فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بنزوات سدیم در صنایع غذایی با بررسی خواص نگهدارنده، ایمنی مصرف و کاربردها
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بنزوات سدیم در صنایع غذایی با بررسی خواص نگهدارنده، ایمنی مصرف و کاربردها دارای ۴۵ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بنزوات سدیم در صنایع غذایی با بررسی خواص نگهدارنده، ایمنی مصرف و کاربردها کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بنزوات سدیم در صنایع غذایی با بررسی خواص نگهدارنده، ایمنی مصرف و کاربردها،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد کامل مقاله علمی درباره بنزوات سدیم در صنایع غذایی با بررسی خواص نگهدارنده، ایمنی مصرف و کاربردها :
بنزوات سدیم مورد مصرف در صنایع غذائی ۱ – ویژگیها و روشهای آزمون
۰ مقدمه
پیشرفت صنایع غذائی و تولید انبوه مواد غذائی لزوم استفاده از افزودنیهای خوراکی را ایجاب نموده است .
استفاده از این ماده نگهدارنده فقط در آن دسته مواد غذائی و به مقادیری مجاز است که مصرف آن در استانداردهای مربوطه قید شده است .
۱ هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد ارائه ویژگیها , بستهبندی , نشانه گذاری , نمونه برداری و روشهای آزمون بنزوات سدیم مورد مصرف در صنایع غذائی میباشد .
۲ تعاریف و اصطلاحات
در این استاندارد واژهها و اصطلاحات با تعاریف زیر به کار برده میشود :
۲ ۱ بنزوات سدیم ۲
بنزوات سدیم مادهای است شیمیائی با فرمول C6H5COONa و وزن ملکولی ۱۴۴/۱ که مصرف آن در مواد غذائی با اسیدیته بالا میتواند از رشد باکتریها , کپکها و مخمرها ( قارچها ) جلوگیری نماید و به این لحاظ در بعضی از مواد غذائی که مصرف آن مجاز شناخته شده است به کار میرود . این ماده به سه شکل گرد , دانه و یا پرکهای بلورین ۳ در بازار عرضه میشود .
۲ ۲ محموله ۴
محموله مقداری از کالاست که طبق یک قرارداد در یک نوبت حمل و تحویل میشود . یک محموله میتواند شامل یک یا چند بهر باشد .
۲ ۳ بهر ۵
در یک محموله واحد , تمامی بسته هایی که از نظر اندازه و محتوی یکسان بوده و از یک پخت ۶ واحد تشکیل شده باشد را یک بهر میگویند . اگر یک محموله از پختهای مختلفی تشکیل شده باشد بستههای متعلق به پخت یکسان باهم گروه بندی شده و هر گروهی یک بهر جداگانه را تشکیل میدهد .
۳ ویژگیها
بنزوات مورد مصرف در صنایع غذائی باید دارای ویژگیهای زیر باشد :
۳ ۱ ویژگیهای فیزیکی
۳ ۱ ۱ قابلیت انحلال
قابلیت انحلال بنزوات سدیم در آب مقطر و اتانل باید طبق بند ۷ ۲ ۱ این استاندارد باشد .
۳ ۱ ۲ دامنه ذوب
دامنه ذوب اسید بنزویک حاصل از ترکیب بنزوات سدیم با اسید کلریدریک بین ۱۲۱/۵ تا ۱۲۳/۵ درجه سلسیوس میباشد ( روش آزمون طبق بند ۷ ۱ ۱)
۳ ۲ ویژگیهای شیمیائی
ویژگیهای شیمیائی بنزوات سدیم مورد مصرف در صنایع غذائی باید طبق جدول شماره ۱ باشد .
۴ بستهبندی
بنزوات سدیم باید در بستههای کاملا مسدود و نفوذناپذیر بستهبندی شود .
جنس موادی که برای بستهبندی بنزوات سدیم به کار میرود باید دارای استحکام کافی باشد به نحوی که از نظر جابجایی , ضربه پذیری و تغییرات کیفی سلامت محصول را تضمین نماید .
حداکثر مقدار بنزوات سدیم در یک بسته نباید از ۲۵ کیلوگرم بیشتر باشد .
۵ نشانه گذاری
نشانههای زیر باید روی هر بسته بنزوات سدیم نوشته شود :
– نام کالا
– عبارت ” مناسب برای مصرف صنایع غذائی ” ۷
– نام و نشانی تولیدکننده
– وزن خالص
– تاریخ و شماره سری ساخت
– شرایط نگهداری
۶ نمونه برداری
۶ ۱ نکات کلی در مورد نمونه برداری
۶ ۱ ۱ نمونهها باید در محلی محفوظ از رطوبت , گردو خاک و دوده برداشته شود .
۶ ۱ ۲ وسیله نمونه برداری باید تمیز و خشک باشد .
۶ ۱ ۳ احتیاطهای لازم برای حفاظت نمونهها و مواردیکه باید نمونه برداری شود به عمل آید .
