریختهگری، حفاری چاههای نفتی، رنگسازی، تولید خوراک دام و آرایشی مورد استفاده قرار میگیرند.
فصل دوم
سورفکتانتها یا مواد فعال سطحی: (Surfactant)
هر ماده یا ترکیبی که پس از انحلال در آب، محلولهای آبی یا حلال، کشش سطحی مایع یا کشش سطحی بین دو مایع را تغییر دهد (معمولاً کم میکند) ماده فعالکننده سطحی یا سورفکتانت نامیدهمیشود.
سورفکتانتها از نظر ساختمان شیمیایی اغلب از مولکولهای بلندی تشکیل شدهاند که یک طرف مولکول از یک رشته یا زنجیر بلند چربی دوست (لیپوفیل) یا دافع آب (هیدروفوب) تشکیل شده که به علت تجانس و شباهت ساختمانی در روغنها و چربیها محلول بوده و به طرف آنها کشیده میشود، در انتهای دیگر مولکول یا در طول رشته بلند مولکولی یک یا چند گروه آبدوست (هیدروفیل) وجود دارد که به علت خاصیت پلاریته و تجانس در آب محلول بوده و به طرف آب و محلولهای آبی کشیده میشود. بدین طریق برحسب طبیعت و ساختمان شیمی فیزیکی هریک از دو قسمت مولکول و به ویژه طرز اتصال گروه هیدروفیل به رشته لیپوفیل و یا محل قرار گرفتن گروههای هیدروفیل نسبت به رشته هیدروفوب خواص این مواد کاملاً تغییر میکند و برحسب آنکه کدامیک از خواص شیمیایی فیزیکی آنها بر خواص دیگر غلبه داشته باشد آن را جزء دسته خاصی قرار داده و در کاربردهای مخصوص از آن استفاده میکنند.
سورفکتانتها را میتوان براساس ساختمان شیمیایی، خواص فیزیکی، خواص شیمیایی، انحلال در آب یا حلالها، بارالکتریکی یونها، کاربرد و یا سایر خواص و اثر آنها طبقهبندی نمود.
مصرفکنندگان، سورفکتانتها را براساس کاربرد آنها ردهبندی مینمایند.
دو نوع ردهبندی بیش از سایر ردهبندیها مورد توجهند:
الف) ردهبندی مواد موثر سطحی براساس نحوه اثر و موارد استعمال:
در این ردهبندی سورفکتانتها برحسب خاصیت و اثر غالب در دستههای زیر قرار میگیرند:
ا) زداها (Detergents) 5) متفرقکنندهها (Dispersants)
۲) خیسکنندهها (Wetting agents) 6) معلقنگهدارندهها (Suspending agents)
۳) مواد مولد کف (Foaming agents) 7) نافذها (Penetrant)
۴) امولسیونکنندهها (Emulsifiers) 8) حافظهای کلوئیدی (Colloid protectors)
ب) ردهبندی براساس ساختمان شیمیایی:
بسیاری از خواص شیمی فیزیکی و حتی کاربردی تانسیواکتیوها (موادی که کشش سطحی را کاهش میدهند) به ساختمان شیمیایی این مواد مربوط می شود لذا ردهبندی براساس ساختمان شیمیایی این اجسام جوابگوی بسیاری از این مسائل است و در ساختمان شیمیایی این اجسام یک یا چند گروه آبدوست قطبی و یک رشته چربی دوست غیرقطبی وجود دارد. به طور کلی سورفکتانتها را بر حسب بار یونی در رشته چربی دوست ردهبندی کردهاند و سپس هر رده را برحسب طبیعت گروه هیدروفیل دستهبندی نموده و برحسب نوع اتصال بین گروه هیدروفیل و هیدروفوب طبقهبندی مینمایند.
