فایل ورد کامل تحلیل فعالیتهای علمی اصلاح نباتات با تمرکز بر تحقیقات محصولات زراعی عمده از جمله غلات
توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد
فایل ورد کامل تحلیل فعالیتهای علمی اصلاح نباتات با تمرکز بر تحقیقات محصولات زراعی عمده از جمله غلات دارای ۶۸ صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد کامل تحلیل فعالیتهای علمی اصلاح نباتات با تمرکز بر تحقیقات محصولات زراعی عمده از جمله غلات کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز فایل ورد کامل تحلیل فعالیتهای علمی اصلاح نباتات با تمرکز بر تحقیقات محصولات زراعی عمده از جمله غلات۲ ارائه میگردد
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی فایل ورد کامل تحلیل فعالیتهای علمی اصلاح نباتات با تمرکز بر تحقیقات محصولات زراعی عمده از جمله غلات،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد کامل تحلیل فعالیتهای علمی اصلاح نباتات با تمرکز بر تحقیقات محصولات زراعی عمده از جمله غلات :
فعالیتهای علمیاصلاح نباتات تحقیقات در زمینه محصولات زراعی عمده از جمله غلات و …
مقدمه گردآورنده :
تحقیقات یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده توسعه کشاورزی است. فناوریهای جدید در زمینه تولیدات کشاورزی حاصل از تحقیقات دانشمندان و محققان در موسسات تحقیقات دولتی در گوشه وکنار جهان میباشد.هدف از تحقیقات کشاورزی دستیابی به راهکارهها و روشهای نوین علمیبه منظور حل مشکلات و موانع موجود بر سر راه تولید میباشد.
فعالیتهای علمیاصلاح نباتات در ایران عملاّ از اولین دهه ۱۳۰۰ هجری شمسی شروع به صورت پراکنده در مناطق محدودی از کشور انجام میگردید.
با تأسیس مدرسه عالی فلاحت در سال ۱۳۰۶ این کوشش ها سامان یافت و با گذشت زمان تحقیقات در زمینه محصولات زراعی عمده از جمله غلات گسترش چشمگیری پیدا نمود. در سال ۱۳۳۹ موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر تأسیس و مسولیت اصلاح بذر و نهال محصولات عمده زراعی و باغی از نظر کمیو کیفی به عهده آن واگذار گردید. مسیر تحول تحقیقات اصلاح نباتات ایران به طور مختصر به سه دوره تقسیم میشد:
دوره اول:
این دوره با تأسیس مدرسه فلاحت و سپس دانشکده کشاورزی کرج زیر نظروزارت کشاورزی آغاز و ۲۰ سال به طول انجامید.این دوره بیشترین موانع را در خود داشته است زیرا برای تغییر روشهای قدیمیمالکان و کشاورزان آن زمان نیاز به افراد تحصیل کرده و آشنا به کشاورزی نوین بود.
در همین دوره تأسیسات فنی در مزارع آزمایشی در جنب دانشکده ایجاد شد. از حدود سال ۱۳۱۰ تهیه بذر مرغوب آزمایشی باغ فردوس مدرسه عالی فلاحت آغاز و در زمینه غلات،حبوبات، سبزیجات، و انواع بذر و پنبه نمونه هائی از کل کشور جمع آوری و در مزارع کاشته و مطالعه گردید.
از اواخر سال ۱۳۱۱ آزمایشات مقدماتی چغندر قند، غلات، پنبه و ازدیاد بذر در مزارع باغ فردوس مدرسه فلاحت شروع و اولین بنگاه اصلاح نباتات در ایران در سال ۱۳۱۴ در کرج تأسیس گردید؛ که وظیفه اصلی آن اصلاح و تهیه بذر چغندر قند بود. در همان تاریخ مقدمات اصلاح نباتات و تهیه بذر غلات در کرج فراهم شد. در اواخر سال ۱۳۱۵ بنگاه اصلاح نباتات ورامین تأسیس و نسبت به تهیه بذر الیت پنبه و همچنین انواع گندم اقدام نمود.