۶ ۱ ۴ وسیله نمونه برداری و ظروف نمونه باید به دور از آلودگیهای اتفاقی باشد .
۶ ۱ ۵ محتویات هر ظرف با بستهای که برای نمونه برداری مشخص میشود باید حتیالامکان با وسیله مناسبی مخلوط شده و سپس نمونه معرف از آن تهیه شود
۶ ۱ ۶ نمونهها باید در ظروف شیشهای تمیز , خشک , مناسب و یا ظروف دیگری که بر روی نمونهها تأثیری نداشته باشد نگهداری شود .
۶ ۱ ۷ گنجایش گنجایههای نمونه باید به اندازهای باشد که تقریبأ با نمونهها پر شود .
۶ ۱ ۸ ظروف نمونه پس از پرشدن باید به طور غیرقابل نفوذ درزبندی و مشخصات بهر , محموله و تاریخ نمونه برداری بر روی آن قید گردد .
۶ ۱ ۹ نمونهها باید دور از منابع گرما و نور نگهداری شود به نحوی که دمای آن نسبت به دمای محیط تغییر نکند .
۶ ۲ روش نمونه برداری
– ابتدا تعداد بستههای موجود در بهر مورد نظر را معین کرده و سپس با مراجعه به جدول شماره ۲ تعداد بسته هایی را که باید از آن نمونه برداری شود مشخص نمایید .
– با استفاده از جدول اعداد تصادفی تعداد بستههای مشخص شده را از بهر برداشته و کنار بگذارید .
– در صورتی که جدول اعداد تصادفی در اختیار نباشد تعداد بستههای موجود در بهر را به تعداد بستههائی که باید از آن نمونه برداری شود تقسیم نموده و عدد صحیح حاصله را ملاک عمل قرار دهید .
مثلا اگر تعداد بستههای موجود در بهر ۵۳ باشد باید تعداد ۸ بسته برای نمونه برداری مشخص شود که برای این کار عدد ۵۳ را به ۸ تقسیم نموده و عدد صحیح حاصله را که ۶ است ملاک عمل قرار دهید .
– شمارش را از یکی از بستهها شروع کرده و ششمین بسته را کنار بگذارید این عمل را در مورد باقیمانده بستههای موجود در بهر آنقدر ادامه دهید تا تعداد بستههای کنار گذاشته شده به عدد ۸ برسد .
– از هریک از بستههای کنار گذاشته شده مقدار ۱۸/۷۵ گرم با تقریب اضافی نمونه برداری نمائید .
– نمونههای برداشته شده را کاملا مخلوط کرده و سه قسمت ۵۰ گرمی از مخلوط حاصله برداشته و هر قسمت را در گنجایههای شیشهای مناسب ( که تقریبأ حجم آن پرشود ) ریخته و طبق بند ۶ ۱ ۸ عمل کنید .
– یک نمونه را به صاحب کالا و دو نمونه دیگر را برای آزمایش و نگهداری به عنوان شاهد به آزمایشگاه ارسال نمائید .
(۱) تقریب اضافی نباید بیش از نصف حداقل مقدار نمونه ذکر شده در ستون جدول سوم باشد
یادآوری – چنانچه شمار بستههای موجود در بهر بیش از ۱۰۰ باشد , آن را به زیربهرهای حداکثر ۱۰۰ تائی تقسیم و طبق جدول فوق نمونه برداری نمائید .
۷ روشهای آزمون
۷ ۱ روشهای آزمون مربوط به تشخیص بنزوات سدیم
برای تشخیص بنزوات سدیم از سه روش زیر استفاده میشود :
۷ ۱ ۱ دامنه ذوب
۷ ۱ ۱ ۱ اصول روش :
اصول این روش برمبنای رسوب دادن بنزوات سدیم به وسیله اسید کلریدریک و سپس اندازهگیری دامنه ذوب اسید بنزوئیک حاصله میباشد .
۷ ۱ ۱ ۲ مواد لازم
– اسید کلریدریک رقیق
طرز تهیه : ۲۶۰ میلیلیتر اسید کلریدریک (۲۵ درصد وزنی حجمی V/W) را با مقدار کافی آب مقطر مخلوط کنید و سپس به حجم یک لیتر برسانید .
– محلول نیترات نقره ده درصد
– اسید نیتریک خالص
۷ ۱ ۱ ۳ وسایل لازم
– لوله موئین با ضخامت دیواره ۰/۱ تا ۰/۱۵ میلیمتر و قطر داخلی ۰/۹ تا ۱/۱ میلیمتر
– دستگاه مخصوص اندازهگیری دامنه ذوب
این دستگاه دارای مخزنی است که حاوی مایعی مانند پارافین یا روغن سیلیکون میباشد و مجهز به همزن و دماسنج کمکی ۸ است .
۷ ۱ ۱ ۴ روش کار
آماده کردن نمونه : محلول دو درصد حجمی بنزوات سدیم را تهیه نموده و سپس با اسید کلریدریک آن را اسیدی کنید رسوب سفید رنگی تشکیل میگردد . رسوب حاصله را با آب مقطر تا خروج کامل کلر بشوئید . عمل شستشو را تا زمانی که افزایش چند قطره نیترات نقره درصد به آب شستشو ایجاد کدورت نکند : ادامه دهید .
