فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بنزوات سدیم در صنایع غذایی با بررسی خواص نگهدارنده، ایمنی مصرف و کاربردها


در حال بارگذاری
10 جولای 2025
فایل ورد و پاورپوینت
20870
1 بازدید
۹۹,۰۰۰ تومان
خرید

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

 فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بنزوات سدیم در صنایع غذایی با بررسی خواص نگهدارنده، ایمنی مصرف و کاربردها دارای ۴۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بنزوات سدیم در صنایع غذایی با بررسی خواص نگهدارنده، ایمنی مصرف و کاربردها  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بنزوات سدیم در صنایع غذایی با بررسی خواص نگهدارنده، ایمنی مصرف و کاربردها،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بنزوات سدیم در صنایع غذایی با بررسی خواص نگهدارنده، ایمنی مصرف و کاربردها :

بنزوات سدیم مورد مصرف در صنایع غذائی ۱ – ویژگیها و روشهای آزمون

  ۰ مقدمه                                   

 پیشرفت صنایع غذائی و تولید انبوه مواد غذائی لزوم استفاده از افزودنیهای خوراکی را ایجاب نموده است .

 استفاده از این ماده نگهدارنده فقط در آن دسته مواد غذائی و به مقادیری مجاز است که مصرف آن در استانداردهای مربوطه قید شده است .

  ۱ هدف و دامنه کاربرد

 هدف از تدوین این استاندارد ارائه ویژگیها , بسته‏بندی , نشانه گذاری , نمونه برداری و روشهای آزمون بنزوات سدیم مورد مصرف در صنایع غذائی می‏باشد .

  ۲ تعاریف و اصطلاحات

 در این استاندارد واژه‏ها و اصطلاحات با تعاریف زیر به کار برده می‏شود :

 ۲ ۱ بنزوات سدیم ۲

 بنزوات سدیم ماده‏ای است شیمیائی با فرمول C6H5COONa و وزن ملکولی ۱۴۴/۱ که مصرف آن در مواد غذائی با اسیدیته بالا می‏تواند از رشد باکتریها , کپکها و مخمرها ( قارچها ) جلوگیری نماید و به این لحاظ در بعضی از مواد غذائی که مصرف آن مجاز شناخته شده است به کار می‏رود . این ماده به سه شکل گرد , دانه و یا پرکهای بلورین ۳ در بازار عرضه می‏شود .

 ۲ ۲ محموله ۴

 محموله مقداری از کالاست که طبق یک قرارداد در یک نوبت حمل و تحویل می‏شود . یک محموله می‏تواند شامل یک یا چند بهر باشد .

 ۲ ۳ بهر ۵

 در یک محموله واحد , تمامی بسته هایی که از نظر اندازه و محتوی یکسان بوده و از یک پخت ۶ واحد تشکیل شده باشد را یک بهر می‏گویند . اگر یک محموله از پختهای مختلفی تشکیل شده باشد بسته‏های متعلق به پخت یکسان باهم گروه بندی شده و هر گروهی یک بهر جداگانه را تشکیل می‏دهد .

  ۳ ویژگیها

 بنزوات مورد مصرف در صنایع غذائی باید دارای ویژگیهای زیر باشد :

 ۳ ۱ ویژگیهای فیزیکی

 ۳ ۱ ۱ قابلیت انحلال

 قابلیت انحلال بنزوات سدیم در آب مقطر و اتانل باید طبق بند ۷ ۲ ۱ این استاندارد باشد .

 ۳ ۱ ۲ دامنه ذوب

 دامنه ذوب اسید بنزویک حاصل از ترکیب بنزوات سدیم با اسید کلریدریک بین ۱۲۱/۵ تا ۱۲۳/۵ درجه سلسیوس می‏باشد ( روش آزمون طبق بند ۷ ۱ ۱)

 ۳ ۲ ویژگیهای شیمیائی

 ویژگیهای شیمیائی بنزوات سدیم مورد مصرف در صنایع غذائی باید طبق جدول شماره ۱ باشد .