دوره دوم:
این دوره با خاتمه جنگ جهانی دوم آغاز تأسیس مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر در سال ۱۳۳۹ ادامه یافت که در واقع این دوره با آغاز پیشرفت و گسترش سریع روشها و ابزارهای کشاورزی نوین در کشورهای پیشرفته شروع گردیدکه در این دوره میتوان دوران آمادگی و تلاش کادر متخصصین تحصیل کرده در جهت رفع وضع نابسامان بذر و نهال در کشور اقدام به انجام یک رشته مطالعات و آزمایشات مقدماتی نمودند و این امر در مراکز اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج و ورامین که امکانات بهتری داشته آغاز شد.از سال ۱۳۲۵ تحقیقات باغبانی و نیز با جمع آوری گونه های مختلفی از میوه جات سردسیری داخلی و خارجی و احداث باغ کلکسیون در کرج آغاز شد و این امر در مورد مرکبات در شمال و خرما در جنوب انجام گردید.از سال ۱۳۲۷ با جدا شدن دانشکده کشاورزی کرج از وزارت کشاورزی امکانات مربوطه به جمع آوری و آزمایش توده های بومیگندم موجود در بنگاه اصلاح نباتات کرج متمرکز گردید.
از سال ۱۳۳۰ تحقیقات پنبه نیز شکل جدی تر گرفته و به طور وسیع تر در مراکز ورامین آغاز گردید.
از سال ۱۳۳۵ فکر تأسیس اداره تهیه بذر گواهی شده در وزارت کشاورزی شکل گرفته و این اداره تأسیس گردید تا نسبت به کنترل مزارع غلات و پنبه در کرج، ورامین اقدام نموده و بعد از کنترل و صدور گواهی بذر مادری بین کشاورزان توزیع گردید.
از سال ۱۳۳۶ تحقیقات برنج در بنگاه کشاورزی لاهیجان آغاز و با ایجاد ایستگاه برنج رشت در سال ۱۳۳۸ توسعه مییابد.
دوره سوم:
با توجه به پراکندگی تحقیقات در دستگاههای مختلف کشاورزی از یک طرف و با توجه به اینکه اداره کل زراعت وقت با تشکیلات محدود و امکانات ناچیز مستقیما قادر به هدایت این امر ضرورت تأسیس موسسه ای مستقل با اختیارات وسیع قانونی احساس گردید.
بنابراین تشکیل مؤسسه اصلاح و تهیه نهال بذر بر اساس لایحه قانونی مصوب مجلس شورای ملی که در تاریخ ۳/۸/۱۳۳۸ به تصویب مجلس سنای وقت رسید مشتمل بر ۶ ماده و تبصره موردموافقت قرارگرفت.
ـ وظایفی که موجب قانون به عهده مؤسسه قرار گرفت به شرح زیر بوده است:
۱ـ بررسیهای نژادی و به زراعی برای اکثر محصولات مهم زراعی مثل گندم، جو، پنبه، برنج، دانههای روغنی، ذرت، حبوبات، نباتات علوفه ای و کنف.
۲ـ تولید بذور مادری و تهیه بذور گواهی شده به منظور تکثیر وتهیه بذر مورد نیاز کشور و نیز ازدیاد وتوزیع نهالهای پیوندی از ارقام انتخابی متناسب با شرایط آب و هوایی مختلف کشور.
۳ـ کنترل و گواهی بذرهائی که تولید کنندگان بذر بر اساس ضوابط تعیین شده در وزارت کشاورزی و منابع طبیعی وقت تولید میکنند .
ـ مؤسسه در راستای ایفای وظایف موله اقدام به تشکیل ۴ اداره کل به شرح زیر نمود:
۱ـ اداره کل بررسیهای باغبانی به منظور ازدیاد اولیه ارقام میوه، سبزی و صیفی و سیب زمینی.
۲ـ اداره کل بررسیهای زراعی به منظور بررسی وازدیاد اولیه بذور پنبه، گندم، جو، ذرت، برنج و علوفه و حبوبات و سایر نباتات زراعی.
۳ـ اداره کل کثیر و گواهی بذر به منظور کنترل بذور تولیدی و صدور گواهی بذر.
۴ـ اداره کل تکثیر و توزیع بذر جهت تهیه و توزیع بذور اصلاح شده.