بنابراین شرح مهم ترین ردههای مواد موثر سطحی به ترتیب زیر میباشند:
سورفکتانتهای آنیونی، کاتیونی، آمفوتریک و غیریونی
سورفکتانتهای آنیونی (Anionic)
سرهیدروفیلیک این مواد دارای بار منفی است. از جمله مواد این گروه که دارای مقدار مصرف بیشتری نسبت به بقیه هستند عبارتند از:
آلکیل بنزن سولفوناتهای خطی، اتوکسی سولفاتها، آلکیل سولفاتها.
این گروه از شویندهها نسبت به دیگر گروههای پاککننده دارای بیشترین مقدار مصرف میباشند هر کدام از شویندههای فوق مورد استفاده خاصی دارند. مثلاً آلکیل سولفاتها و آلکیل اتوکسی سولفاتها بیشتر در تولید محصولات بهداشت فردی استفاده میشوند.
سورفکتانتهای کاتیونی (Cationic)
معمولاً سرهیدروفیلیک این مواد دارای بار مثبت بوده و بعد از شویندههای آنیونی و غیر یونی به ترتیب دارای بیشترین مصرف است. شویندههای کاتیونی در تولید بعضی از دترجنتهای خاص به کار میروند. مثلاً این مواد همراه با محصولات مورد استفاده در خشکشوییها به عنوان مواد نرمکننده و ضدعفونیکننده کاربرد دارند. مثل:
CH3 – (CH2)13-17 __ N(CH3)3
این ماده یکی از شویندههای کاتیونی است که برای منظورهای یاد شده مورد استفاده قرار میگیرد. از کاتیونهای مهم میتوان به ترکیبات چهار ظرفیتی آمونیوم که دارای خاصیت ضدعفونیکنندگی است اشاره کرد.
در کل دترجنتهای کاتیونی اغلب باعث از بین رفتن میکروارگانیسمها میگردند و به عنوان ضدعفونیکننده نیز به کار میروند به همین علت از این مواد جهت استریل کردن پارچهها در هنگام شستشو، شستشوی ظروف در رستوانها و همچنین وسایل جراحی در بیمارستانها و نیز به عنوان ضدعفونیکننده در موسسات نظامی و دریایی برای شستشوی استخر و حمام مورد استفاده قرار میگیرند.
سورفکتانتهای آمفوتریک (Amphoteric):
با تغییرPH بار الکتریکی گروه آبگریز در ماده شیمیایی تغییر میکند. این گروه از شویندهها از نظر رفتار الکتریکی مطابق محیطی که در آن قرار میگیرند عمل میکنند. اگر محیط قلیایی باشد دارای رفتار آنیونیکی و اگر محیط اسیدی باشد دارای رفتار کاتیونیکی هستند. به طور کلی اکثر محصولات این گروه از مشتقات آمیدازولینها (مشتق شده از اسیدهای چرب)، اتانولآمین و اسیدکلرواستیک میباشند. در این ترکیبات که دارای خاصیت دوگانه هستند بار مثبت و منفی به صورت همزاد وجود دارد مانند الکیل بتائینها:
C12H25 N+ (CH3)2 (CH2)n __ C __ O
نرمی و قابلیت سازگاری با شرایط مختلف از نظر PH از جمله خصوصیات بارز این گروه از شویندههاست. به دلیل اینکه این گروه از مواد شوینده سوزشی در چشم انسان ایجاد نمیکنند در تهیه محصولات استحمام کودکان مورد توجه خاص هستند.
سورفکتانتهای غیریونی (Non Ionic)
این گروه از سورفکتانتها از نظر بار الکتریکی خنثی و برای تولید پودرهای مورد مصرف در ماشینهای لباسشویی استفاده میشوند و دلیل عمده آن کف کم آنها است. نانیونیکهای مهم در صنعت عبارتند از الکیل اتوکسی لیتها، الکیل فنیلاتوکسی لیتها، اتانول آمینهای چرب.
Alkyl Ethoxy lates CH3(CH2)x __ (CH2 __ CH2)y __ OH
X = 9-18 y = 4-50
هر کدام از مواد یاد شده دارای مصارفی از قبیل تولید شامپوهای فرش میباشند.