رسوب تهیه شده را روی شیشه ساعت یا ورقه نازکی پهن کنید و در درجه حرارت زیر دامنه ذوب ( دامنه ذوب اسیدبنزوئیک بین ۱۲۱/۵ تا ۱۲۳/۵ درجه سلسیوس است ) خشک کنید و یا به مدت ۲۴ ساعت در دسیکاتور مجهز به خلاء که دارای اسیدسولفوریک است , قرار دهید . ماده خشک را در لوله خشک موئین بریزید و سپس به آرامی ته لوله را چند مرتبه به سطح سفتی بکوبید تا تمامی گرد به ته لوله منتقل شود به طوری که ارتفاع ماده در لوله موئین به اندازه ۲ تا ۴ میلیمتر شود . سپس لوله موئین و محتویاتش را به یک دماسنج استاندارد ۹ طوری بچسبانید که قسمت حاوی اسیدبنزوئیک آن در وسط حباب دماسنج قرار گیرد . دستگاه اندازهگیری نقطه ذوب ( بند ۷ ۱ ۱ ۳) را روشن کرده و طوری تنظیم کنید که دمای آن در هر دقیقه ۳ درجه سلسیوس افزایش یابد . زمانی که دما به ۱۱۶/۵ درجه سلسیوس رسید دستگاه را مجددا طوری تنظیم کنید که افزایش دما در هر دقیقه بین یک تا دو درجه سلسیوس باشد .
هنگامی که اولین قطره مایع در داخل لوله موئین تشکیل شد دما را یادداشت کنید و مجددا زمانیکه تمامی ماده داخل لوله موئین کاملا ذوب شد ( که با تشکیل یک هلالی مشخص میشود ) دما را یادداشت کنید .
برای تصحیح دما از روش زیر استفاده کنید :
قبل از شروع اندازهگیری ابتدا دماسنج کمکی را به دماسنج استاندارد به نحوی وصل کنید که حباب آن در وسط فاصله درجه ذوب مورد انتظار (۱۲۱/۵ تا ۱۲۳/۵ درجه سلسیوس ) و سطح مایع حرارت دهنده قرار گیرد . وقتی که محتویات لوله موئین ذوب شده دماسنج کمکی را بخوانید و عدد قرائت شده روی دماسنج استاندارد را از فرمول زیر تصحیح کنید .
(t – T) N * 0/00016
که در این فرمول :
N = تعداد درجات دماسنج استاندارد بین سطح مایع حرارت دهنده و سطح جیوه
T = دمای قرائت شده به وسیله دماسنج استاندارد
t = دمای قرائت شده به وسیله دماسنج کمکی
یادآوری – پس از تصحیح دمای شروع ذوب شدن و دمای ذوب شدن کامل اعداد به دست آمده معرف دامنه ذوب نمونه مورد آزمون خواهد بود .
۷ ۱ ۲ واکنش با کلرورفریک جهت تشخیص بنزواتها
۷ ۱ ۲ ۱ مواد لازم
– محلول کلروفریک (S.T) 10
طرز تهیه : ۹ گرم فریک (FeCl3.6H2O) را در مقدار کافی آب مقطر حل کرده و سپس به حجم ۱۰۰ میلیلیتر برسانید .
۷ ۱ ۲ ۲ وسایل لازم
وسایل معمولی آزمایشگاه
۷ ۱ ۲ ۳ روش کار
۱۰ گرم بنزوات سدیم را در مقدار کافی آب مقطر حل کرده و سپس به حجم ۱۰۰ میلیلیتر برسانید . این محلول با محلول کلرورفریک ( بند ۷ ۱ ۲ ۱ ) رسوب زرد رنگ نخودی میدهد .
۷ ۱ ۳ آزمون با شعله جهت تشخیص ترکیبات سدیم
ترکیبات سدیم در مقابل شعله آتش یک شعله زرد رنگ طلائی ایجاد میکنند .
۷ ۲ روشهای آزمون مربوط به ویژگیهای فیزیکی بنزوات سدیم
۷ ۲ ۱ قابلیت انحلال
۷ ۲ ۱ ۱ مواد لازم
– اتانل خالص
۷ ۲ ۱ ۲ وسایل لازم
وسایل معمولی معمولی آزمایشگاه
۷ ۲ ۱ ۳ روش کار
مقدار یک گرم بنزوات سدیم را دقیقأ وزن نموده و به یک ارلن مایر ۲۵۰ میلیلیتری منتقل نمائید و به آن ۲ میلیلیتر آب مقطر و یا ۹۰ میلیلیتر اتانول اضافه کنید . این محلول در ۲۷ درجه سلسیوس در آب و یا اتانل حل میشود . محلول بنزوات سدیم در اتانل ممکن است کمی کدر شود .
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
یزد دانلود |
دانلود فایل علمی 