در مرحله بعدی به منظور تجهیز و تکمیل امکانات ایستگاهها از نظر ماشین آلات تأسیسات و تجهیزات، اداره کل امور ایستگاهها نیز در مؤسسه تشکیل گردید.
در همین راستا مؤسسه اقدام به تشکیل لابراتور اصلاح غلات کرج، لابراتور اصلاح بذر چغندر قند در کرج، لابراتور اصلاح میوه در کرج، لابراتور اصلاح بذر در ورامین، لابراتور اصلاح برنج در رشت، لابراتور اصلاح خرما در اهواز و گلخانههای مخصوص بذر در کرج و ورامین نمود.
با اقزایش حجم فعالیتها و ضرورت تمرکز روی محصولات خاص و افزایش کارایی و بازده تحقیقات به تدریج تشکیلات مؤسسه تغییر یافت بطوریکه در سال ۱۳۴۸ بخش تحقیقات دانههای روغنی و در سال ۱۳۴۹ بخش تحقیقات ذرت (ذرت و یونجه) و در سال ۱۳۵۰ اداره کل بررسیهای باغبانی به بخش تحقیقات باغبانی تغییر یافت و از سال ۱۳۵۷ واحد سبزی وصیفی از آن جدا شد و بصورت بخشی جداگانه به فعالیت خود ادامه داد. در سال ۱۳۵۹ بخش تحقیقات حبوبات و در سال ۱۳۶۲ بخش تحقیقات فیزیولوژیکی و بیوشیمیو تکنولوژی تاسیس شد و در نیمه دوم همین سال بخش ژنتیک و آمار نیز در مؤسسه تأسیس گردید. در سال ۱۳۳۷ بخش تحقیقات سیب زمینی، پیاز، حبوبات آبی از این بخش تفکیک و بخش سبزی وصیفی به ورامین منتقل گردید.
با افزایش روند توسعه فعالیتهای تحقیقاتی مؤسسات تحقیقات مستقل تأسیس و از مؤسسه تحقیقات خرما در اهواز و در سال ۱۳۵۷ مؤسسه تحقیقات مرکبات در رامسر تأسیس و این محصولات از موسسه تحقیقات نهال و بذر جدا گردیدند. از سال ۱۳۷۱ موسسه تحقیقات دیم در مراغه تأسیس و کلیه فعالیتهای تحقیقاتی فیزیزلوژی و بیوشیمیو تکنولوژی به موسسه تحقیقات بیوتکنولوژی در سال ۱۳۷۸ از دیگر مواد منفک شده از موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر میباشد.
لازم به ذکر است که در تشکیلات این موسسات به جزء بیوتکنولوژی در سال ۱۳۷۹، در سال ۱۳۷۶ به تصویب رسیده است.
ـ در حال حاضر موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر شامل بخشهای تحقیقاتی زیر است :
۱ – بخش تحقیقات غلات.
۲- بخش تحقیقات ذرت و گیاهان علوفهای.
۳- بخش تحقیقات دانه های روغنی.
۴- بخش تحقیقات باغبانی.
۵- بخش تحقیقات سبزی وصیفی (در ورامین)
۶– بخش تحقیقات سیب زمینی و پیاز.
۷ – بخش تحقیقات ژنتیک و ذخائر تواژی (بانک ژن گیاهی ایران).
۸ – بخش تحقیقات کنترل و گواهی بذر.
ـ بخش تحقیقات غلات :
سرزمین ایران از نظر مناسبت اقلیمیبرای زراعت غلات میتوان به چهار اقلیم (zone) مشخص تقسیم نموده:
۱- اقلیم گرم و مرطوب سواحل دریای خزر(zoneI) که شامل استانهای مازندران، گیلان، گلستان و قسمتهایی از استانهای اردبیل ( مغان) و خراسان (شمال غربی بجنورد) میشود. این ناحیه نوار باریکی از خاکهای حاصلخیز بین دریای مازندران و رشته کوههای البرز را در بر میگیرد و مقدار بارندگی آن بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ میلیمتر در سال است. دارای آب و هوای نیمه گرمسیری با زمستانهای ملایم وتابستان های گرم میباشد.