در مورد مواد دوخصلتی (سورفکتانتهای آمفوتریک) چنانچه با تغییر PH بار الکتریکی گروه آبگریز در ماده شیمیایی تغییر کند به این ماده صفت دو خصلتی اطلاق میشود. مواد فعال سطحی که در محیط به شدت اسیدی دارای بار مثبت و در محیط به شدت قلیایی دارای بار منفی و در PH بینابینی تواماً دارای بار مثبت و منفی هستند، در زمره مواد دو خصلتی هستند.
سورفکتانتها اصلیترین و مهمترین ماده شیمیایی در شویندهها هستند و حدود ۵ الی ۳۰ درصد وزن شویندهها را تشکیل میدهند. نقش اصلی سورفکتانتها در شویندههای سنتزی این است که سبب جدایی چرک و چربی از سطح میشوند. چند نمونه از سورفکتانتهایی که اغلب در شویندهها یافت میشوند عبارتند از:
– آلکیل بنزن سولفونات خطی با ساختار مقابل:
– دی الکیل بنزن سولفوناتها
– الکان سولفوناتها
فصل سوم
تاریخچه صابون:
صابون سر دسته و متداولترین زدایی است که از هزاران سال قبل برای تمیزکردن و زدودن چرک و کثافات به کار میرفته و حداقل قدمت آن طبق نوشتهها به ۲۳۰۰ سال میرسد. در بعضی از نقل و قولها پخت صابون را به ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح و به قوم فنیقی مربوط میدانند.
صابون از راه دانش تجربی از به هم آمیختن مخلوطهای خام چربیها و قلیائیات (خاکستر گیاهان، خاکها و نمکهای قلیایی) طی قرنها به تدریج ساخته و تکمیل شدهاست. لذا نمیتوان به درستی ساخت اولین صابون را مشخص و یا به فرقه و کشور معینی نسبت داد.
حمام گرفتن و به کار بردن محصولات آرایشی قرنها قبل از آنکه در اروپا و روم قدیم متداول شود در بین ایرانیان معمول بودهاست.
گالن (Galen) پزشک معروف یونانی صابون را به عنوان دارو و وسیله شستشوی بدن به کار برده و مصرف آن را توصیه نمود. در دوران امپراطوری روم مصرف صابون عمومیت بیشری یافت و اهمیت آن به عنوان بهترین وسیله شست و شو و تمیزکردن مشهود است.
دانشمند و شیمیدان معروف جابرابنحیان (پدر شیمی) در سالهای ۸۰۰ میلادی در نوشتههای خود مکرر به صابون اشاره کرد و آن را موثرترین وسیله شستوشو قلمداد کردهاست.
در قرون وسطی بندر مارسی در جنوب فرانسه مرکز صابونسازی بود پس تا شهرهای جنوا و ونیز کشیده شد. صابونسازان مارسی روغن زیتون سواحل مدیترانه را به کار میبردند. پس از روغن سایر دانههای نباتی بدین منظور استفاده شد و به تدریج روغنهای نباتی و حیوانی در صابونسازی به کار رفت.
به عنوان قلیا ابتدا از گیاهان استفاده میشد. سپس خاکستر چوب به کار برده شد که دارای کربنات پتاسیم بود و صابون نرم را تولید میکرد.
سپس با به کار بردن روش سوزآوری (Causticizing) یعنی اثر دادن آهک روی خاکستر یا کربناتهای قلیایی، محصول سود سوزآور به دستآمد که به آسانی چربی را صابونی میکرد.
با اختراع کربات دو سود بسیار ارزان به روش لبلان (Leblan) فرانسوی از سولفات دو سود در اوایل قرن نوزدهم کار صابونسازی به مراتب سهلتر گشت و صابون سدیم با صابون سفت در ردیف یکی از محصولات مهم تجاری و مورد همگانی درآمد.