 

  ۴ بسته‏بندی

 بنزوات سدیم باید در بسته‏های کاملا مسدود و نفوذناپذیر بسته‏بندی شود .

 جنس موادی که برای بسته‏بندی بنزوات سدیم به کار می‏رود باید دارای استحکام کافی باشد به نحوی که از نظر جابجایی , ضربه پذیری و تغییرات کیفی سلامت محصول را تضمین نماید .

 حداکثر مقدار بنزوات سدیم در یک بسته نباید از ۲۵ کیلوگرم بیشتر باشد .

  ۵ نشانه گذاری

 نشانه‏های زیر باید روی هر بسته بنزوات سدیم نوشته شود :

 – نام کالا

 – عبارت ” مناسب برای مصرف صنایع غذائی ” ۷

 – نام و نشانی تولیدکننده

 – وزن خالص

 – تاریخ و شماره سری ساخت

 – شرایط نگهداری

  ۶ نمونه برداری

 ۶ ۱ نکات کلی در مورد نمونه برداری

 ۶ ۱ ۱ نمونه‏ها باید در محلی محفوظ از رطوبت , گردو خاک و دوده برداشته شود .

 ۶ ۱ ۲ وسیله نمونه برداری باید تمیز و خشک باشد .

 ۶ ۱ ۳ احتیاطهای لازم برای حفاظت نمونه‏ها و مواردیکه باید نمونه برداری شود به عمل آید .

 ۶ ۱ ۴ وسیله نمونه برداری و ظروف نمونه باید به دور از آلودگی‏های اتفاقی باشد .

 ۶ ۱ ۵ محتویات هر ظرف با بسته‏ای که برای نمونه برداری مشخص می‏شود باید حتی‏الامکان با وسیله مناسبی مخلوط شده و سپس نمونه معرف از آن تهیه شود

 ۶ ۱ ۶ نمونه‏ها باید در ظروف شیشه‏ای تمیز , خشک , مناسب و یا ظروف دیگری که بر روی نمونه‏ها تأثیری نداشته باشد نگهداری شود .

 ۶ ۱ ۷ گنجایش گنجایه‏های نمونه باید به اندازه‏ای باشد که تقریبأ با نمونه‏ها پر شود .

 ۶ ۱ ۸ ظروف نمونه پس از پرشدن باید به طور غیرقابل نفوذ درزبندی و مشخصات بهر , محموله و تاریخ نمونه برداری بر روی آن قید گردد .

 ۶ ۱ ۹ نمونه‏ها باید دور از منابع گرما و نور نگهداری شود به نحوی که دمای آن نسبت به دمای محیط تغییر نکند .

 ۶ ۲ روش نمونه برداری

 – ابتدا تعداد بسته‏های موجود در بهر مورد نظر را معین کرده و سپس با مراجعه به جدول شماره ۲ تعداد بسته هایی را که باید از آن نمونه برداری شود مشخص نمایید .

 – با استفاده از جدول اعداد تصادفی تعداد بسته‏های مشخص شده را از بهر برداشته و کنار بگذارید .

 – در صورتی که جدول اعداد تصادفی در اختیار نباشد تعداد بسته‏های موجود در بهر را به تعداد بسته‏هائی که باید از آن نمونه برداری شود تقسیم نموده و عدد صحیح حاصله را ملاک عمل قرار دهید .

 مثلا اگر تعداد بسته‏های موجود در بهر ۵۳ باشد باید تعداد ۸ بسته برای نمونه برداری مشخص شود که برای این کار عدد ۵۳ را به ۸ تقسیم نموده و عدد صحیح حاصله را که ۶ است ملاک عمل قرار دهید .

 – شمارش را از یکی از بسته‏ها شروع کرده و ششمین بسته را کنار بگذارید این عمل را در مورد باقیمانده بسته‏های موجود در بهر آنقدر ادامه دهید تا تعداد بسته‏های کنار گذاشته شده به عدد ۸ برسد .