۲- اقلیم گرم و خشک جنوب (zoneII) که در جنوب رشته کوههای زاگرس و شمال خلیج فارس واقع شده است و شامل استانهای خوزستان، هرمزگان و قسمتهای جنوبی استانهای فارس، کهکیلویه و بویر احمد، لرستان، سیستان و بلوچستان و بخشی از استان خراسان (طبس) میباشد. میزان بارندگی آن بین ۴۰ تا ۲۰۰ میلیمتر در سال است. دارای آب و هوای گرمسیری با زمستانهای ملایم بهار کوتاه و تابستانهای بسیار گرم و طولانی میباشد.
۳- اقلیم معتدل فلات مرکزی (zoneIII ) که از شمال به رشته کوههای البرز ،از مغرب و جنوب به رشته کوههای زاگرس و از طرف شرق به افغانستان و پاکستان محدود میشودو شامل استانهای تهران، یزد و قسمتهایی از استانهای فارس، لرستان، کرمانشاه، کرمان، خراسان و سیستان و بلوچستان میشود. در این ناحیه شرایط آب و هوایی با توجه به دوری و نزدیکی از کویر بسیار متفاوت است و میزان بارندگی سالیانه از صفر میلیمتر تا ۳۰۰ ـ ۲۰۰ میلیمتر به طرف ارتفاعات میباشد.
۴- اقلیم سرد کوهستانی (zoneIII ) که در غرب و شمال غربی در امتداد شمال رشته کوههای زاگرس و در شمال شرق در امتداد رشته کوههای بینالود و آلاداغ واقع شده است و شامل استانهای آذربایجان شرقی و غربی کردستان، همدان، چهارمحال بختیاری و قسمتهایی از شمال استانهای خراسان و اصفهان و کهکیلویه و بویر احمد میباشد. در این ناحیه تفاوتهای فاحشی ازنظر آب و هوا و خاک در مناطق مختلف وجود دارد که بستگی به ارتفاع از سطح دریای آزاد، وضع قرار گرفتن در معرض تابش آفتاب، جهت بادها وسایر عوامل جفرافیایی ـ اقلیمیدارد. تابستانها از گرم تا خیلی خشک و زمستانها از سرد تا خیلی سرد میباشند. میزان بارندگی در این ناحیه با توجه به ارتفاع منطقه از ۲۰۰ تا ۱۸۰۰ میلیمتر در سال تغییر مینماید.
گندم وجود محصول عمده زراعی ایران میباشند که در شرایط آبی ودیم کشت میشوند. از مجموع اراضی زیر کشت کشور حدود ۴۳% یعنی هشت میلیون هکتار به کشت گندم وجود اختصاص مییابد که ۳۷% آن در شرایط آبی و ۶۳% در شرایط دیم است.
تحقیقات غلات در ایران از سال ۱۳۰۹ هجری شمسی با عملیات سلکسیون و اصلاح بذر در توده های بومیگندم به وسیله وزارت فوائدعامه در مدرسه فلاحت کرج، با هدایت و نظارت مرحوم مهندس عدل آغاز گردید و تا سال ۱۳۱۵ منجر به انتخاب ومعرفی حداقل ۴ رقم گندم از جمله کوسه حنائی، شاه پسند، عطائی شد. این فعالیت ها توسط مرحوم مهندس عطائی ادامه یافت. از سال ۱۳۲۷ پس از جدا شدن دانشکده کشاورزی کرج از وزارت کشاورزی و پیوستن آن به دانشگاه تهران اصلاح بذر غلات زیر نظر وزارت کشاورزی ادامه یافت و با مطالعه روی توده های بومیگندم وجود بنگاه اصلاح نباتات کرج که ریاست آن بر عهده مرحوم مهندس قره باغی بود متمرکز گردید. ایشان اولین دو رگ گیری در ایران را بین دو رقم گندمیعطائی و شاه پسند انجام داد. از سال ۱۳۳۲ که همکاری های وزارت کشاورزی با سازمان خوار و بار کشاورزی جهانی FAO شروع شد فعالیتهای تحقیقاتی وسیعی روی گندمهای بومیانجام و ارقام زیادی از گندم خارجی وارد مورد مطالعه قرارگرفت.