بدین ترتیب تولید و مصرف همگام با پیشرفت بشر افزایش یافت. روش ساخت صابون که قرنها به صورت پختوار در نقاط پراکنده جهان بدون تغییر اساسی به صورت سری در دست تعدادی محدود نسل به نسل و سینه به سینه منتقل میشد، در اوایل قرن نوزدهم در نتیجه تحقیقات «شورو» شیمیست فرانسوی (بانی یا پدر شیمی اجسام چرب) که طبیعت صابونی شدن را کشف و به طریق علمی توجیه نمود وارد مرحله جدید یا صنعت صابونسازی گردید و به تدریج در اثر تحقیقات دانشمندان دیگر تکمیلتر و توسعه بیشتری یافت.
لیکن عملاً از سال ۱۹۴۰ میلادی از این اطلاعات علمی و کشفیات در صنعت استفاده به عمل آمد و تحول شگرفی را در صنعت مواد پاککننده به وجود آورد که پیشرفت آن با هیچ یک از صنایع دیگر قابل مقایسه نیست.
تعریف صابون:
صابون عبارت از نمک اسیدهای چرب میباشد. در تعریف صابون اگر صرفاً طبیعت شیمیایی آن در نظر گرفته شود میتوان گفت: هر ترکیبی که از واکنش اسیدهای چرب غیرمحلول در آب با یک رادیکال فلزی یا یک باز آلی حاصل شود صابون نامیده میشود.
بعضی از نمکهای اسیدهای چرب در آب محلول و تعدادی از آنها نامحلول میباشند اما فقط نمکهای محلول اسیدهای چرب دارای خواص صابونی میباشند لذا عملاً صنعت صابون با صابونهای محلول در آب سروکار دارد.
که این صابونهای محلول از واکنش بین چربیها یا اسیدهای چرب با ۷ تا ۱۲ اتم کربن و بازهای قلیایی حاصل میشوند.
علاوه بر اسیدهای چرب متداول اسیدهای چرب سنتزی مثل اسید ابیتیک (Abietic acid) و اسیدهای نفتنیک (Naphthenic acids) نیز از بازهای قلیایی نمکهای محلول در آب با خواص صابون به دست میدهند.
ساختمان شیمیایی صابون:
صابونها معمولاً نمک سدیم اسیدهای چرب به فرمول CH3(CH2)n __ CooNa میباشند که در آنها ۱۰> n است. قسمتی از مولکول صابون یک رادیکال هیدروکربنه CH3 __ (CH2)n است که در آب خیلیکم محلول است و آن را آبگریز و هیدروفوب (Hydrophobe) یا لیپوفیل (Lipophile) مینامند. بقیه مولکول صابون که یک فونکسیون نمکی است دارای پلاریته زیاد بوده و در آب قابل حل میباشد، به قسمت آبدوست یا هیدروفیل (Hydrophile) موسوم میباشد. خاصیت پاککنندگی مولکول صابون به علت مجتمع بودن این دو عامل است که شمای زیر مشخصکننده این دو قسمت در مولکول صابون میباشد:
بنابراین مولکولهای صابون از طرفی قابلیت انحلال در آب و سوی دیگر قابلیت حل نمودن چربیها را دارند و در اثر این دو خاصیت است که چرک و کثافات هنگام شستشو از البسه جدا و به صورت ذرات معلق وارد آب میگردند.
ضمناً چون فونکسیون نمکی، قابلیت ترکیب با املاح قلیایی خاکی محلول در آب را دارد لذا طبق واکنش زیر با املاح کلسیم و منزیم تولید صابون کلیسم و منیزیم نامحلول در آب را مینماید.
