فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بررسی دامنه میزبان قارچ عامل بیماری سوختگی غلاف برنج و الگوهای انتشار آن در استان مازندران
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بررسی دامنه میزبان قارچ عامل بیماری سوختگی غلاف برنج و الگوهای انتشار آن در استان مازندران دارای ۹ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بررسی دامنه میزبان قارچ عامل بیماری سوختگی غلاف برنج و الگوهای انتشار آن در استان مازندران کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بررسی دامنه میزبان قارچ عامل بیماری سوختگی غلاف برنج و الگوهای انتشار آن در استان مازندران،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بررسی دامنه میزبان قارچ عامل بیماری سوختگی غلاف برنج و الگوهای انتشار آن در استان مازندران :
مقدمه
بیماری سوختگی غلاف یکی از بیماریهای مهم برنج در سرتاسر دنیا می باشد. این بیماری ابتدا در سال ۱۹۱۰
توسط میاک از ژاپن گزارش شد و البتهبیماری مزبور قبلاً توسط یانو در سال ۱۹۰۱ مشاهده شده بود. این بیماری در
بسیاری از کشورهای آسیایی از جمله فیلیپین، سری لانکا و چین و بسیاری از سایر کشورهای دنیا نظیر سورینام، ونزوئلا، ماداگاسکار و ایالات متحده آمریکا گسترش یافت .(۱۷) این بیماری در بسیاری از نقاط دنیا بهویژه کشورهای آسیایی و ایالات متحده، از مشکلات اصلی تولید برنج محسوب میگردد. طی دههی ۸۰، سوختگی غلاف، مهمترین بیماری برنج در اراضی شالیزاری جنوب کشور آمریکا بوده و کاهش محصول در ارقام حساس و در شرایط آلودگی شدید تا ۵۰ درصد محصول رسیده بود .(۲)
در ایران، این بیماری توسط ترابی و بینش (۱۳۶۳) از شالیزارهای استانهای شمالی گزارش گردید و در حال حاضر نیز در این منطقه از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. عامل بیماری، قارچ خاک زاد Rhizoctonia solani است .(۲) فروتن و رحیمیان (۱۳۷۰) برای نخستین بار در ایران، به تعیین گروه آناستوموزی قارچ عامل بیماری
پرداختند و گروه آن را AG 1-IA تعیین نمودند.
۱
جدایههای مختلف قارچ R. solani، بر اساس توانایی برقراری پیوند ریسهای (آناستوموز) با یکدیگر، در
گروههای آناستوموزی قرار میگیرند. در حال حاضر، ۱۳ گروه آناستوموزی (AG) در این گونه گزارش شده و AG بیمارگر سوختگی غلاف برنج AG 1-IA میباشد .(۱)
قارچ عامل بیماری از دامنهی میزبانی بسیار گستردهای برخوردار است، به طوری که تاکنون در هیچ منبعی گزارش نشده که یک گونهی گیاهی مصون نسبت به این قارچ وجود دارد. در فهرست میزبانهای قارچ سال ۲۰۰۸، نام بیش از
۳۰۰۰ گونه گیاهی به عنوان میزبانهای آن ارایه شده است .(۱۱) در تحقیقات انجام شده در ژاپن مشخص شد که این
قارچ، ۱۸۸ گونه از ۳۳ خانواده گیاهی را آلوده می سازد. در ژاپن نیز ۲۰ گونه از ۱۱ خانوادهی گیاهی بهعنوان
علفهای هرز برنج معرفی شده اند .(۱۷)
گیاهان زراعی نیز به وسیلهی این قارچ آلوده میشوند. از جمله بیماریهای مهم میتوان به سوختگی هوایی سویا
(۴)، سوختگی نواری برگ و غلاف ذرت و سورگوم (۵)، سوختگی ریزوکتونیایی چمنها ۶) و (۱۲، سوختگی برگ
درختان میوه و وحشی (۳) و سوختگی برگ و غلاف در تعداد زیادی از علفهای هرز (۵) اشاره نمود.
هدف از انجام این تحقیق، یافتن میزبانهای جدید و ناشناختهی قارچ عامل بیماری سوختگی غلاف برنج و تعیین
دامنهی میزبانی آن در شالیزارها و اطراف مزارع برنج در استان مازندران بوده است.