اقدامات دکتر کوک اولین کارشناس FAO و دکتر مودا در پایه گذاری تحقیقات علمیغلات بسیار ارزشمند است. در سال ۱۳۳۷ واحد آزمایشگاهی با وسائل مدرن آن روز ایجادگردید.
در سال ۱۳۷۲ واحد بیماری های غلات در کنار بخش تحقیقات غلات تشکیل گردید و در مرداد۱۳۷۶ کتابخانه وسیعی به همراه سالنهای گرد همائی تحقیقات در کرج تأسیس شد.
بخش تحقیقات غلات برنامه های غلات را در ۱۱ واحد تحقیقاتی زیر انجام میدهد:
۱- به نژادی گندم.
۲- به نژادی جو.
۳- به زراعی.
۴- بیماریهای غلات.
۵- شیمیو تکنولوژی غلات.
۶- به نژادی گندم دوروم.
۷- دابل هاپلوئیدی.
۸- آزمایشات بین المللی غلات.
۹- ذخائر توارثی و کلکسیون.
۱۰ – آزمایشات ژنتیک.
۱۱- تکثیر بذر.
مطالب بالا خلاصه ای بود از تاریخچه تحقیقات اصلاح بذر و تأسیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر که از کتابی که به مناسبت چهلمین سال تأسیس موسسه۷۹- ۱۳۳۹ و توسط عباس سعیدی و رجب چوگان تدوین شده انتخاب گردید و نوشته شد.
و اینجانب دوره کارآموزی خود را بخش یا تولوژی غلات در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر کرج به پایان رساندم که در همین جا از زحمات بی شائبه و خستگی ناپذیر جناب آقای محمدترابی که ریاست بخش یا تولوژی غلات را به عهده دارند و نیز از همکاران محترم ایشان:
آقای دکتر افشاری و آقای مهندس ملیحی پور (قسمت زنگها) خانم مهندس خلقتی (قسمت سپتوریوز) آقای مهندس پاتپور (قسمت بیماریهای جو) آقای مهندس مردوخی (قسمت سیاهکها) خانم مهندس سراج و آقای دکتر هاشمی(قسمت فوزاریوم) خانم بکائی (تکنسین آزمایشگاه) و خانمها طلایی و بیات (قسمت تحقیقات گلخانه) که با صبر و تحمل و شکیبائی فراوان اینجانب و دیگر کارآموزان را راهنمایی و یاری رساندند کمال تشکر و قدردانی را دارم.
همچنین از جناب آقای دکتر محمد اشکان (مدیر گروه گیاهپزشکی ورامین) که حق استادی بر من دارند به خاطر زحماتشان سپاسگذاری میکنم.
مقدمه :
واحد پاتولوژی از قسمتهای مختلفی تشکیل شده که در هر قسمت بر روی یک نوع بیماری خاص تحقیق و مطالعه میشود. البته از امسال تصمیم بر این شد که کارموزآن در یک بخش روی بیماریها کارکنند و این گزارش ماحصل شش هفته کارآموزی در گلخانه بر روی بیماریهای زنگ زرد و البته زنگ قهوهای تهیه شده است. هدف کلی این واحد مطالعه بر روی مورفولوژی، بیولوژی. نحوه بیماریهای مهم غلات و در نهایت به دست آوردن ارقام مقاوم میباشد وآنها را به اصلاح گران معرفی مینمایند تا آنها با انجام آزمایشات خاص خود ارقامیرا به عنوان رقم مطلوب در سطح مزارع معرفی نمایند.