به همین دلیل صابون در آبهای سخت کف نمیکند و در نتیجه خاصیت پاککنندگی ندارد. جهت رفع این نقیصه قسمت فونکسیون نمکی را به وسیله عوامل S03Na و CoNH2 و رادیکال هیدروکربنه پارافینی را به وسیله یک آلکیل انشعابی تعویض مینمایند تا در ضمن اینکه در آب محلول است با نمکهای منیزیم و کلسیم موجود در آب تولید رسوب ننمایند. ترکیبات اخیر صابونهای مصنوعی یا دترجنت نامیده میشود.
اشکال تجاری صابون
صابون از نظر شکل ظاهری و یا خواص فیزیکی و شیمی فیزیکی به صورتهای بسیار متنوعی به بازار عرضه میگردد که به طور نمونه چند نوع از آنها را یادآور میشویم.
۱- صابون لباسشویی:
که معمولاً دارای ۶۶-۶۲% اسید چرب (اسید چرب آزاد در چربی مصرفی) میباشد. از مواد اولیه ارزان قیمت تهیه شده و به قیمت ارزان نیز به فروش میرسد. معالذلک در سالهای اخیر رقابت شدیدی بین زداهای سنتزی و این صابون به وجود آمده و زداها مقدار قابل ملاحظهای از بازار آن را اشغال نمودهاست.
۲- صابون آرایشی:
که مصرف آن در هفتاد سال اخیر افزایش فوقالعاده و عمومیت یافته است. به طوری که امروزه یکی از کالاهای لازم و مورد مصرف اکثر خانوادهها میباشد. سازندگان صابون آرایشی برای جالب کردن محصولات علاوه بر رنگها و عطریات متنوع مواد نرمکننده پوست و مواد افزودنی طبیعی و سنتزی را پیوسته به فرمولها افزوده و این کالای همگانی را روز به روز جالبتر و مفید و موثرتر عرضه میدارند.
۳- صابون نرم:
این صابون که صابون سیاه نیز نامیده میشود از اثر پتاس بر روی چربی یا اسیدچرب به دست میآید و برای لباسشویی خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
۴- صابون پرک:
این نوع صابون که از صابونهای مصرف خانگی و صنعتی است به علت سهولت انحلال و طرز مصرف، بیشتر در دستگاههای صنعتی لباسشویی مورد استفاده قرار میگیرد.
۵- صابون براده:
این صابون از تراشیدن صابون سخت شده به دست میآید و در ماشینهای لباسشویی به کار برده میشود.
۶- گرد صابون:
این صابون از گرد کردن صابون و اختلاط کربنات دو سود و سایر مواد سازنده مانند سیلیکات، فسفات، پربورات، قیلیایی و سایر مواد افزاینده به دست میآید. گرد صابون را نباید با پودرهای زدای جدید که سنتزی میباشند و به طور کلی فاقد صابون هستند اشتباه کرد.
۷- پودرهای صابون و زدا:
اخیراً برای بهبود خواص صابون مقادیر مختلف زادها را با صابون مخلوط کرده و ضمن تقلیل قیمت صابون خواص جالبتر و اثرات زدایی بهتری به آنها دادهاند.
۸- صابون مایع:
برای سهولت مصرف و به خصوص کاربردهای آرایشی و پزشکی صابون پتاس را به صورت مایع تهیه و در دستگاههای توزیعکننده ماده به مصرف میرسانند.
۹- صابون شفاف:
این صابون دارای الکل، قند، گلیسرین میباشد. قابلیت زدایی این صابون کم است.
۱۰- صابون دارویی:
اخیراً با افزودن مواد ضدعفونی، ضدقارج، ضدبیماری و … انواع آن مانند صابونهای گوگردی جیوه در داروخانهها موجود میباشد.
تئوری صابونی شدن (Saponification)
واکنشی که در آن از یک اسید چرب و یک رادیکال فلزی صابون حاصل میشود صابونی شدن نامیدهمیشود. رادیکال فلزی از قلیا است و معمولاً سدیم میباشد. مفهوم عملی صابونی شدن در صابونسازی عبارتست از تشکیل سه مولکول صابون و یک مولکول گلیسرین از اثر سه ملکول قلیایی بر روی یک مولکول تریگلسیرید و یا تشکیل یک مولکول صابون از اثر یک مولکول قلیایی بر روی یک مولکول اسید چرب آزاد. روابط زیر واکنش صابونی شدن را نمودار میسازند.