 – از هریک از بسته‏های کنار گذاشته شده مقدار ۱۸/۷۵ گرم با تقریب اضافی نمونه برداری نمائید .

 – نمونه‏های برداشته شده را کاملا مخلوط کرده و سه قسمت ۵۰ گرمی از مخلوط حاصله برداشته و هر قسمت را در گنجایه‏های  شیشه‏ای مناسب ( که تقریبأ حجم آن پرشود ) ریخته و طبق بند ۶ ۱ ۸ عمل کنید .

 – یک نمونه را به صاحب کالا و دو نمونه دیگر را برای آزمایش و نگهداری به عنوان شاهد به آزمایشگاه ارسال نمائید .

(۱) تقریب اضافی نباید بیش از نصف حداقل مقدار نمونه ذکر شده در ستون جدول سوم باشد

 یادآوری – چنانچه شمار بسته‏های موجود در بهر بیش از ۱۰۰ باشد , آن را به زیربهرهای حداکثر ۱۰۰ تائی تقسیم و طبق جدول فوق نمونه برداری نمائید .

  ۷ روشهای آزمون

 ۷ ۱ روشهای آزمون مربوط به تشخیص بنزوات سدیم

 برای تشخیص بنزوات سدیم از سه روش زیر استفاده می‏شود :

 ۷ ۱ ۱ دامنه ذوب

 ۷ ۱ ۱ ۱ اصول روش :

 اصول این روش برمبنای رسوب دادن بنزوات سدیم به وسیله اسید کلریدریک و سپس اندازه‏گیری دامنه ذوب اسید بنزوئیک حاصله می‏باشد .

 ۷ ۱ ۱ ۲ مواد لازم

 – اسید کلریدریک رقیق

 طرز تهیه : ۲۶۰ میلی‏لیتر اسید کلریدریک (۲۵ درصد وزنی حجمی V/W) را با مقدار کافی آب مقطر مخلوط کنید و سپس به حجم یک لیتر برسانید .

 – محلول نیترات نقره ده درصد

 – اسید نیتریک خالص

 ۷ ۱ ۱ ۳ وسایل لازم

 – لوله موئین با ضخامت دیواره ۰/۱ تا ۰/۱۵ میلی‏متر و قطر داخلی ۰/۹ تا ۱/۱ میلی‏متر

 – دستگاه مخصوص اندازه‏گیری دامنه ذوب

 این دستگاه دارای مخزنی است که حاوی مایعی مانند پارافین یا روغن سیلیکون می‏باشد و مجهز به همزن و دماسنج کمکی ۸ است .

 ۷ ۱ ۱ ۴ روش کار

 آماده کردن نمونه : محلول دو درصد حجمی بنزوات سدیم را تهیه نموده و سپس با اسید کلریدریک آن را اسیدی کنید رسوب سفید رنگی تشکیل می‏گردد . رسوب حاصله را با آب مقطر تا خروج کامل کلر بشوئید . عمل شستشو را تا زمانی که افزایش چند قطره نیترات نقره درصد به آب شستشو ایجاد کدورت نکند : ادامه دهید .

 رسوب تهیه شده را روی شیشه ساعت یا ورقه نازکی پهن کنید و در درجه حرارت زیر دامنه ذوب ( دامنه ذوب اسیدبنزوئیک بین ۱۲۱/۵ تا ۱۲۳/۵ درجه سلسیوس است ) خشک کنید و یا به مدت ۲۴ ساعت در دسیکاتور مجهز به خلاء که دارای اسیدسولفوریک است , قرار دهید . ماده خشک را در لوله خشک موئین بریزید و سپس به آرامی ته لوله را چند مرتبه به سطح سفتی بکوبید تا تمامی گرد به ته لوله منتقل شود به طوری که ارتفاع ماده در لوله موئین به اندازه ۲ تا ۴ میلی‏متر شود . سپس لوله موئین و محتویاتش را به یک دماسنج استاندارد ۹ طوری بچسبانید که قسمت حاوی اسیدبنزوئیک آن در وسط حباب دماسنج قرار گیرد . دستگاه اندازه‏گیری نقطه ذوب ( بند ۷ ۱ ۱ ۳) را روشن کرده و طوری تنظیم کنید که دمای آن در هر دقیقه ۳ درجه سلسیوس افزایش یابد . زمانی که دما به ۱۱۶/۵ درجه سلسیوس رسید دستگاه را مجددا طوری تنظیم کنید که افزایش دما در هر دقیقه بین یک تا دو درجه سلسیوس باشد .