مواد و روشها
در طول تابستان سالهای ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۹، طی تحقیقی که جهت شناسایی میزبانهای جدید قارچ Rhizoctonia solani در منطقهی مرکزی استان مازندران (شهرستانهای آمل، بابل، قائم شهر، سوادکوه و ساری) انجام شد، گیاهان زراعی، درختان و علفهای هرز دارای علایم بیماریهای ریزوکتونیایی (سوختگی برگ، غلاف و پوسیدگیهای طوقه) جمعآوری و به آزمایشگاه منتقل گردید. بافتهای بیمار پس از ضدعفونی سطحی با اتانل ۹۵ درصد، بر روی محیط کشتهای آب آگار (WA) دو درصد و سیب زمینی، دکستروز، آگار (PDA) حاوی کلرامفنیکل ۲۵۰) میلیگرم در یک لیتر محیط کشت) کشت داده شد و پس از خالصسازی به روش نوک ریسه به تشتکهای پتری ۹ سانتیمتری حاوی ۲۰ میلیلیتر PDA انتقال داده شد و در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد و شرایط تاریکی تا سه هفته نگهداری
گردید. طی این مدت مشخصاتی از قبیل ظاهر و رنگ پرگنه، تولید منطقهبندی، تولید ریسههای هوایی و سختینه
یادداشت گردید. رنگ آمیزی هستهها با استفاده از محلول قلیایی سفرانین او (۱۳) انجام شد و تعداد هسته ها با شمارش هستههای موجود در ۱۰ سلول ریسه و قطر ریسه با اندازهگیری قطر از ۵۰ نقطه در زاویه عمود بر ریسه تعیین گردید. جهت تعیین دماهای اصلی رشد، قرصهای میسلیومی ۵ میلیمتری به مرکز تشتکهای پتری ۹
سانتیمتری محتوی ۲۰ میلیلیتر (MERK) PDA منتقل شد و در تاریکی و دماهای ۷ تا ۴۰ درجه سانتیگراد با
فواصل ۳-۵ درجه سانتیگراد نگهداری شد. بعد از سپری شدن ۱۲ ساعت بهعنوان دوره انس۱، حاشیه پرگنهها علامت زده شد. بعد از ۲۴ ساعت میزان افزایش طولی پرگنه در ۴ جهت اندازهگیری گردید .(۱۵) جهت تعیین گروه
۱- Acclimation period
۲
آناستوموزی، با روش لام پوشیده از آگار، جدایههای ناشناخته با جدایههای استاندارد گروههای آناستوموزی جفت
شدند و براساس وقوع امتزاج ریسهای به آن گروه نسبت داده شدند ۱۴) و .(۱۶
جهت اثبات بیماریزایی، قرصهای میسلیومی ۸ میلیمتری قارچ بر روی برگها و غلافهای گیاهان قرار گرفت و گلدانها در شرایط گلخانه (دمای ۲۵-۲۸ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بالای ۹۰ درصد) تا یک هفته نگهداری شدند و سپس مورد بررسی قرار گرفتند. جداسازی مجدد از بافتهای مایه زنی شده و دارای علایم صورت پذیرفت .(۱)
شکل -۱ علایم ناشی از قارچ عامل سوختگی غلاف برنج (Rhizoctonia solani AG 1-IA) بر روی میزبانهای مختلف: (a بارهنگ آبی، (b تیروکمان آبی، (c ذرت، (d تاج خروس، (e تمشک، (f سورگوم جارویی، (g سوروف، (h اویارسلام زرد، (i سورگوم علوفهای، (j ارزن وحشی، (k علف بوریا و (l جگن .(Carex ovalis)
نتایج و بحث
در این تحقیق جدایههای قارچ Rhizoctonia solani از ۴۱ گونه گیاهی بهدست آمد. در همهی گیاهان بررسی شده، علایم بهصورت سوختگی اندامهای هوایی (برگ، ساقه و غلاف برگ) مشاهده گردید. در اکثر موارد، سختینه-های قهوهای رنگ قارچ بر روی بافتهای بیمار تشکیل گردید. پرگنهی قارچ بر روی محیط کشت PDA به رنگ قهوهای (با شدتهای مختلف) قابل مشاهده بود که در ادامه رشد پرگنه (روز سوم تا ششم)، سختینههای کروی تا بیضوی، قهوهای تیره رنگ ونسبتاً درشت قارچ (با قطر متوسط ۱-۵ میلیمتر) بهصورت منفرد یا چسبیده به هم از
پهلو بر روی آن تولید گردید. تعداد هسته در در سلولهای ریسه رویشی (CNN)، ۳-۱۷ (متوسط (۷/۳ عدد بود و قطر ریسه از ۴/۴ تا ۱۲/۱ (متوسط (۷/۵ میکرومتر در تغییر بود.