۱) صابونی شدن تری گلسیرید به وسیله سود:
۲) صابونی شدن اسید چرب آزاد توسط سود: در این روش مستقیماً اسید چرب را با سود واکنش میدهند و توسط آن خنثی میکنند. یا اینکه چربیها را در اثر حرارت هیدرولیزه نموده، گلیسرین را از اسیدچرب جداکرده و سپس در اثر خنثی نمودن اسیدهای چرب حاصل توسط قلیا، صابون تهیه میشود:
سه اصل اساسی در واکنش صابونی شدن چربیها عبارتست از:
۱) صابونی شدن چربیها و روغنها نیاز به انرژی زیاد برای مخلوط کردن دو ماده غیر قابل اختلاط یعنی چربی و محلول سود دارد.
۲) درجه صابونی شدن با تشکیل صابون اضافه شده که به صورت امولسیفایربین دو ماده غیرقابل اختلاط عمل میکند، افزایش مییابد.
۳) صابونی شدن مخلوط چربیها با افزایش اضافی قلیا که عمل صابونی شدن را به پیش میراند افزایش مییابد و سپس اضافی قلیا با افزایش اسید چرب خنثی میگردد.
توضیح سه اصل گفته شده بدین صورت است که چربیها و محلول سود در حرارت معمولی قابل اختلاط نیستند. در حرارت معمولی بدون فشار بالای یک اتمسفر واکنش با چربیهای خنثی به غیر از روغن لوریک به آسانی انجام نمیشود. کاتالیست برای شروع واکنش صابون است.
سرعت واکنش صابونی شدن:
سرعت واکنش صابونی شدن در ابتدا بسیار کمبوده و سپس به سرعت افزایش مییابد تا جائیکه بیشتر میزان چربی وارد واکنش میشود. و بالاخره در پایان کار سرعت واکنش به میزان قابل ملاحظهای به علت کم شدن قلیایی آزاد در محیط تقلیل مییابد.
از عواملی که باعث افزایش سرعت واکنش میشوند موارد زیر را میتوان نام برد:
۱- به هم زدن (سیرکولاسیون):
به علت تشکیل یک امولسیون، قریب به بیست برابر سرعت واکنش بیشتر میشود زیرا سطح تماس ذرات بسیار ریز اسید با سود را بیشتر میکند.
۲- افزایش دما:
افزایش درجه حرارت علاوه بر افزایش سرعت واکنش میزان انحلال روغن و ماده قلیایی در صابون و میزان نفوذ آنها را نیز تغییر میدهد.
۳- افزایش فشار:
که آن هم باعث افزایش سرعت واکنش صابونی شدن میشود ولی به علت همراه بودن با خطرات از به کاربردن آن اجتناب میکنند.
۴- افزایش صابون و آب صابون به محیط عمل سرعت واکنش را زیاد میکنند.
۵- ترکیبات فنلی مانند آلفانفتول، بتانفتول، کروزول، تیمول، کارواکرول، به طور کلی به مقادیر ۱% و کمتر دارای اثر کاتالیزوری و تسریعکننده واکنش صابونی میباشند. به این ترتیب بسیاری از اسانسهای معطر که در صابونسازی به کار میروند علاوه بر معطر کردن، سرعت واکنش را به میزان قابل ملاحظهای افزایش میدهند.
۶- پتاس، چربیها و روغن ها را به مراتب سریعتر از سود صابونی میکند.
یکبار دیگر ذکر این نکته ضروری است که افزایش نمک و سود بیش از حدلازم باعث کاهش امولسیون و در نتیجه کاهش سرعت واکنش میشود.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
یزد دانلود |
دانلود فایل علمی 