غلات نخستین گروه از گیاهانی بودند که مسیر شکارگری و گوشتخواران مطلق انسان را به سمت گیاهخواری تغییر دارند. گندم تقریباً نزد همه نژادها وتیره های آدمیبه عنوان گرامیترین و پر مصرفترین ماده غذایی بشر تا به امروز شناخته شده است. گندم مهمترین غله در جهان بوده و یکی از قدیمیترین و پرارزشترین گیاهان روی زمین به شمار میرود و (کریمی1356) گندم احتمالاّ یکی از اولین گیاهانی است که به وسیله انسان زراعت شده و به همین دلیل مهمترین گیاه زراعتی به شمار میآید، زیرا زراعت آن از تمام گیاهان ساده تر تطابق آن در مناطق مختلف که دارای شرایط آب و هوایی متفاوتی میباشند، بیشتر از طرف دیگر غذای اولیه و اصلی اغلب مردم جهان را تشکیل میدهد. (خدابنده ۱۳۶۲)
گندم بیش از ۲۰% از کالری جمعیت ۶ میلیاردی جهان را تأمین میکند وتصور میشود که کاشت آن از هزاران سال پیش از میلاد مسیح در مصر باستان و بین النهرین رواج یافته است. گندم به دلیل فراوانی و ارزانی در الگوی غذای سه چهارم جمعیت جهان جایگاه مهمیداشته در ایران نیز سهم عمده ای از رژیم غذایی مردم را تشکیل میدهد. (کریمی1356).
کشت گندم به دلیل سازگاری فوق العاده آن با شرایط مختلف در نیمکره شمالی تاعرض ۶۰ درجه و در نیمکرهجنوبی تا ۴۰ درجه متداول است.
بر اساس آمار و اطلاعات منتشر شد از سوی سازمان کشاورزی و خوارو بار جهانیFAO در سال ۱۹۹۷ سطح زیر کشت گندم ۲۲۸ میلیون هکتار کل گندم تولیدی در جهان برابر ۵/۶۰۱ میلیون تن بوده و در بین کشورهای عمده تولید کننده گندم بیشترین عملکرد مربوط به کشورهای آلمان ، فرانسه و چینی و بیشترین سطح زیر کشت مربوط به کشورهای چین و هند و ایالات متحده میباشد. (معاونت برنامه ریزی و بودجه وزارت کشاورزی ۱۳۳۷).
ویژگیهای گیاهشناسی گندم :
گندم نباتی است یک ساله از شاخه گیاهان گلدار۱، زیر شاخه نهاندانگان۲، رده تک لپه ایها۳ ، راسته گلومیفلور۴ ، تیرهگرونیان۵ ، و جنس تریتیکوم۶ .
ریشه گندم افشان است. ریشه های اصلی و فرعی از محل طوقه خارج شده و همقطر میباشند. ساقه آن مانند سایر غلات بندبند و تو خالی بوده و اصطلاحاّ از نوع ماشوره ای است. اغلب ارقام گندم علاوه بر ساقه اصلی دارای ساقه های ثانوی نیز هستند که پنجه نامیده میشوند. ساقه در فواصل معین به صورت گره بوده، توپر و مغزدار است. (برگها به تعداد ۶ تا ۱۰ عدد بطور متناوب و یک درمیان درطول ساقه و از محل گرهها خارج میشوند.) هربرگ از دو قسمت مشخص ینام و پهنک تشکیل شد است. ینام به منزله دمبرگ بوده و ساقه را در فاصله بین دو گره مانند غلافی در برمیگیرد.
گل آذین گندم از نوع سنبله است که در انتهای ساقه تشکیل میشود. سنبله دارای یک محور اصلی بوده و روی آن در محل گره ها، سنبلچهها بطور متقابل ایجاد میشوند . داخل هرکدام از سنبلچهها معمولاّ از سنبلچهها معمولاّ دو عدد دانه تشکیل میشود. دانه گندم بیضیی شکل بوده و طول آن بسته به رقم گندم از ۶ تا ۱۰ میلیمتر متغیراست.
مراحل رشدی گندم :
مراحل مختلف رشد ونموگندم از جوانه زدن بذر تا رسیدن دانه قابل تفکیک میباشند. بر حسب مورد، تقسیم بندیهای مختلفی توسط محققین انجام شده استکه مقیاس درج به اختصار توصیف میگردد:
جوانه زنی: در این مرحله بذر با جذب آب متورم شده، غلاف ریشه چه پوسته های بذر را شکافته وجوانه اولیه ریشه از جنین بذر خارج میشود. دو تا سه روزی پس از کاشت، غلاف برگ(Coleoptile ) بذر طویل شده و به تدریج سر از خاک بیرون میآورد. این مرحله با خارج شدن برگ از نوک کلئوپتیل خاتمه مییابد.