 هنگامی که اولین قطره مایع در داخل لوله موئین تشکیل شد دما را یادداشت کنید و مجددا زمانیکه تمامی ماده داخل لوله موئین کاملا ذوب شد ( که با تشکیل یک هلالی مشخص می‏شود ) دما را یادداشت کنید .

 برای تصحیح دما از روش زیر استفاده کنید :

 قبل از شروع اندازه‏گیری ابتدا دماسنج کمکی را به دماسنج استاندارد به نحوی وصل کنید که حباب آن در وسط فاصله درجه ذوب مورد انتظار (۱۲۱/۵ تا ۱۲۳/۵ درجه سلسیوس ) و سطح مایع حرارت دهنده قرار گیرد . وقتی که محتویات لوله موئین ذوب شده دماسنج کمکی را بخوانید و عدد قرائت شده روی دماسنج استاندارد را از فرمول زیر تصحیح کنید .

(t – T) N * 0/00016

 که در این فرمول :

 N = تعداد درجات دماسنج استاندارد بین سطح مایع حرارت دهنده و سطح جیوه

 T = دمای قرائت شده به وسیله دماسنج استاندارد

 t = دمای قرائت شده به وسیله دماسنج کمکی

 یادآوری – پس از تصحیح دمای شروع ذوب شدن و دمای ذوب شدن کامل اعداد به دست آمده معرف دامنه ذوب نمونه مورد آزمون خواهد بود .

 ۷ ۱ ۲ واکنش با کلرورفریک جهت تشخیص بنزواتها

 ۷ ۱ ۲ ۱ مواد لازم

 – محلول کلروفریک (S.T) 10

 طرز تهیه : ۹ گرم فریک (FeCl3.6H2O) را در مقدار کافی آب مقطر حل کرده و سپس به حجم ۱۰۰ میلی‏لیتر برسانید .

 ۷ ۱ ۲ ۲ وسایل لازم

 وسایل معمولی آزمایشگاه

 ۷ ۱ ۲ ۳ روش کار

 ۱۰ گرم بنزوات سدیم را در مقدار کافی آب مقطر حل کرده و سپس به حجم ۱۰۰ میلی‏لیتر برسانید . این محلول با محلول کلرورفریک ( بند ۷ ۱ ۲ ۱ ) رسوب زرد رنگ نخودی می‏دهد .

 ۷ ۱ ۳ آزمون با شعله جهت تشخیص ترکیبات سدیم

 ترکیبات سدیم در مقابل شعله آتش یک شعله زرد رنگ طلائی ایجاد می‏کنند .

 ۷ ۲ روشهای آزمون مربوط به ویژگیهای فیزیکی بنزوات سدیم

 ۷ ۲ ۱ قابلیت انحلال

 ۷ ۲ ۱ ۱ مواد لازم

 – اتانل خالص

 ۷ ۲ ۱ ۲ وسایل لازم

 وسایل معمولی معمولی آزمایشگاه

 

 ۷ ۲ ۱ ۳ روش کار

 مقدار یک گرم بنزوات سدیم را دقیقأ وزن نموده و به یک ارلن مایر ۲۵۰ میلی‏لیتری منتقل نمائید و به آن ۲ میلی‏لیتر آب مقطر و یا ۹۰ میلی‏لیتر اتانول اضافه کنید . این محلول در ۲۷ درجه سلسیوس در آب و یا اتانل حل می‏شود . محلول بنزوات سدیم در اتانل ممکن است کمی کدر شود . 

  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.