پس از انجام آزمونهای تشخیصی، تمام جدایهها متعلق به گونهی R. solani بودند و پس از انجام آزمون آناستوموز، همه جدایهها به گروه آناستوموزی AG 1-IA نسبت داده شدند. در دمای بهینهی رشد ۲۸) درجه
سانتیگراد)، رشدی معادل ۳۴ میلیمتر در روز به ثبت رسید. میانگین حداقل و حداکثر دمای رشد بهترتیب ۱۰ و ۳۵
درجه سانتیگراد بود.
۳
بیماریزایی جدایههای نماینده با روش قرص آگاری و تولید علایم سوختگی در گیاهان مایهزنی شده، ظرف ۳ تا ۷ روز به اثبات رسید. روی گیاهان مایهزنی شده با قرص PDA بدون قارچ (شاهد)، هیچ گونه علایمی مشاهده نشد. قارچ عامل بیماری، از علایم ایجاد شده در گیاهان مایهزنی شده، مجدداً جداسازی گردید.
از بین ۴۱ گونه میزبان گیاهی شناسایی شده در این تحقیق، ۱۱ گونه از شالیزارهای منطقه جمع آوری شده بود.
بهعبارت دیگر، ۱۰ گونه از علفهای هرز گیاه برنج، در کنار آلودگی آن به سوختگی غلاف، دارای علایم بیماری
بودند و بهعنوان میزبان های جدید قارچ معرفی می شوند. ۹ گونه دیگر، جزو گیاهانی هستند که روی مرزهای اطراف
مزرعه شالی و جویهای آب رشد می کنند. ۲۱ گونه دیگر نیز جزو گیاهانی هستند که از مزارع کنار شالیزارها
جمعآوری شده بودند. از این میان، ۴گونه جزو گیاهان زراعی بودند که معمولاً در مزارع مجاور شالیزارها کشت
میشوند و ۱۷ گونه دیگر نیز جزو علفهای هرز مزارع یادشده به حساب می آیند.
بیماری سوختگی غلاف (شیت بلایت) برنج که توسط قارچ R. Solani AG 1-IA بهوجود میآید، یکی از
مهمترین مشکلات شالیزارهای استان مازندران محسوب میشود. ارقام برنج، حساسیتهای مختلفی در برابر قارچ
عامل بیماری از خود نشان میدهند و ارقام جدید از مقاومت بالاتری نسبت به ارقام قدیمی برخوردارند، اما این ارقام جدید قدکوتاهی دارند و پنجههای فراوانی تولید میکنند، در نتیجه میکروکلیمای گرم و مرطوبی را در سطح مزرعه
برنج ایجاد میکنند که برای گسترش بیماری بسیار مناسب است .(۲) وجود علفهای هرز میزبان این قارچ، باعث مساعدتر شدن شرایط این میکروکلیما میشود. بنابراین مقدار بیماری و سختینههای زمستان گذران قارچ در مزرعه افزایش مییابد. با توجه به دامنهی میزبانی بسیار گستردهی قارچ (که در این تحقیق بر گستره آن افزوده شده)، تناوب محصول، راهکار مناسبی جهت کنترل بیماری نمیباشد. وجود علفهای هرز میزبان قارچ در اطراف مزارع برنج و روی مرزها و اطراف جویهای آب میتواند باعث افزایش مقدار مایهی آلوده کننده قارچ جهت حمله گستردهتر در فصل زراعی بعد به شالی گردد.
اشتراکگذاری:
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
یزد دانلود |
دانلود فایل علمی 