پنجه زنی: پس از جوانه زنی، طوقه تشکیل میشود. در ناحیه طوقه گرههای پنجه وجود دارند که از این گرهها، ساقههای فرعی گندم یا اصطلاحاّ پنجهها تولید میشوند. تعداد پنجهها بر حسب نوع رقم و شرایط رشدی، متفاوت است. در مقیاس درج اعداد از ۱ تا۵ مراحل مختلف پنجه زنی را نشان میدهند.
ساقه رفتن: با طویل شدن اولین ساقه شروع شده و تا ظهور زبانک(Ligule) برگ پرچم ادامه دارد. در این مرحله میان گرهها ظاهر شده و طویل میگرند. اعداد ۶ تا ۱۰ نشان دهنده مراحل ساقه رفتن میباشند.
خوشه رفتن: با خروج اولین ریشکها از غلاف برگ پرچم شروع شده و با ظهور کامل خوشه به اتمام میرسد. مراحل ۱ – 10 تا ۵ –10 پیشرفت خوشه دهی را در مقیاس درج نشان میدهد.
گلدهی: باخاتمه خوشه دهی ، رشد رویشی نیز به اتمام رسیده و رشد زایشی باگل کردن و دانه بستن دنبال میشود این مرحله با شماره ۵-۱۰ مشخص میشود.
رسیدن: مرحله ۱۱ که در مقیاس رسیدن گندم را نشان میدهد، با تغیر رنگ ساقه معین میشود که از قسمت تحتانی شروع و به طرف سنبله ادامه مییابد. رسیدن دانه ها از سنبلچه های میانی شروع شده و در طرفین سنبله امتداد مییابد. دراین مرحله دانه گندم برای رسیدن کامل به حالتهای شیری، خمیری و… نیم سخت و سخت در میآید.چنانچه پس از گل کردن گندم ، مزرعه مصادف با خشکی یا بادزدگی شود، دانههای تولید شده چروکیده وکوچک بوده و قدرت جوانه زنی مطلوبی نخواهد داشت که به این حالت رسیدن اجباری میگویند.
زنگهای غلات
مقدمه:
زنگها از مخربترین و گسترده ترین بیماریهای غلات محسوب میشوند. آنها تقریباّ در تمام مناطقی که غلات کشت میشوند موجب خسارت روی محصول میشوند.در تمام مراحل رشدی (گیاهچه ای، پنجه زنی، ساقه رفتن، و گلدهی) امکان آلوده شدن گیاه وجود دارد.(Roelfs, et al, 1992 ) .
زنگها در تاریخ گیاهی اهمیت زیادی داشته زیرا که از زمانهای قدیم خسارت قابل توجهی را به مزارع گندم وارد کردهاند. شواهد قوی نشان میدهند که زنگها، همراه با میزبانهایشان طی زمانهای طولانی تکامل یافته اند.مطالعات دیرینه نشان میدهد که سرخسها از دوره کربونیفر توسط زنگها آلوده میشده اند ( مژدهی ۱۳۷۳ ).
سه نوع مختلف از بیماریهای زنگ در گندم ایجاد آلودگی مینماید که عبارتند از: زنگ ساقه یا زنگ سیاه، زنگ برگی یا زنگ قهوهای و زنگ نواری یا زنگ گلوم یازنگ زرد.
نام بیماری از نقطهها یانوارهای خشک، گرد مانند،سیاه، قرمز، یا زرد که از میان اپیدرم گیاه بیرون میزنند گرفته شده است. اندازه و رنگ و هاله دور جوشهای زنگ، انواع خاص آلودگی را مشخص میکند که بر اساس ارقام زراعی گندم، نژادهای زنگ دورههای مختلف متفاوتند. (Wiese, 1992 ) .
اهمیت زنگها :
از لحاظ تاریخی زنگها اهمیت بسیار داشته و در قدیمیترین اسناد کشت گندم ذکر شدهاند. ظرفیت زنگهای گندم در ایجاد اپیدمیهای گسترده کاملاً مستند است. میزان کاهش محصول گندم در امریکای شمالی در اثر خسارت زنگها سالانه بیش از یک میلیوم تن برآورد شده است.( Wiese,1992) .
برای بیشتر مناطق گندم کاری جهان آمارهای مشابهی میتوان ارائه داد. نیمان و همکاران (۱۳۴۲ ) میزان خسارت زنگ زرد رابالغ بر ۵/۴ درصد کل محصول گندم گزارش کردهاند. خسارت ناشی از اپیدمیزنگ زرد در سال ۱۳۷۲ بیش از ۵/۱ میلیون تن گندم تخمین زده شد ( Torabi et al., 1995).
زنگها احتمالاً بیش از هر بیماری و دیگردر مجموعه نوشتههای مربوط به بیماریهای گندم سهم دارند. اپیدمیهای زنگ قبل از گلدهی یا در دوره آن، زیان بارتر بوده و به ویژه آلودگیهای برگ پرچم و سنبله ، حتی اگر آلودگی در قسمتهای پایینی گیاه وجود نداشته باشد، آسیب رسان است. زنگ ها علاوه بر کاهش محصول، ارزش کاه آن مقاومت زمستانی را کاهش داده و بوتهها را مستعد پذیرش برخی بیماریهای دیگر میکند. زنگها مانند سفیدک پودری ، اپیدرم میزبان را تغییر داده تعرق و تنفس راافزایش و فتوسنتز را کاهش میدهند.زنگ ها به طور کلی قدرت و شادابی دانه و رشد ریشه را کاهش میدهند. بوتههای گندم مبتلا به زنگ چندان خوش خوراک نیستند و گهگاه مسمومیتی خفیف دردامها ایجاد میکنند. ( Wiese, 1991 ) .
تاریخچه زنگ ها :
ارسطو (Aristotle )( 322 – 384 قبل از میلاد) عقیده داشت که زنگها توسط بخارهای گرم تولید میشود و اشارهای به خسارت این بیماری و سالهائی که اپیدمیآن به وقوع پیوسته، نموده است.( Roeifs et al ,1992 ). در زمانهای قدیم خسارت ناشی از زنگ ها را دراثر خشم خدایان برای مجازات کشاورزان میدانستهاند.
Robbing رب النوع زنگ گندم بود که هر ساله در فصل بهار به پای آن مراسم مذهبی توأم با قربانی برپا میکردند. ( الهی نیا، ۱۳۷۳). کاوشهای باستان شناسی در فلسطین امروزی حاکی از وجود اوردیوسپورهای زنگ ساقه در ۱۳۰۰ سال قبل از میلاد است.(Roeifs,et al ,1992 ) .
گاد (Gadd) (1777) اولین کسی بود که زنگ زرد را توصیف نمود. اریکسون و هنینگ.
(Erikssan &Hennhng 1894 ) نشان دادند که زنگ نواری توسط یک عامل بیمار جداگانه ای ایجاد میگردد و آن را (Puccinia glumarum) نامگذاری کردند. هیلاندر و همکاران (Hylander et al.,1953 ) نام (P.Striiformis) را برای عامل بیماری انتخاب کردند. در ایران زنگ زرد گندم اولین بار در سال ۱۸۹۹ توسط ماگلوس (Maglos) گزارش شد.(بامدادیان،۱۳۶۲) در سال ۱۳۲۶ اسفندیاری آن را بطور سمیگزارش کرده است. (اسفندیاری، ۱۳۲۶)
زنگ قهوهای :
مقدمه:
زنگ قهوهای (leaf rust)که عامل آن درگندم ( puccinia recondita Rob exdesm fsp tritici) میباشد که یکی از مهمترین بیماریهای گندم است که گسترده جهانی دارد. نخستین مراکزی که بر روی زنگ قهوهای کار کردهاند. دانشگاههای Kansas,Purdae با مشارکت و همکاری وزارت کشاورزی ایلات متحده امریکا و کانادا بودند. کارهای مهمیبر روی این بیماری در کشورهای: آرژانتین، استرالیا، برزیل ، مصر، آلمان، ایتالیا، هند، مکزیک، پرتقال، یوگوسلاوی صورت گرفته است، علاوه بر این کشورها معمولاً در چین، ایران، استرالیا، مراکش، هلند، پاکستان، و آفریقای جنوبی نیز کارهایی در این رابطه انجام میگیرد.
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
یزد دانلود |
دانلود فایل علمی 